Kukaan Koil­lis­maal­la ei suostu kan­nat­ta­maan jul­ki­ses­ti Kaik­kos­ta – nämä mer­kit­tä­vät kes­kus­ta­vai­kut­ta­jat Kul­mu­nin takana

Keskustan puheenjohtajakisa käydään ensi lauantaina Kouvolassa pidettävässä ylimääräisessä puoluekokouksessa. Koillismaaltakin lähdetään sinne sankoin joukoin. Torniosta kotoisin oleva puheenjohtajaehdokas Katri Kulmuni on täkäläisten ehdoton suosikki, mutta kyllä Antti Kaikkosellekin kannatusta löytyy, vaikka he eivät halua sitä ääneen huudella.

– Kyllä täällä koillismaalaisia nimiä kannattajien joukosta löytyy, mutta he eivät halua nimeään julkisuuteen, sanoo Kaikkosen kampanjapäällikkö Hanna Markkanen.

– Tilanne on erittäin kutkuttava. Olen asettunut Katri Kulmunin taakse, sillä hän on osaamiseltaan, tiedoiltaan ja taidoiltaan pätevä johtamaan keskustaa tässä poliittisessa tilanteessa. Jokainen virallinen kokousedustajahan kuitenkin loppukädessä ratkaisee äänestyskäyttäytymisensä paikan päällä, muistuttaa Ulla Parviainen.

– Käy tässä, miten käy - pääasia on, että puolue kokoaa rivinsä Kouvolan jälkeen yhtenäiseksi ja alamme taas puhaltaa yhteen hiileen. Lopputuloksen näemme lauantaina Kouvolassa.

Kulminin kannattajiksi ovat julkisesti ilmoittaneet Hannu-Pekka Hummasti, Arja Kemppainen, Elina Kemppainen, Jussi Koivuluoma, Anne Kurvinen, Sulo Kuusela, Marja-Leena Linjakumpu, Anneli Määttä, Rauno Määttä, Hannes Manninen, Kaisa Oikarinen, Ulla Parviainen, Pauli Saapunki, Jari Suoraniemi, Petri Suoraniemi, Kaino Törmälä, Anitta Vääräniemi ja Osmo Virranniemi Kuusamosta.

Posiolaisista Kulmunin riveistä löytyy Irma Iinatti, Irja Lohilahti ja Heikki Maaninka, Taivalkoskelta Ritva Ihme, Pertti Turpeinen ja Vesa Turpeinen.

Entinen kansanedustaja Pauli Saapunki perustelee Kulmunin valintaa sillä, että tämä on nuori ja hän on nostanut kampanjassaan esille lapset ja nuoret.

– Heissä on tulevaisuus ja tällaista politiikkaa keskusta nyt tarvitsee. Kulmuni edustaa nuoruutta ja raikasta tuulahdusta puolueelle.

Niilo Keränen ei halua nimetä suosikkiaan lainkaan.

– Kyllä minulle sellainen on, mutta en halua sitä julkisuudessa kertoa, kertoo metsätöistä tavoitettu Keränen. Myös Hannes Mannisen nimi löytyy Kulmunin kannattajalistalta.

– Lähden kyllä Kouvolaan, mutta en virallisena kokousedustajana. Uskon edelleen Kumunin voittoon, mutta kisasta tulee todella tiukka, Manninen kommentoi.

Kouvolaan odotetaan 1 900 virallista kokousedustajaa, jotka on valittu Sotkamon puoluekokousta varten paikallisyhdistysten, nuorten-, naisten-, opiskelijayhdistysten sekä kunnallisjärjestöjen keskuudesta. Keskustapuolueen viestintäpäällikkö Laura Ruohola arvelee, että paikalle on tulossa ainakin 3 000 ihmistä.

– Kokous on kaikille avoin, kunhan vain käy ilmoittautumassa ja saa kulkuluvan kokouspaikalle, järjestöpäällikkö Pekka Reponen kertoo.

Keskustan Pohjois-Pohjanmaan piirin toiminnanjohtaja Minna Siira arvioi, että Kouvolaan lähtee Pohjois-Pohjanmaalta noin 250-300 kokousedustajaa.

– Viime vuonna Sotkamossa meitä oli noin 400, mutta nyt on vähän vähemmän, vaikka puheenjohtajakisa kyllä kiinnostaa. Matka on kuitenkin pitkä ja hankala. Nyt olemme järjestäneet täältä Kouvolaan kolme bussikuljetusta, jotka kaikki täyttyivät pikavauhtia. Lisäksi ihmisiä lähtee paikalle omalla autolla.

Puheenjohtajaehdokkaita puoluekokouksella on itse asiassa kolme, sillä ensimmäisenä kisaan ilmoittautui jo huhtikuussa hartolalainen Jari Tasanen.