KU: Riitu ei ollut Ii­jo­ki-sar­jan ainoa vahva nainen – äi­jä­kir­jai­li­ja pidetty Päätalo oli yl­lät­tä­vän herkkä naisten kuvaaja

Iijoen naisista, rakkaudella, otsikoi Kansan Uutiset. Kalle Päätalo kuvasi miehistä maailmaa, mutta mukana käänteissä kulkivat vahvat naiset, joille Karoliina Timosen kirja Kirjeitä Iijoelle on omistettu.

Kokemuspiirinsä – metsätyö, sota, rakentaja – takia Päätalo käsitetään usein äijäkirjailijaksi, mutta Timonen rikkoo kirjassaan tämän mielikuvan. Iijoki-sarjassa on paljon muitakin vahvoja naisia kuin yleensä ensimmäisenä mieleen tulevat äiti Riitu eli Priitta-Stiina Johanneksentytär Päätalo, os. Neulikko ja ensimmäinen vaimo Laina, oikealtaan nimeltään Helvi Ojala, myöhemmin Moilanen.

Kirjailija ja kääntäjä Karoliina Timonen kertoo kirjansa Kirjeitä Iijoelle – Kalle Päätalon elämän naiset alussa kursailematta rakastavansa Iijoki-sarjaa.

Alkuperäisen artikkelin löydät täältä

Kirjaansa Timonen kirjoitti 21 kirjettä Päätalon nuoruusajan taivalkoskelaisille naisille. Siitäkin kertyi yli 400 sivua. Kiinnostavia naisia riittäisi toisen kirjan verran myös Taivalkosken jälkeen.

– Kalle on yllättävän herkkä ja arvostava naisten kuvaajana. Se ei ehkä tule ensimmäisenä mieleen, koska Päätalo on kuvannut paljon miehisiä työyhteisöjä, miehistä työtä ja korostaa omaakin maskuliinisuuttaan ja voimaa. Mutta sitten hänessä on hyvin herkkä ja feminiininen puoli. Hän tunnustaa itsessään naisellisena pidettyjä tunteita, tekee syväluotaavaa itseanalyysiä, myöntää heikkoutensa eikä pelkää kertoa liikuttumisistaan, Timonen kertoo KU:n haastattelussa..

Timonen on aiemmin kirjoittanut Iijoki-sarjasta blogia ja puhunut aiheesta Taivalkoskella järjestettävillä Päätalo-viikoilla.

Päätalon pääteos on 26-osainen omaelämäkerrallinen romaanisarja, jonka päähenkilö on Kalle Päätalo. Hänen syntymästään tulee marraskuussa kuluneeksi sata vuotta.