Kuu­sa­mon Pris­mas­sa en­sim­mäi­set pan­til­li­set os­tos­kas­sit

Leena Syväniemi hankki panttikassi, koska idea on kerrassaan loistava. Järjestelmän toimivuudesta kertomassa Teresa Luosujärvi.
Leena Syväniemi hankki panttikassi, koska idea on kerrassaan loistava. Järjestelmän toimivuudesta kertomassa Teresa Luosujärvi.

Kuusamon Prismassa siirryttiin torstaina uuteen aikakauteen, kun kassalta voi muovipussin, paperikassin tai kestokassin sijaan valita myös kankaisen panttikassin. Sen saa käyttöönsä viiden euron panttia vastaan. Kuusamon Prisma on ensimmäinen Pohjois-Suomen kaupoista, josta voi ostaa pantillisen ostoskassin.

”Kassin voi myös vaihtaa uuteen, jos vaikkapa jugurttipurkki on sattunut menemään rikki.”
Tarja Mämmi ja Teresa Luosujärvi
Asiakaspalvelijat

Kassia voi käyttää niin kauan kuin sitä tarvitsee, ja kun sen palauttaa kauppaan, saa maksamansa viitosen pantin takaisin.

– Kassin voi myös vaihtaa uuteen, jos vaikkapa jugurttipurkki on sattunut menemään rikki. Prisma toimittaa sen edelleen pestäväksi Ouluun ja asiakas saa tilalle uuden, pestyn kassin ilman uutta maksua, kertovat Tarja Mämmi ja Teresa Luosujärvi.

Entisten käyttäjien flunssapöpöistä kassin kahvoissa eikä sotkuista kassin pohjalla siis tarvitse olla huolissaan. Kassalta saa aina mukaansa puhtaan ja huolletun panttikassin.

– Panttikassien valmistuksesta ja huollosta vastaa yhteistyökumppanini Lindström, kertoo Luosujärvi.

Panttikasseihin on kiinnitetty koodilappu ja RFID-siru, joiden avulla kerätään tietoa kassin pesumääristä.

Panttikassit on tehty kestävästä työvaatemateriaalista, ja ne on suunniteltu sellaiseksi, että niitä on helppo kantaa, ne eivät viistä maata tai kassin voi kantaa olkapäillä.

Viiden euron pantti on tarkoituksella paljon enemmän kuin esimerkiksi juomapullojen pantti. Toiveena on, että panttikassit todellakin palautuvat kauppaan ja takaisin kiertoon, eivätkä jää muhimaan ihmisten koteihin. Jokainen kaupassa kävijä tietää omasta kokemuksesta, että muovipussien sijaan on välillä hukkumassa kestokasseihin, eikä maapallo tykkää siitäkään.

Kauppakassi on yllättävän iso. Sinne mahtui muun muassa viisi maitopurkkia, iso pesuainepaketti ja läjäpäin hedelmiä ja vihanneksia. Paperikassiin saati ohueen kierrätysmuovikassiin ei ikinä uskaltaisi tunkea niin paljoa tavaraa, ettei koko hoito leviäisi keskelle katua.

Prisman asiakas Leena Syväniemi oli torstaina ensimmäinen Prisman asiakas, joka hankki itselleen panttikassin.

– Minulle ympäristökysymykset ovat tärkeitä. En koskaan käytä muovikasseja ja hedelmäpusseinakin käytän samaa pussia niin kauan kuin se kestää. Tämä panttikassi on loistava keksintö.

Syväniemi kertoo, että hänen kauppakassinsa on tähän saakka ollut hieman kulahtanut Marimekon vanha kassi. Nyt sen rinnalle tuli siis panttikassi.

Hän kertoo yrittävänsä elää mahdollisimman ympäristöystävällisesti, koska maapallon pelastaminen on nyt ajankohtaisempaa kuin koskaan.

– Vanhemmat opettivat aikoinaan, että jäljet pitää korjata eikä turhaa tavaraa pidä hankkia. Ihminen tulee toimeen yllättävän vähällä roinalla. Itse kierrätän ja lajittelen enkä jätä jälkeeni roskia. Kuljen paljon luonnossa ja kärsin, kun näen sinne jätettyjä roskia. Ympäristön vaalimista ei voi koskaan sysätä kenenkään muun vastuulle.