Kypärä kiinni ja pyörän selkään – kou­lu­mat­ka on Saralle jo tuttu

<p>Iskä voi lähteä ekana koulupäivänä ehkä mukaan, kun se on vielä lomalla. Kyllähän se torstai vähän jännittää, paljastaa torstaina koulun aloittava Sara Mustonen.</p> <p>Sara Mustosen koulumatkan varrella on muutama tien ylitys. Rukatunturintien hän voi ylittää turvallisesti sillan yli.</p>
Iskä voi lähteä ekana koulupäivänä ehkä mukaan, kun se on vielä lomalla. Kyllähän se torstai vähän jännittää, paljastaa torstaina koulun aloittava Sara Mustonen.
Iskä voi lähteä ekana koulupäivänä ehkä mukaan, kun se on vielä lomalla. Kyllähän se torstai vähän jännittää, paljastaa torstaina koulun aloittava Sara Mustonen.
Kuva: Helena Matila

– Kotitieltä Uunikulmantielle, kaksi tienylitystä ja siltaa pitkin ison tien yli. Jos menee kävellen, voi mennä oikopolkua ja metsäreittiä pitkin.

Tuleva koulumatka on ekaluokkaa tällä viikolla aloittavalle kuusamolaiselle Sara Mustoselle jo hyvinkin tuttu. Reitti Rukan koululle on tullut tutuksi jo viime talven, esikouluvuoden aikana.

– Sara liikkuu jo tottuneesti yksinkin, muistaa seurata liikennettä ja on tarkka risteyksissä. Esikoulusyksynä me vanhemmat saatettiin Sara koululle ja vähitellen hän rupesi kulkemaan matkan yksin, kertovat vanhemmat Mari Martikainen ja Jari Mustonen.

Koulun aloittava lapsi on monen uuden asian äärellä, ja yksi näistä on koulumatka. Kun se on harjoiteltu kunnolla etukäteen, on ensimmäisissä koulupäivissä ainakin yksi jännityksen aihe vähemmän.

– On vanhemman vastuulla suunnitella turvallisin reitti kodin ja koulun välille. On hyvä muistaa, ettei lyhin mahdollinen reitti aina ole se turvallisin. Usein kannattaa suosia esimerkiksi alikulkuja tienylitysten sijaan, vaikka matkasta siten tulisikin hieman pidempi, sanoo Liikenneturvan suunnittelija Ida Maasalo.

Lapsi oppii liikenteessä tarvittavat taidot parhaiten liikkuessaan itsenäisesti, mutta yhdessä aikuisen kanssa. Koulureitti kannattaakin kulkea yhdessä läpi useamman kerran ennen koulun alkua. Näin lapselle jää reitin lisäksi mieleen myös turvallisimmat tavat toimia sen varrella olevissa tilanteissa, kun toimintaohjeet yhdistyvät tiettyihin paikkoihin.

7-vuotiaan Sara Mustosen koulumatka on lyhyt – reitistä riippuen 300–500 metriä.

– Ollaan painotettu Saralle, että vauhtia ei saa päästää liian kovaksi. Silloin ehtii paremmin havainnoida muitakin liikkujia, isä Mustonen sanoo.

Vanhemmat kokevat, että koulureitti on turvallinen, mutta muutamia parannustoiveita heillä kuitenkin on.

– Uunikulmantiellä ei ole erillistä kevyenliikenteen väylää eikä edes tiemaalauksin erotettua piennarta. Tiellä liikkuu paljon lapsia, kun siinä on päiväkotikin, joten edes maalaukset tiehen tarvittaisiin.

– Myös risteysalueiden tienreunusten ja ojien pusikot tulisi pitää matalina, jotta näkyvyys olisi hyvä.

Liikennesääntöjä ja liikenteessä liikkumista Sara kertoo harjoitelleensa myös esikoulussa. Myös kotoa löytyvää lasten liikennesääntökirjaa Mustonen kertoo aina joskus lukevansa.

Hyvästä ennakkoharjoittelusta huolimatta on hyvä silloin tällöin varmistaa, että lapsella on ohjeet vielä mielessä. Vanhempi voi esimerkiksi lähteä lapsen seuraksi koulumatkalle ja seurata tämän toimimista. Lisäksi koulukuulumisista jutellessa kannattaa kysäistä myös koulumatkan sujumisesta, isompienkin lasten kanssa.

On hyvä muistaa, että lapsi oppii aikuisten esimerkistä. Vanhempien kannattaakin käyttäytyä liikenteessä mahdollisimman esimerkillisesti ja huolehtia itsekin turvalaitteiden, kuten pyöräillessä kypärän ja syksyn pimeiden saavuttua heijastimien käytöstä.

Koulumatka on lapselle usein tie itsenäiseen liikkumiseen. Koululaisen liikennetiedot ja -taidot karttuvat vähitellen kokemuksen myötä seuraamalla aikuisten esimerkkiä ja harjoittelemalla itse.

Ensimmäisenä koulupäivänään Sara Mustonen suunnittelee taittavansa koulutien polkupyörällä.

– Iskä voi lähteä ehkä mukaan, kun se on vielä lomalla. Kyllähän se torstai vähän jännittää, Mustonen paljastaa.

Fakta

Vinkit turvalliselle koulumatkalle

Suunnittele sopivin reitti kouluun. Turvallisin reitti ei välttämättä aina ole se lyhin.

Harjoittele koulureitti yhdessä lapsesi kanssa. Kun perusasiat ovat hallussa, kannattaa antaa lapsen toimia itsenäisesti ja seurata vierestä.

Lapselle on hyväksi liikkua edes osa koulumatkasta omin voimin – se kartuttaa liikennetaitoja ja saattaa myös virkeämpänä koulupäivään.

Koulumatkan sujumisesta kannattaa kysellä lapselta pitkin kouluvuotta, myös jo varttuneemmilta koululaisilta.