Kuu­sa­mon Erä-Veik­ko­jen uusi seu­ra­oh­jaa­ja on mo­nin­ker­tai­nen ar­vo­ki­sa­mi­ta­lis­ti

Julia Pätsi yleisurheiluharjoituksissa viime tiistaina. Taustalla Ea Kallunki.
Julia Pätsi yleisurheiluharjoituksissa viime tiistaina. Taustalla Ea Kallunki.
Kuva: Mikko Halvari

Kuusamon Erä-Veikot on saanut riveihinsä uuden seuraohjaajan. Tehtävässä on kesäkuun alkupäivinä aloittanut Julia Pätsi, joka on tullut urheilua seuraaville ihmisille tutuksi ITF Taekwon-Don moninkertaisena arvokisamitalistina. Pätsi kertoo hakeneensa paikkaa valmistuttuan keväällä urheiluhierojakoulusta Rovaniemeltä.

– Aiemmin olen opiskellut myös likunnanohjaajaksi. Oli mukava saada heti oman alan töitä, kun olin asettumassa Kuusamoon.

Pudasjärveltä kotoisin olevalle Pätsille Kuusamon Erä-Veikot ei seurana ollut entuudestaan tuttu.

–Kun en ole paikkakunnalta kotoisin, niin ei ole tullut oltua KEV:n toiminnassa mukana. Uusiin ihmisiin olenkin saanut tutustua ensimmäisten viikkojen aikana. Paljon on nimiä muistettavana.

Ensimmäisten viikkojen aikana Pätsi on nähty muun muassa yleisurheilukentällä sekä suunnistuskisoissa. Seuraohjaaja on ollut mukana esimerkiksi harjoitusten vetämisessä urheilukentällä. Suunnistuksessa Pätsi on nähty esimerkiksi Pölkky-rasteilla järjestäjien kaverina vastaanottamassa ilmoittautumisia. Suunnistuksesta Pätsiltä löytyy kokemusta takavuosilta.

– Suunnistus on entuudestaan tuttu laji. Sitä on tullut harrastettua lapsena.

Pätsi kertoo, että sekä yleisurheilun että suunnistuksen parissa on ollut mukavasti porukkaa liikkeellä. Suunnistuksessa väkeä ovat keränneet sekä jokaviikkoiset Pölkky-rastit että muutaman kerran alkukesästä järjestetyt, lähinnä lapsille ja aloittaville harrastajille tarkoitetut tiistai-rastit.

– Yleisurheilukerhoissa on ollut ehkä se 30-40. Tiistai-rasteilla oli viime viikolla parisenkymmentä ja Pölkky-rasteillakin on joka viikko ollut se muutama kymmenen.

Kesän jälkeen seuraohjaajan toimenkuva kasvaa, kun mukaan tulevat Erä-Veikkojen talviset lajit, kuten hiihto, mäkihyppy ja yhdistetty.

–Vähän jo puhuivat siihen malliin, että laittavat minut koehyppääjäksi mäkikisoihin, Pätsi naurahtaa.

Pätsi kertoo, että heinäkuulle on suunnitteilla sporttikerhoa lapsille. Seuraohjaajan työtehtävissä painopiste onkin lapsissa ja nuorissa. Tosin aikuisiakaan ei ole unohdettu.

– Aikuisillekin on kaikenlaista suunnitteilla. Onko se sitten kuntosalikurssia vai mitä? Sitä ei vielä tiedä. Muutenkin tässä on tehty suunnitelmia tulevaisuudelle.

Pätsin oma urheilu-ura jatkuu edelleen. Menestystä on tullut tänäkin vuonna, kun huhtikuussa Saksan Inzellissä kisatuissa ITF Taekwon-Don MM-kisoissa palkintokaappiin tuli 3. Danin liikesarjojen MM-hopeaa. Aiemmilta vuosilta Pätsiltä löytyy mitaleita niin MM- kuin EM-kisoista.

– Seuraavaksi tähtäimessä ovat Euroopan mestaruuskilpailut, Pätsi kertoo.

EM-mitaleista kisataan lokakuussa Sarajevossa Bosnia-Hertsegovinassa. Pätsi uskoo, että omasta urheilu-urasta on hyötyä myös seuraohjaajan tehtävissä.

– Taekwon-Do on niin monipuolinen laji, että se varmasti auttaa tässä hommassa.

Juhannuksena Kolilla vaeltanut Pätsi toimii seuraohjaajan tehtävässä ainakin vuoden.

–Sitten katsotaan, että mikä on tilanne.