Joko luit: Tältä näyttää Tai­val­kos­ken var­hais­kas­va­tuk­sen väis­tö­ti­lo­jen ton­til­la nyt

Minne mennä: PaKa:n jää­kiek­ko­kau­si alkaa – kaikkea tätä ja paljon muuta on tar­jol­la Koil­lis­maan ta­pah­tu­mis­sa

Pääkirjoitus: Mihin suun­taan laiva lopulta kään­tyy?

Mainos: Syksyn supertarjouksena Koillissanomat Digi + Lehti 4 kk vain 59 €, tilaa tästä!

Lapin kun­ta­ba­ro­met­ri: yrit­tä­jien arviot kuntien elin­kei­no­po­li­tii­kan tilasta hei­ken­ty­neet kahden vuoden ta­kai­ses­ta

Yrittäjien kuntabarometri -kyselyssä kysyttiin yrittäjien mielipiteitä yrityksen kotikunnan toiminnasta. Kysely toteutettiin 16.2.–13.5.2020, ja siihen vastasi 10 404 yrittäjää eri puolilta Suomea. Lapista vastaajia on 527.
Yrittäjien kuntabarometri -kyselyssä kysyttiin yrittäjien mielipiteitä yrityksen kotikunnan toiminnasta. Kysely toteutettiin 16.2.–13.5.2020, ja siihen vastasi 10 404 yrittäjää eri puolilta Suomea. Lapista vastaajia on 527.
Kuva: mikko halvari

Elinkeinopolitiikka on tärkeässä asemassa ja yrityspalveluita sekä infrastruktuurin hoitoa pidetään parhaiten hoidettuina osa-alueina Lapin kunnissa, selviää Suomen Yrittäjien teettämästä Yrittäjien kuntabarometrista. Kokonaisuutena Lapin kuntien tilanne on kuitenkin heikentynyt edellisestä kyselystä, joka tehtiin vuonna 2018. Lapin sijoitus maakuntien kesken on 11. Kuntabarometrin yhteydessä kuntia on arvioitu tulosten perusteella keskenään ja Lapissa parhaat arviot yrittäjiltä saa Ylitornio.

Yrittäjien kuntabarometri -kyselyssä kysyttiin yrittäjien mielipiteitä yrityksen kotikunnan toiminnasta. Kysely toteutettiin 16.2.–13.5.2020, ja siihen vastasi 10 404 yrittäjää eri puolilta Suomea. Lapista vastaajia on 527. Yrittäjät kokevat kyselyn tärkeäksi kanavaksi, sillä vastaajien määrä kasvoi edellisestä vastaavasta kyselystä yli 4 000 yrittäjällä.

– Vastaajamäärän kasvu on selvä viesti siitä, että yrittäjät kokevat kunnan merkittävänä kumppanina ja että kunnan toimilla on välitön vaikutus yritystoiminnan edellytyksiin paikkakunnalla. Ilahduttavaa, että Lapissa vastaajamäärä ylitti tulosten raportoinnin edellyttämän rajan 19 kunnassa, Lapin Yrittäjien puheenjohtaja Marko Vuorinen sanoo Lapin yrittäjien tiedotteessa.

Koko Lapin osalta parhaat arviot saa tietoliikenneyhteyksien tila sekä kuntien yrityspalvelut. Heikoimmat osa-alueet puolestaan ovat yrittäjien arvioiden mukaan päätöksenteon tehottomuus, yrittäjyyden arvostus ja hankintapolitiikka.

– Valmisteilla olevan sote-uudistuksen myötä kuntien tehtävät vähenevät ja mahdollisuudet elinvoimaisuudesta huolehtimiseen paranevat. Siinä työssä kuntien ja yrittäjien yhteistyön merkitys korostuu, arvioi Lapin Yrittäjien toimitusjohtaja Pirkka Salo.

Kuntien kannattaa tehdä avointa yhteistyötä yritysten kanssa hankinnoissa

Julkisomisteiset yhtiöt ovat huomattava elinvoimaisuuden este; kirkkaasti suurin osa Lapin yrityksistä katsoo kuntayhtiöiden kilpailevan markkinoiden kanssa. Lapin hankinta-asiamies Susanna-Sofia Keskinarkaus muistuttaa tämän vaikuttavan negatiivisesti markkinoiden toimintaan ja käyvän kalliiksi veronmaksajille. Valitettavasti hyvin harva kunta julkaisee ostolaskudataansa, mikä mahdollistaisi hankintojen seurannan.

Niille kunnille, jotka pärjäsivät yrittäjien näkemysten mukaan heikosti hankintapolitiikan arvioinnissa, on kuitenkin hyviä uutisia: vaihtamalla toimintatavaksi täysin avoimen yhteistyön yritysten kanssa jo hankintojen valmisteluvaiheessa, voidaan tyytyväisyyttä kasvattaa nopeastikin. Aktiivinen markkinavuoropuhelu johtaa myös parempiin hankintoihin. Keskinarkaus muistuttaa, että hankintojen toteuttaminen on virkamiesten tehtävä ja valvominen päättäjien tehtävä.

– Selkeästi yhteistyön vahvistamiselle on tarvetta, Keskinarkaus kommentoi.

Lapin kunnista parhaat arviot yrittäjiltä saa Ylitornio.