Kuva hul­lus­ta met­sos­ta vei ku­va­ki­san voiton – 16-vuo­tias Lasse Kurkela on jo kokenut luon­to­ku­vaa­ja

Kuvaaminen jää todennäköisesti hyväksi harrastukseksi, mutta se pysyy koko elämän, Lasse Kurkela pohtii. Kuva otettu kuvausmatkalta Inarista.
Kuvaaminen jää todennäköisesti hyväksi harrastukseksi, mutta se pysyy koko elämän, Lasse Kurkela pohtii. Kuva otettu kuvausmatkalta Inarista.
Kuva: Heikki Kurkela

Kuhmo, Koli, Kuusamo, Inari – suomalaiset luontomaisemat ovat tulleet 16-vuotiaalle Lasse Kurkelalle hyvin tutuiksi. Jo pienestä pitäen pääkaupunkiseudulla asuva Kurkela on tarkkaillut luontokohteita kameran linssin läpi – harrastus, joka on siirtynyt isältä pojalle.

– Olen valokuvannut perheen luontoretkillä jo 6-vuotiaasta lähtien. Vuonna 2011 kysyin isältäni pääsenkö mukaan hänen luontokuvausreissuille ja siitä lähti varsinainen valokuvaus urani, Kauniaisissa asuva lukiolainen kertoo.

Viime talvena kuvausmatka suuntasi muun muassa Vaalan suuntaan ja sieltä kamera taltioi Metson tervehdys -nimeä kantavan kuvan.

Kuvallaan Kurkela nappasi tämän vuoden Kuusamo Nature Photo -luontokuvakilpailun lasten ja nuorten sarjan voiton.

– Olin ollut muutaman päivän piilokojussa kuvaamassa kotkia. Paluumatkalla sain kuulla hullusta metsosta, jota päätin käydä myös katsomassa ja kuvaamassa jos mahdollista. Muutamia tavanomaisia kuvia saatuani laitoin kameraani kalansilmäobjektiivin ja kaukolaukaisimen. Asetin kameran hangelle ja jäin odottamaan, miten hullu metso reagoi siihen. Metso tulikin tutkimaan kameraa ja minä sain otettua siitä lähivalokuvia uudesta kuvakulmasta, Kurkela muistelee kuvaustilannetta.

Lasten ja nuorten sarjan tuomaroi Koillissanomien toimituksesta koottu raati. Raatia puhutteli se, että voittokuvaan oli löydetty uusi kuvakulma paljon kuvattuun aiheeseen.

– Hyvä, vauhdikas kuva, jossa onnistunut valon käyttö, raati arvioi.

Kurkela on osallistunut kuvakisaan aikaisemminkin, mutta voitto on ensimmäinen.

– Olen erittäin iloinen. Olen ennenkin sijoittunut tässä kisassa, mutta nyt voitin.

Kisaan osallistuvien kuvien taso oli kova ja kärki voisi pärjätä aikuisten sarjassakin, raati uskoo.

Toiseksi sarjassa sijoittui Onni Rantasen Aamun säteet ja kolmanneksi Lasse Kurkelan Susimetsän ilta.

Lue koko juttu 13.9. printistä tai näköislehdestä.

Fakta

Nature Photo lasten ja nuorten kisa

Sarjaan voi osallistua kaikenlaisilla luontoon liittyvillä valokuvilla.

Yläikäraja 16 vuotta, alaikärajaa ei ole.

Sarjan voitti Lasse Kurkelan Metson tervehdys. Toiseksi sarjassa sijoittui Onni Rantasen Aamun säteet ja kolmanneksi Lasse Kurkelan Susimetsän ilta.

Uusi kuvakulma paljon kuvattuun aiheeseen. Hyvä, vauhdikas kuva, jossa onnistunut valon käyttö.

Koillissanomien yleisöäänestyksen voitti Emilia Inkisen Ketunpentu.