Kult­tuu­ri­oh­jel­mien tar­jon­ta li­sään­ty­nyt Po­siol­la - Lap­si­per­heet kes­kiös­sä tänä vuonna

Tanssiteatteri Rimpparemmi tulee pitkästä aikaa esiintymään Posiolle. Mukana esityksistäon muun muassa Rimpparemmin muusikoiden tähdittämä Brel lauluilta.
Tanssiteatteri Rimpparemmi tulee pitkästä aikaa esiintymään Posiolle. Mukana esityksistäon muun muassa Rimpparemmin muusikoiden tähdittämä Brel lauluilta.

Posiollakin kulttuuritarjonta on lisääntynyt viime talven kulttuuritoimintalain kirjauksen myötä. Se velvoittaa kuntia tukemaan ihmisten luovaa toimintaa ja kulttuurin kokemista ja tekemistä.

Kulttuuritoimen palveluista Posiolla vastaava vt. kirjastotoimenjohtaja Virva Jakkula kertoo, että kunnan kulttuuritoiminnan järjestämisessä pyritään palvelemaan monipuolisesti kaikkia kuntalaisia, mutta tänä vuonna Posiolla on painopistealueena lapset ja lapsiperheet.

Jakkula vastaa Posiolle kulttuuritoimen kautta hankittavista esiintyjistä ja esimerkiksi lauluryhmistä.

– Tanssiteatteri Rimpparemmi tulee pitkästä aikaa esiintymään (27.11.) Posiolle. Mukana esityksistä on muun muassa Rimpparemmin muusikoiden tähdittämä Brel-lauluilta. Rimpparemmi käy avoimien iltaesitysten lisäksi pitämässä myös päiväkoti- ja kouluikäisille omat esitykset, Jakkula kertoo.

Jakkulan mukaan tarjonnan monipuolisuus on tärkeää etenkin pienellä paikkakunnalla.

– Itse olen ajatellut, että kulttuuritoimen pitäisi tarjota ja tehdä tutuksi kulttuuria laidasta laitaan. Tämä etenkin siksi, että välimatkat ovat Posiolta muualle niin pitkiä, että ei ehkä tule niin helposti lähdettyä vaikkapa Kuusamoon iltarientoihin, Jakkula pohtii.

Asukasluvultaan pienessä pitäjässä Posiolla taloudelliset raamit ohjaavat pitkälti, kuinka nimekkäitä esiintyjiä kulttuuritoimi pystyy ottamaan.

– Rimpparemmi on iso taloudellinen satsaus, ja sen takia iltaesityksiin on pääsyliput, että osa kuluista pystyttäisiin lipputuloilla kattamaan, Jakkula toteaa.

Posiolaisilta tulee Jakkulalle jonkun verran toiveita ohjelmista.

– Kuntalaisilta tulee aika vähän toiveita. Minulta suoraan on toivottu esimerkiksi yhteislaulutilaisuuksia kesäaikaan ulkona. Posion messuilla viime talvena tehdyssä kyselyssä ihmiset saivat äänestää valmiista vaihtoehdoista, mikä heitä kiinnostaa, ja eniten ääniä saivat teatteriesitykset, konsertit, lavatanssit, valokuvanäyttelyt ja paikallishistoria, Jakkula luettelee.

Ulkopuoliset esiintyjät ottavat usein yhteyttä Posion kulttuuritoimeen, jotta konsertteja ja tapahtumia voidaan tuottaa yhteistyössä, jolloin esimerkiksi tilavuokrat eivät lankea kokonaan esiintyjän itsensä maksettavaksi.

– Kunta järjestää lisäksi monia tilaisuuksia yhdessä seurakunnan kanssa, jolloin kuluja saadaan puolitettua.

"Kuntalaisilta tulee aika vähän toiveita. Minulta suoraan on toivottu esimerkiksi yhteislaulutilaisuuksia kesäaikaan ulkona."
Virva Jakkula
Vt. kirjastotoimenjohtaja

Paikallisten yritysten tiloissa on järjestetty konsertteja ja tilaisuuksia Jakkulan mukaan hyvässä yhteishengessä. Tapahtumia on ollut esimerkiksi Lomakeskus Himmerkissä, Hotelli-ravintola Lapin Sadussa, Anu Pentik Galleriassa ja S-market Aholassa.