Kuu­sa­mo­lai­nen Bjarmia avasi myy­mä­län Esp­la­na­dil­la – poh­joi­nen ke­ra­miik­ka vil­lit­see jo Tokion Muu­mi-maail­mas­sa

Kaisa Valkama-Kettunen (vasemmalla) jatkaa Aini Valkaman työtä perheyrityksessä. 45-vuotias avasi myymälän helsinkiin.
Kaisa Valkama-Kettunen (vasemmalla) jatkaa Aini Valkaman työtä perheyrityksessä. 45-vuotias avasi myymälän helsinkiin.
Kuva: Mikko Halvari

Kuusamolainen keramiikkayritys Bjarmia avasi maanantaina myymälän Esplanadilla Helsingissä. Suomen ykkösostoskadulle osoitteeseen Pohjoisesplanadi 37 avattava myymälä juhlistaa Bjarmian 45-vuotista taivalta.

Uuden myymälän avaamista vauhdittivat suomalaisen käyttökeramiikan kysynnän ja arvostuksen kasvu sekä lupaavat vientimarkkinat Aasiaan, sanoo toimitusjohtaja Kaisa Valkama-Kettunen. Tällä hetkellä Bjarmian keramiikkaa myydään eri puolilla Japania ja Tokion Metsä-villagen Muumi-maailmassa. Työn alla on astiasarja japanilaisille.

– On hienoa saada tuotteemme esille myös pääkaupunkiseudulle ja samalla kansainvälisten matkailijoiden ulottuville. Täällä olemme myös lähempänä kansainvälisiä yhteistyökumppaneitamme, Valkama-Kettunen sanoo.

Vuonna 1974 perustetun perheyrityksen liikevaihto on noin 500 000 euroa. Uuden liikkeen myötä sen odotetaan kasvavan merkittävästi. Yritys työllistää Kuusamossa sesongista riippuen noin 4-6 henkilöä.

Kaisa Valkama-Kettunen on jatkanut jo vuodesta 2008 äitinsä Aini Valkaman jalanjäljillä kuusamolaisen perheyrityksen johdossa.

– Pitää kunnioittaa perinteitä, mutta katsoa koko ajan myös eteenpäin, Valkama-Kettunen sanoo.

Bjarmian tuotteet ovat uniikkeja, käsintehtyjä taide- ja käyttökeramiikkaesineitä, jotka suunnitellaan ja valmistetaan Kuusamossa.

Valkama-Kettusen ideologian mukaan kauniinkin esineen tarvitsee kestää käyttöä. Bjarmian vahvojen naisten innoittaja on koillismaalainen, ehtymätön luonto. Yrityksen keramiikka toistaa vaaroja, puita ja vuodenaikoja.

– Yrityksen kehittäminen on vähän kuin keramiikan tekemistä: koko ajan pitää miettiä uusia muotoja ja värejä. Tämä on haastavaa, mutta juuri siksi niin mukavaa.

Maanantaina avatussa Bjarmian liikkeessä on tarjolla keramiikan lisäksi muun muassa yrityksen villiruokatuoteperhe sekä pohjoismaalaisia design-käsitöitä.

Bjarmia on saanut nimensä bjarmeista: suomalais-ugrilaisesta kansasta, jonka tarunhohtoinen Bjarmia eli bjarmien maa sijaitsi pohjoisessa Vienanmeren rannoilla. Liikkuvainen kansa kävi kauppaa Venäjän suurten jokien varrella 800-luvulta 1200-luvulle ja ulotti matkansa myös eteläiseen Suomeen.

– Me kuljemme nyt samaa reittiä.