Kuvaamo on Li­ten­dah­leil­le toinen koti – yrit­tä­jyyt­tä pian 60 vuotta

Helli Litendahlin ottama äiti ja lapsi -valokuva palkittiin vuonna 1978. Palkinnoksi työstä saatu Hasselbladin kamera on yrittäjille erityisen arvokas. Sen arvoa ei rahassa mitata, kertoo Timo Litendahl.
Helli Litendahlin ottama äiti ja lapsi -valokuva palkittiin vuonna 1978. Palkinnoksi työstä saatu Hasselbladin kamera on yrittäjille erityisen arvokas. Sen arvoa ei rahassa mitata, kertoo Timo Litendahl.
Kuva: Helena Matila

Harvassa ovat ne yrittäjät, joilla on takanaan lähellekään yhtä monta työvuotta kuin Helli ja Timo Litendahlilla. Koillismaan Kuvaamon yrittäjäpariskunta valmistelee 60-vuotisjuhlavuottaan, joka lähestyy hyvää vauhtia.

– Reilun vuoden päästä ollaan oltu 60 vuotta yrittäjinä ja työintoa riittää edelleen. Samalla juhlitaan minun 80-vuotispäiviäni. Timo pääsee pyöreisiin vuosiin sitten vuoden päästä perässä, hymyilee Helli Litendahl.

Eläkkeelle jäämistä eivät Litendahlit ole sen vakavammin pohtineet, vaikka tavanomainen eläkeikä on jo aikaa sitten ohitettu.

– Tämä on meille elämäntapa. Työ on antanut ja antaa meille edelleen moninkertaisesti enemmän, kuin mitä nuorina uraa aloittaessa osasimme toivoakaan.

Vuonna 1961 toimintansa aloittanut kuvaamo toimii samalla tontilla edelleen Kuusamon torin kupeessa.

– Pienestä kellaritilasta aloitettiin ja siitä noustiin katutasolle ja lopulta nykyisiin tiloihin. Olin 17-vuotias enkä alaikäisenä saanut edes lainaa saati yritystä heti omiin nimiini. Äiti ja isä auttoivat, Helli muistelee.

Liikehuoneiston seinät ovat täynnä muotokuvia eri vuosikymmeniltä ja talo on täynnä toinen toistaan mielenkiintoisempia tarinoita. Kaikki kuvaukset on luetteloitu kirjoihin ja kansiin.

– Juhlavuoteen mennessä pitää vähän laskeskella, kuinka paljon kuvia on tullutkaan otettua. Kymmenistä ellei sadoista tuhansista ruuduista puhutaan, Timo arvelee.

Timo Litendahl hypistelee käsissään historiallista Hasselblad 500C/M kameraa. Saman merkkisillä kameroilla kuvattiin Apollo-avaruuslennoilla otetut ensimmäiset kuusta otetut ja suuri osa avaruudessa kiertoradalla kuvatuista valokuvista.

Kamera on pariskunnalle erityisen tärkeä useammastakin syystä.

Kamera oli palkintona Hellin voittamasta kansallisesta Äiti ja lapsi -muotokuvakilpailusta vuonna 1978. Sen lisäksi kameran on signeerannut itse Victor Hasselblad.

– Kameraa emme ole koskaan raskineet käyttää. Sen arvoa ei mitatakaan rahassa, Timo paljastaa.

Studio- ja juhlakuvaus on edelleen Litendahlien päätyö. Muun muassa konfirmaatioiden kuvaamiset ovat pitäneet pariskunnan kiireisenä kesän ajan.

– Työn puolesta saadaan elää perheiden mukana vuosikymmenestä toiseen, aina kastekuvista siihen viimeiseen, arvokkaimpaan tilaisuuteen. Se on meille kunniatehtävä, Helli kertoo.

60-vuotista yrittäjätaivaltaan pariskunta aikoo juhlistaa muotokuvanäyttelyllä myymälässään. Herkkien äiti ja lapsi -kuvien lisäksi seiniltä löytyy paikallisille tuttuja kasvoja.

– Mutta onhan siellä kuvia Kekkosesta lähtien. Kuvaajan housut tutisivat, kun pääsin ainoana kuvaamaan presidenttiä Kuusamon kirkossa vuonna 1967, Timo muistelee.

– Kyllähän tämä vaan oon kauhean kiva ammatti. Ei kait tässä muuten niin pitkään olisi viihtynytkään. Työpaikka on meille kuin toinen koti, pariskunta toteaa yhteen ääneen.

Fakta

Litendahlin yrittäjäpariskunta

Helli ja Timo Litendahl ovat toimineet valokuvaamon yrittäjinä vuodesta 1961.

Yrityksen päätuotteita ovat valo- ja videokuvaus.

Perinteiset muotokuvat ja erilaiset juhlat häistä hautajaisiin työllistävät eniten.

Koillismaan Kuvaamon taipaleella on ollut menestyksen hetkiä, mutta myös hankalia paikkoja, kuten liikkeen tulipalo ja vesivahinko.

Vuosikymmeniä on kuitenkin värittänyt ennen kaikkea se, että on saanut tehdä oman kutsumuksensa mukaista työtä.

”Kun tähän rupeaa, se oikein imaisee matkaansa. Työ on niin monipuolista.”
Helli Litendahl
Yrittäjä

Työn vastapainona pariskunta mökkeilee Muojärvellä.

Musiikki on Timo Litendahlin rakas harrastus.