Kovaa kuhinaa kum­pa­rei­kos­sa – maail­man­cup käyn­nis­tyy Ru­kal­ta, Vou­ti­lai­set mukana menossa

Riku Voutilaisen laskutekniikka on hiottu. Rukan jälkeen on tarkoitus keskittyä hyppyihin. - Ne ovat minun heikko kohta, kertoo Taivalkosken mies.
Riku Voutilaisen laskutekniikka on hiottu. Rukan jälkeen on tarkoitus keskittyä hyppyihin. - Ne ovat minun heikko kohta, kertoo Taivalkosken mies.
Kuva: Mikko Halvari

kumparelaskun maailmancupilla on ollut tapana lähteä liikkeelle Kuusamosta. Tämäkään vuosi ei tuo tähän poikkeusta, kun maailman kumparelaskutähdet nähdään lauantaina jälleen kerran kisaamassa Rukan kumpareikossa. Koillismaalaista väriä kilpailupäivään tuovat taivalkoskelaissisarukset Riikka ja Riku Voutilainen.

Sisaruksista vanhempi, 21-vuotias Riku kertoi tiistai-iltapäivän harjoituksissa, että lasku on menossa koko ajan parempaan suuntaan.

– Aika paljon on keskitytty tekniikkaan. Rukan kisan jälkeen aletaan satsata hyppyihin. Ne ovat minulla heikko kohta.

Ennen Rukaa Riku Voutilaisen syksyyn on mahtunut leiriä niin Sveitsissä kuin Ruotsin Idressä.

– Kesällä olin armeijassa, urheilujoukoissa Santahaminassa. Lähdin sieltä vähän etuajassa, kun alkoi Sveitsin leiri, Riku Voutilainen kertoo.

Rukan maailmancupiin Riku Voutilainen on osallistunut myös kolmena edellisenä vuonna. Tuloksellisesti paras Voutilaisen käymistä maailmancupin kilpailuista on toistaiseksi ollut viime vuoden Rukan kilpailun 30:s sija. Tulevan lauantain kisaan Riku Voutilainen ei ole asettanut sen kummempia sijoitustavoitteita.

– Kunhan saan ne omat laskut tehtyä.

Riku Voutilaisella ei ole vielä tarkkaa tietoa siitä, miten hänen kautensa tulee jatkumaan kilpailujen osalta Rukan maailmancupin jälkeen.

– Tärkein tavoite on kehittyä laskijana.

Riikka Voutilainen on tänäkin vuonna ainoa suomalainen naislaskija Rukan maailmancupissa. 17-vuotiaalle Voutilaiselle on kisannut Rukan maailmancupissa myös vuosina 2017 ja vuonna 2018. Viime vuonna Riikka Voutilainen pääsi Rukan kisassa maailmancupin pisteille. Sijoitus oli 26:s.

–  Mitään paineita en aio ottaa. Sinne kolmenkympin joukkoon on nytkin ihan realistinen mahdollisuus. Riikka Voutilainen kertoo.

Riikka Voutilaisella on takanaan on onnistunut kesä ja syksy. Harjoitusleirejä Riikka Voutilainen on viettänyt samoissa maisemissa kuin velipoikansa eli Rukan lisäksi Sveitsissä ja Ruotsissa.

– Kesä meni tosi hyvin. Sain treenata nyt terveenä, kun vuosi sitten oli taistelua vammojen kanssa.

Rukan kisojen alla Riikka Voutilaisella on ollut pientä flunssaa. Maanantain harjoitukset Riikka Voutilainen jättikin väliin, mutta oli tiistaina mukana menossa.

–Viime perjantaina alkoi flunssa. Toivottavasti ei pahene. Aika iisisti otin nyt, Riikka Voutilainen kertoi tiistai-iltapäivän harjoitusten jälkeen.

Riikka Voutilaisella on takanaan onnistunut harjoituskausi. Rukan maailmancupin alla taivalkoskelaista on kiusannut pieni flunssa.
Riikka Voutilaisella on takanaan onnistunut harjoituskausi. Rukan maailmancupin alla taivalkoskelaista on kiusannut pieni flunssa.
Kuva: Mikko Halvari

Riikka Voutilaisen kauteen mahtuu Rukan maailmancupin jälkeen Eurooppa Cupia ja nuorten MM-kisat, mikäli kaikki menee suunnitelmien mukaan. Nuorten maailmanmestaruuksista kilpaillaan Italian Valmalencossa huhtikuussa. Paikkakunta on muuten sama, jossa Riku Voutilainen juhli parikumpareiden nuorten maailmanmestaruutta keväällä 2017.

–Tavoitteena on myös päästä vielä keväällä muutamiin maailmancupin kisoihin, Riikka Voutilainen linjaa.

Jimi Salonen laski vuosi sitten Rukan kumpareikossa neljänneksi.
Jimi Salonen laski vuosi sitten Rukan kumpareikossa neljänneksi.
Kuva: Mikko Halvari

Rukan kumpareikossa maailmancupin pisteitä tavoittelee kaikkiaan 10 suomalaista kumparelaskijaa – yhdeksän miestä ja Voutilaisen Riikka. Vuosi sitten Jimi Salonen onnistui kotiyleisön edessä hienosti ja sijoittui neljänneksi.

Fakta

Kumparelaskun maailmancup

Kumparelaskun maailmancup on alkanut Rukalta vuodesta 2010 lähtien. Maailmancupin pisteistä kisattiin Rukalla aiemmin myös vuosina 2002 ja 2003. Freestylen MM-kisat käytiin Rukalla vuonna 2005.

Vuosi sitten Rukalla voittoa juhlivat kanadalainen Mikaël Kingsbury sekä Ranskan Perrine Laffont.

Kingsbury on hallinnut Rukan kumpareikkoa: Vuonna 2010 mies sijoittui Rukalla toiseksi ja vuonna 2014 jäi parikumparekisassa yhdeksänneksi. Muuten kanadalaisen rivi Rukan maailmancupkisojen kohdalla näyttää pelkkiä voittoja: kumparelaskun ykkössija vuosina 2011, 2013, 2016, 2017 ja 2018 sekä parikumpareiden voitto 2012 ja 2015.

Naisten puolella Rukan kumpareikon menestynein urheilija on Yhdysvaltain Hannah Kearney, joka voitti kisan vuosina 2010, 2011, ja 2013. Australialainen Britteny Cox ylsi kahteen peräkkäiseen voittoon vuosina 2016-2017.

Suomalaislaskijoiden parasta antia viimeisen vuosikymmenen aikana Rukalla on ollut JImi Salosen neljäs sija viime vuoden kilpailussa.

Tämän vuoden Rukan maailmancup-kisoihin on ilmoittautunut kaikkiaan 101 urheilijaa.