Kokeilu: Tekoäly otsikoi Koil­lis­sa­no­mien jutut tällä vii­kol­la

Mainos: Tilaa Koillissanomat Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 3 kk 35,70 € + 2 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Kuu­sa­mon VPK: pa­lo­kun­ta­so­pi­mus­ta ei ir­ti­sa­not­tu

Vapaapalokunnan toiminta jatkuu Kuusamossa entiseen malliin.
Vapaapalokunnan toiminta jatkuu Kuusamossa entiseen malliin.
Kuva: MIKKO HALVARI

Kuusamon VPK:n hallitus ei irtisano voimassaolevaa palokuntasopimusta Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen kanssa. Hallituksen kutsumassa ylimääräisessä kokouksessa viime torstaina enemmistö päätti, ettei sopimusta irtisanota. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vapaapalokunnan toiminta Kuusamossa jatkuu.

Kuusamon VPK:n sihteeri ja nuorempi sammutusmies Sari Kumpuniemi kertoo tämän päivän yleisönosastokirjoituksessaan, että hallituksen ehdotuksen taustalla oli huoli siitä, ettei Kuusamon VPK kykenisi tarjoamaan riittävää hälytysvastetta Rukan ja Kuusamon sammutusosastoihin 1.1.2019. alkaen.

 

Ensi vuodenvaihteesta alkaen hälytysryhmään kuulumisen edellytyksenä on Firefit-tason 2 mukainen kuntotestin tulos. Jos testiä ei suorita tai vaadittuun tasoon ei päästä, vapaapalokuntalainen katsotaan jatkossa soveltumattomaksi ensitilanteen pelastustehtäviin.

Kumpuniemi kritisoi, että voimassa olevaa palokuntasopimusta Kuusamon VPK:n ja Oulu-Koillismaan välillä olisi rikottu, ja että neuvotteluyritykset eivät ole onnistuneet.

– Sähköpostilla on käyty neuvotteluja tilanteen ratkaisemiseksi, sillä pyynnöistä huolimatta Oulussa sijaitsevaa Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen johtoa ei ole saatu neuvotteluihin Kuusamoon, Kumpuniemi kirjoittaa.

 

Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Heikki Levón on hämmästynyt tilanteesta.

– Vielä tähänkään päivään mennessä yksikään Kuusamon VPK:n edustaja ei ole ollut pelastuslaitoksen johtoon yhteydessä tästä asiasta, Levón ihmettelee.

Hän ei ole tyytyväinen hallituksen äkillisiin toimiin ylimääräisestä kokouksesta koskien irtisanoutumista.

– Jos he [Kuusamon VPK:n hallitus] ovat kokeneet, että on jossakin suhteessa jätetty noudattamatta sopimusta, niin heidän olisi tullut kutsua neuvottelut koolle, mutta eivät ole kutsuneet, Levón harmittelee.

– Yleensä tällaisessa tilanteessa ensin aina neuvotellaan.

Kuusamon VPK:lla on edustaja sopimuksia käsittelevässä työvaliokunnassa. Sitä kautta ongelmia ei ole tullut Levónin mukaan hänen tietoonsa.

– Kuusamon VPK:n edustaja ei ole todennut, että on ongelmaa [Kuusamossa].

– Pelastuslaitos kokee VPK:n äärettömän tärkeänä sopimuskumppanina ja me olemme aina valmiit neuvottelemaan, jos koetaan, että on ongelmia, Levón kertoo.

 

Sammutusmiesten toimintakykyä mittaavaan kuntotesti on Levónin mukaan pelastusasetuksen mukainen kelpoisuusehto. Sisäministeriön julkaisussa ”Ohje pelastushenkilöstön toimintakyvyn arvioinnista ja kehittämisestä” vuodelta 2016 todetaan, että Pelastuslain 39 §:n mukaan pelastuslaitoksen ja sopimuspalokunnan henkilöstöön kuuluvan pelastustoimintaan osallistuvan henkilön tulee ylläpitää tehtäviensä edellyttämiä perustaitoja ja kuntoa.

– Kaikissa muissakin palokunnissa meidän alueella tehdään nämä kuntotestit, Levón kiteyttää.

Kuusamossa itsekin palopäällikkönä toiminut Levón toivoo, että paikallisen vapaapalokunnan toiminta jatkuu.

– Se on aina ollut huippuluokan VPK ja heille tarjotaan ja heille tarjotaan erittäin hyvät edut pelastuslaitoksen puolesta – tilat, koulutus, kaikki työterveyshuolto säännöllisine lääkärintarkastuksineen, hyvät varusteet.

Kumpuniemi toivoo kirjoituksessaan, että osapuolet pääsisivät neuvottelemaan käsillä olevista asioista. Myös pelastuspäällikkö Heikki Levón toivoo keskustelua.

– Ehdottomasti haluamme noudattaa sopimuksia ja olla siinä luottamuksen arvoisia. Sopimus on aina kaksi osapuolta. Jos näkemykset eivät kohtaa, niin silloin on syytä istua naamakkain ja keskustella, Levón päättää.