Viikon kysymys: Seu­ra­sit­ko Rukan maail­man­cu­pien kil­pai­lu­ja?

Kuvaajalta: Ruka Nor­di­cis­sa iski tunne, että olen vapaan tyylin kil­pai­lus­sa pe­rin­tei­sen suk­sel­la

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Kuusamo ei hanki hin­ta­vaa Teslaa vaan tyytyy käy­tet­tyyn – har­vi­nai­nen säh­kö­au­to pian ka­tu­ku­vaan

Säköauton latauspisteitä kuvataan useilla erilaisialla kylteillä. Latauspisteen voi löytää esimerkiksi tällaisen kyltin kulmalta. Jatkossa myös Rukalla on mahdollisuus ladata sähköauto. Ennestään latauspiste on keskustassa Pörhön autoliikkessä.
Säköauton latauspisteitä kuvataan useilla erilaisialla kylteillä. Latauspisteen voi löytää esimerkiksi tällaisen kyltin kulmalta.
Säköauton latauspisteitä kuvataan useilla erilaisialla kylteillä. Latauspisteen voi löytää esimerkiksi tällaisen kyltin kulmalta.
Kuva: Punin Design / Niko Punin

Kuusamon kaupungin omistaman sähköauton voi bongata katukuvasta ensimmäisen kerran todennäköisesti reilun kuukauden kuluttua. Auton hankintaan liittyvistä käytännön järjestelyistä vastaava Kuusamon kiinteistöpäällikkö Anne-Kaisa Olva arvioi ajankohdaksi maalis-huhtikuun vaihteen.

Sitä ennen sähköauton hankinnasta järjestetään kilpailutus, joka toteutetaan kuluvan kuun aikana.

– Viime viikolla tehtiin irtaimistorahan käytön suunnitelma. Siihen on varattu kokonaisuudessaan 80 000 euroa, joka sisältää myös sähköauton hankintaan varatun rahan, Olva kertoo.

Hänen mukaansa summa on niin pieni, että se karsii vaihtoehdoista ainakin sähköautojen mersunakin tunnetun valmistajan autot.

– Määrärahan puitteissa tuskin Teslaa hankitaan. Todennäköisin vaihtoehto meille on hyvin vähän ajettu, käytetty sähköauto, Olva toteaa.

Kaupungin sähköautoa on määrä käyttää työajoon pääasiassa Kuusamon taajaman alueella. Olvan mukaan esimerkiksi koulujen ja kaupungintalon sekä kaupungintalon ja terveyskeskuksen väliä ajetaan paljon.

– Myös vaikka vanhustyönjohtaja voisi ajaa Porkkatörmältä palaveriin kaupungintalolle, hän mainitsee.

Sähköauton talli ja latauspiste sijoitetaan näillä näkymin kaupungin varikolle Teollisuustielle. Siellä auto saadaan suojaan tuulelta ja tuiskulta, mutta esimerkiksi terveyskeskukselta sinne on matkaa noin kaksi kilometriä.

Mitä järkeä on sijoittaa sähköauto paikkaan, josta se joudutaan noutamaan bensa-autolla?

– Tämän kaltaiset asiat ovat vielä mietinnässä. Ehkä toisinaan varikon porukat voisivat aamulla lähtiessään ajaa auton kaupungintalolle, Olva suunnittelee.

Toistaiseksi Kuusamon kaupungin hankintalistalla on vain yksi sähköauto. Jos ensimmäisen auto osoittautuu hyväksi hankinnaksi, niiden määrää saatetaan lähivuosina kasvattaa. Se olisi linjassa kaupungin ilmastotavoitteiden kanssa.

Olvan mukaan Kuusamosta tavoitellaan niin sanotusti hiilineutraalia kuntaa eli kuntaa, jonka toimet eivät tuota enempää hiilidioksidipäästöjä kuin kunnan toimilla on mahdollista ilmakehästä sitoa.

– Kyllä julkisen puolen pitää toimia vähän suunnannäyttäjänä ja kantaa yhteiskuntavastuuta. Meillähän on Kuusamossa ollut jo kymmeniä vuosia voimassa (kunnan ja valtion välinen) energiansäästösopimus ja nyt on juuri alkanut uusi sopimuskausi.

Harvinaisuus itärajalla

Suomessa on tällä hetkellä noin 250 julkista sähköautojen latauspistettä.

Niistä lähes kaikki sijaitsevat Etelä-Suomessa tai maan länsirajan tuntumassa.

Kartta ja lista latausasemista osoitteineen löytyy nettiosoitteesta

Sahkoinenliikenne.fi -sivulta löytyy myös mm. ladattavan ajoneuvon ostajan opas.

Sen mukaan ladattavan ajoneuvon toimintasäde on mallista ja ajotavasta riippuen jopa 200 kilometriä.

Akkujen täyteen lataaminen kestää mallista ja lataustavasta riippuen 1-10 tuntia.

Sähköautoa voi poikkeustapauksissa tilapäisesti ladata auton mukana tulevalla johdolla kotitalouspistorasiasta. Latausmukavuuden, sähköturvallisuuden ja latausnopeuden takia peruslataus tapahtuu kiinteästi asennetusta kotilatausasemasta tai varsinaisista sähköauton lataamiseen tarkoitetuista pistorasioista (julkiset latauspisteet).