Kuusamo on tämän viikon koko maail­man bio­ta­lou­den kes­ki­pis­te

Lue tiistain Koillissanomista siitä kuinka Kuusamon kokousta verrataan 1970-luvun pienistä lähtökohdista maailman kuuluisimmaksi vuosittaiseksi kokoukseksi nousseeseen Sveitsin Davosin kokoukseen.
Lue tiistain Koillissanomista siitä kuinka Kuusamon kokousta verrataan 1970-luvun pienistä lähtökohdista maailman kuuluisimmaksi vuosittaiseksi kokoukseksi nousseeseen Sveitsin Davosin kokoukseen.
Kuva: Mikko Halvari

Rukalla keskustellaan torstaina naamatusten Amazonin palavista viidakoista ja metsien käytöstä ilmastonmuutosta aiheuttavien hiilidioksidipäästöjen sidontaan.

Torstain paneelissa istuvat Marcello Brito, Brasilian agribisnesyhdistyksen (ABAG) johtaja ja ympäristöjärjestö Greenpeacen kansainvälisten metsäratkaisujen asiantuntija Grant Rosoman Uudesta Seelannista.

Vaikka kansainväliset puhujat on sovittu jo hyvissä ajoin, on Maailman biotalousforumin järjestäjillä ollut tiedossa, että maailman metsien kysymys ilmastonmuutoksen ehkäisyssä tulee keskustelussa esiin. Forumin neuvottelukunnan puheenjohtaja Jukka Kantola kertoo, että forumin tarkoitus onkin nostaa eri näkökulmien puheenvuoroja.

– Kun näitä kuitenkin keskustellaan eri laidoilla, niin miksi ei voitaisi keskustella saman pöydän äärellä. Paras keskustelu syntyy, kun kaikki eivät ole hymistelemässä samaa mieltä. Pitää uskaltaa ottaa myös erimielisyydet esille, sanoo Kantola.

Kuusamossa viime vuonna startannut biotalousforum näyttää kehittyvän. Tapahtuman järjestäjä toimii itsenäisesti sponsoreiden ja pääsymaksujen turvin.

– Järjestäjä on itsenäinen toimija. Davoskin on lähtenyt pienestä liikkeelle ja siitä on kasvanut iso brändi. Rukan yritykset ja Naturpolis ovat olleet kiitettävästi järjestelyissä mukana, kertoo Kantola.

Kokouksen avaa Euroopan parlamentin budjetti- ja ympäristökomiteoiden jäsen Nils Torvalds (rkp). Torvalds on puhunut metsätalouden kehittämisestä Unionissa ja tuntee Suomen tilannetta.

Juuri Suomen hyvänä pidettyyn ja perinteikkääseen metsänhoitoon nojataan, kun Kuusamo vakiinnutetaan forumin kotipaikaksi.

Lue Koillissanomien näköislehdestä lisää kokouksesta ja siitä mitä on biotalous, ynnä se miksi Biotalousforumin arvovaltaiset vierailijat istuttavat torstaina puita Kuusamon jänkään.

Fakta

Maailman biotalousforum Kuusamossa – World Bioeconomy Forum

Metsätalous, sivuvirtojen hyödyntäminen, kiertotalous,kestävä kehitys,ilmastonmuutos,hiilinielu,Amazon