Juuri nyt: Pölkky hukkasi mah­dol­li­suu­ten­sa 3-0-voit­toon Hä­meen­lin­nan noustua kol­man­nes­sa erässä takaa ohi, nel­jän­nen erän voiton myötä pisteet jäivät kui­ten­kin Kuu­sa­moon

Joko luit: Matti Suur-Ha­ma­ri Linnan juhliin kol­mat­ta kertaa – kil­pa­uran­sa päät­tä­nyt pa­ra­lu­mi­lau­tai­li­ja ryhtyi ur­hei­lu­vä­li­ne­myy­jäk­si: "Olen opet­te­le­mas­sa ta­val­li­sen ihmisen arkea"

Mainos: Koillissanomien joulutarjous: Koillissanomat Digi + Lehti 2 kk vain 35 euroa, tilaa tästä!

Kuu­sa­mo­lai­nen Ruotsin met­sä­pa­lo­jen sam­mu­tuk­ses­sa – kuu­sa­mo­lai­nen apu­lais­pa­lo­pääl­lik­kö Ari Vir­ta­nen Ljus­da­lis­sa

Ruotsin Ljusdaliin lähti Suomesta miehistön lisäksi muun muassa paloautoja ja moottoriruiskuja. Kuva ei liity tapahtuneeseen.
Ruotsin Ljusdaliin lähti Suomesta miehistön lisäksi muun muassa paloautoja ja moottoriruiskuja. Kuva ei liity tapahtuneeseen.
Kuva: Ritva Nevala

Suomalainen pelastushenkilökunta on aloittanut viikonloppuna työnsä Keski-Ruotsin Ljusdalissa riehuvan maastopalon sammutustoimissa.

Alueelle on saapunut viikonloppuna yhteensä 26 suomalaista pelastusalan ammattilaista Kuopiosta, Lapista ja Oulu-Koillismaalta.

Kuusamon apulaispalopäällikkö Ari Virtanen kertoo puhelimitse paikan päältä pelastushenkilökunnan olevan jo käytännön työssä.

– Me olemme suorittaneet tätä tehtävää eli sammutettu maastopaloa, kertoo suomalaisryhmän johdossa toimiva Virtanen.

Suomalainen vapaaehtoisjoukko on kalustoltaan omavarainen. Mukana on muun muassa paloautoja, säiliöautoja, moottoriruiskuja sekä maastokelpoisia ajoneuvoja.

Ljusdalin paloalue, jota suomalaiset pyrkivät sammuttamaan, on Virtasen mukaan erittäin iso.

– Paloalueen piiri on kymmeniä kilometrejä pitkä, Virtanen toteaa.

Paloalueen keskustassa sijaitseva Kårbölen kylä on Virtasen mukaan evakuoitu täysin.

Ljusdalin kunnan mukaan Kårbölen kylä sai evakuointikäskyn 18.7. voimakkaasti leviävän metsäpalon ja savuhaittojen vuoksi.

Tilastotietojen mukaan Kårbölessä asui vuonna 2015 yhteensä 75 ihmistä.

Sammuttajat ovat lähteneet matkaan vapaasta tahdostaan.

– Ruotsiin lähteminen on ollut täysin vapaaehtoista. Meillä kartoitettiin vapaaehtoiset ja järjestettiin mahdollisuus lähteä, Virtanen selventää prosessia.

Ryhmä on koottu useasta eri pelastuslaitoksesta normaalin valmiuden ulkopuolelta. Tämä siksi, ettei kotimaan valmius vastata metsä- ja maastopaloihin vaarantuisi.

– Ruotsin metsäpaloissa auttaminen on tärkeää kaikilla niillä resursseilla, jotka voimme lähettää vaarantamatta tehokasta metsäpalojen tunnistusta ja sammutusta Suomessa. Toivotan voimia kaikille lähtijöille, sisäministeri Kai Mykkänen kertoo Kriisinhallintakeskuksen tiedotteessa.

Sammutushenkilöstö on operaation johtovastuussa olevan Kriisinhallintakeskuksen palkkalistoilla.

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus vastaa Suomen kansainvälisen pelastustoiminnan käytännön toteuttamisesta.

Kriisinhallintakeskuksen mukaan Ruotsi hyväksyi myöhään viime torstaina Suomen tarjoaman avun metsäpalojen taltuttamiseksi.

Suomalaiset pelastajat työskentelevät Ruotsissa alustavasti noin viikon. Operaation kestoa on kuitenkin mahdollisuus pidentää tilanteen niin vaatiessa, Kriisinhallintakeskus tiedottaa.

Ruotsissa on tänä kesänä kärsitty ennätyspahoista metsä- ja maastopaloista kymmenissä eri kohteissa. Apua niiden taltuttamiseksi ja rajaamiseksi on saatu ulkomaita myöden.

Ylen mukaan (29.7.) Suomesta on noin viikko sitten lähtenyt apuun vapaaehtoisjoukko Jämtlandin lääniin. Se koostuu metsäalan ammattilaisista, kuten metsureista ja ammattikulottajista.

Paloalueen piiri on kymmeniä kilometrejä pitkä.
Paloalueen keskustassa sijaitseva Kårbölen kylä on evakuoitu.