Kuu­sa­mon sa­vu­hir­veä juniin – Suomen kok­ki­maa­jouk­kue kehitti suo­ma­lai­sia keit­to­ruo­kia ra­vin­to­la­vau­nui­hin

<p>Tuotepäällikkö Tapio Kyllönen Avecralta,  Katja Tuomainen Kokkimaajoukkueesta ja Unileverin keittiömestari Tommi Virranta maistelevat suomalaisia keittoruokia, joista kuusamolaisesta savuhirvestä tehty keitto vei voiton ja sitä tarjotaan nyt VR:n ravintolavaunuissa.</p> Kuusamolaisesta savuhirvestä tehty sosekeitto vei voiton Suomen kokkimaajoukkueen kehittämistä suomalaisista keitoista.
Tuotepäällikkö Tapio Kyllönen Avecralta, Katja Tuomainen Kokkimaajoukkueesta ja Unileverin keittiömestari Tommi Virranta maistelevat suomalaisia keittoruokia, joista kuusamolaisesta savuhirvestä tehty keitto vei voiton ja sitä tarjotaan nyt VR:n ravintolavaunuissa.
Tuotepäällikkö Tapio Kyllönen Avecralta, Katja Tuomainen Kokkimaajoukkueesta ja Unileverin keittiömestari Tommi Virranta maistelevat suomalaisia keittoruokia, joista kuusamolaisesta savuhirvestä tehty keitto vei voiton ja sitä tarjotaan nyt VR:n ravintolavaunuissa.

VR:n ravintolavaunujen valikoima täydentyi lokakuun puolivälissä kotimaisilla keitoilla, jotka on kehitetty yhdessä Suomen kokkimaajoukkueen kanssa asiakkaiden. Yksi keitoista on savuhirvikeitto, jossa on käytetty Kuusamon Lihatuotteen valmistamaa savuhirveä.

Koemaistajien keskuudessa savuhirvikeitto sai parhaat avosanat kymmenen keiton joukosta. Keiton pohjana on peruna-purjokeitto, jota on höystetty mausteilla, smetanalla ja kermalla. Savuporo tulee rouheena sosekeiton päälle.

Kuusamon Lihatuotteen laitoksen vastaava Klaus Hackzell kertoo, että heidän tiensä ravintolavaunujen pöytiin kulki yhteistyön kautta.

– Teemme yhteistyötä juvalaisen Kruunun Herkun kanssa, joka puolestaan on Avecran luottokumppani keittojen valmistamisessa.

Hackzellin mukaan heidän hirvenlihansa ovat kotimaista, pääasiassa Pohjois-Suomen metsästysseuroilta ostettua lihaa.

– Toimitamme leppäsavulla savustetun hirvenlihan lämminsavupaistina Kruunun Herkulle, joka jatkojalostaa sen eteenpäin.

Junamatkustuksen lisääntyessä VR uudisti viime vuonna koko ravintolavaunukonseptinsa, ja investoi 24 miljoonaa euroa seitsemään uuteen ravintolavaunuun.

Uudistus koski myös ravintolavaunun valikoimaa ja henkilökuntaa, jonka määrää lisättiin kasvavan kysynnän myötä.

– Yhdistimme Suomen kokkimaajoukkueen kanssa voimamme herkulliseen tuotekehitysyhteistyöhön, josta syntyivät lämmittävät uudet keittoannokset junamatkoilla nautittaviksi. Kotimaiset maut olivat yhteistyön kulmakivenä, kertoo tuotepäällikkö Tapio Kyllönen Avecrasta.

”Kokkimaajoukkue tekee tinkimätöntä työtä suomalaisen ruokakulttuurin eteen.”
Tapio Kyllönen
Avecra

Hänen mukaansa yhteistyö on sujunut mutkattomasti, sillä VR:n ja kokkimaajoukkueen arvomaailmat kohtaavat hyvin.

– Kokkimaajoukkue tekee tinkimätöntä työtä suomalaisen ruokakulttuurin eteen, ja yhtä tinkimättömästi mekin haluamme kehittää ravintolavaunumme tarjontaa. Pyrimme aina löytämään maukkaimpia ja myös hinta-laatusuhteeltaan parhaita tuotteita asiakkaillemme, Kyllönen toteaa.

– Joukkue tukee kotimaisia pientuottajia, ja tätä kautta meilläkin on ollut hyvä tilaisuus tutustua uusiin tuottajiin. Esimerkiksi savuhirvikeiton hirvenliha tulee Kuusamosta ja peruna Pohjanmaalta.

Aluksi kokkimaajoukkue ja VR:n edustajat ideoivat alkuun noin kymmenkunta eri keittovaihtoehtoa, joita lähdettiin yhdessä kehittämään. Näistä parhaimmat valikoituivat asiakkaiden testattavaksi.

– Testaajia oli sata, ja savuhirvikeitto osoittautui ylivoimaiseksi suosikiksi. Uudet keitot ovat ravintolavaunun kampanjassa ensi tammikuun puoliväliin saakka. Sen jälkeen arvioimme keittojen suosion, minkä jälkeen päätämme jatkosta, Kyllönen kertoo.