Läm­pö­ti­la käväisi Ou­lan­gal­la pak­ka­sel­la

Pihlajakin on jo osittain kukassa, monesti Koillismaalla puu kukkii vasta juhannuksen tienoilla.
Pihlajakin on jo osittain kukassa, monesti Koillismaalla puu kukkii vasta juhannuksen tienoilla.
Kuva: Mikko Halvari

Lämpötila käväisi torstain vastaisena yönä ainakin Oulangan tutkimusaseman mittauspaikalla hivenen miinuksella. Alin lämpötila oli aamulla kello neljän aikaan -0,5 astetta.

Juumassa mitattiin tasan nolla astetta aamukolmen jälkeen. Samoihin aikoihin Rukantunturilla oli +0,9 astetta ja Talvijärvellä +1.7 astetta. Lentoaseman torstain vastaisen yön alin lämpötila mitattiin kello 4.20 ja silloin plusasteita oli 1,7.

Kova marjamies Pekka Virtanen oli torstaina korvasieniä poimimassa ja kertoi, että korvasienipaikan lähellä olevalla suolla hilla ainakin kukki päivällä komeasti eivätkä terälehdet olleet tummenneet.

– Emiöt voivat tosin tuhoutua vaikkei kukasta sitä erota.

Virtanen ei tässä vaiheessa uskalla ruveta ennakoimaan oliko torstain vastaisella kylmällä yöllä mahdollisesti vaikutusta tulevaan marjasatoon, lämpötilatkin kuin vaihtelivat eri paikoissa. Kun hän itse oli noussut kotonaan Ronkaisenniemellä torstaiaamuna kello 5.30, lämpömittari oli näyttänyt + 4 astetta.

Virtasen mukaan hallasadon ykköstuhoaja on halla. Raesateet ja tuulet eivät ole niin pahoja ja laaja-alaisia. Hän sanoi joskus lukeneensa, että jos hilla on kukassa, se tuhoutuu kun pakkanen laskee vähintään 1-2 astetta nollan alapuolelle, jolloin kasvin nesteet jäätyvät.

– Mustikat ovat parhaillaan kukassa ja näinpä jo eräällä etelärinteellä joitain vihreitä raakileitakin. Mustikka kestää hillaa paremmin hallaa.

Viime vuonna tähän aikaan kevät oli vasta tuloillaan. Esimerkiksi viimeiset nuottamiehet kävivät Kuusamojärvellä talvinuotalla juuri tänään eli kesäkuun ensimmäisenä päivänä ja jäätä oli tuolloin vielä kymmeniä senttejä.

Hilla ja mustikka olivat kukassa vasta kesäkuun loppupuolella.