Kun Syöt­teel­lä ra­ken­ne­taan, tietää se töitä Tai­val­kos­kel­la – Tai­val­kos­ken Vuoden yrit­tä­jä­nä pal­kit­tu Esa Särkelä Ky on mo­ni­toi­miy­ri­tys.

Vuoden yrittäjänä Taivalkoskella palkittu Esa Särkelä toimii kuorma-autoilijana, jäteyrittäjänä ja rakennustoiminnassa. Vuoden yrittäjänä Taivalkoskella palkittu Esa Särkelä toimii kuorma-autoilijana, jäteyrittäjänä ja rakennustoiminnassa. Vuoden yrittäjänä Taivalkoskella palkittu Esa Särkelä toimii kuorma-autoilijana, jäteyrittäjänä ja rakennustoiminnassa. Vuoden yrittäjänä Taivalkoskella palkittu Esa Särkelä toimii kuorma-autoilijana, jäteyrittäjänä ja rakennustoiminnassa.
Vuoden yrittäjänä Taivalkoskella palkittu Esa Särkelä toimii kuorma-autoilijana, jäteyrittäjänä ja rakennustoiminnassa.
Vuoden yrittäjänä Taivalkoskella palkittu Esa Särkelä toimii kuorma-autoilijana, jäteyrittäjänä ja rakennustoiminnassa.
Kuva: Risto Pikkupeura

Taivalkosken Vuoden yrittäjä -palkinto ojennettiin Esa Särkelä Ky:lle. Yritys on kasvanut nykyisiin mittoihinsa monipolvisen historian kautta. Toimiala on laaja: rakennustoiminnasta, teiden auraukseen ja jätehuoltoon. Yrittäjä itse uskoo tulevaisuuteen.

– Syötteen alueen rakentaminen on hyvässä vauhdissa ja nyt on nytkähdetty eteenpäin kun palossa tuhoutunut hotelli avataan uudelleen ja alas valmistui uusi hotelli. Pudasjärven kaupunki on kaavoittanut alueelle hyvin tontteja, kertoo Esa Särkelä.

Särkelän rakennusliike rakentaa hirsimökkejä.

– Mitä enemmän alueelle tulee palveluita ja mökkejä, sitä enemmän myös rakennetaan. Lisääntyvä majoitus tarvitsee myös jätehuoltoa.

Särkelän yrityksiin kuuluu myös Syötteen jätehuolto.

Yrittäjäura alkoi yli kolmekymmentä vuotta sitten.

– Syöte alkoi nousta matkailukeskuksena 1980-luvulla ja perustimme silloin velipojan, Ensio Särkelän, kanssa Hakamajat Syötteelle vuonna 1986. Meillä oli majoitushommaa, kelomökkejä oli kuusi kappaletta.

Seuraavalla vuosikymmenellä eli 1990-luvulla Ensio-veli aloitti myös ohjelmapalvelut Simunasafarin nimellä. Ensio luopui myöhemmin osuudestaan ja Esa osti yrityksen itselleen.

– Kun olin ollut myös rakennuksilla, niin tein myös niitä hommia sivussa.

Simunasafaris toimi Esan omistuksessa pari vuotta kunnes muutkin alkoivat tarjota alueella samoja palveluita.

– Mietin siinä mitä tehdä, kun tulikin soitto ja tarjottiin jätehuoltoyritystä. Päätin tarttua siihen ja safariyrityksen tavarat myytiin siinä hiljalleen pois.

Siten 1990-luvun lopulta alkaen yrityksessä olikin kaksi toimintahaaraa: rakennuspuoli ja jätehuolto.

– Meillä on nyt kaksi vaihtolava-autoa ja tehdään myös aurausta. Pihatyötkin voidaan tehdä omin voimin kaivinkoneella.

Rakennuspuolella Särkelä tekee pääasiassa hirsimökkejä, tarvittaessa avaimet käteen periaatteella.

Kaikkiaan työntekijöitä on yrittäjän itsensä lisäksi viisi.

Lue lisää maanantain 2.12. Koillissanomat tai näköislehti.