Joko luit: Aino, 10, Kuu­sa­mos­ta lähtee Hel­sin­kiin lasten omiin "Linnan juh­liin"

Minne mennä: Free­sty­le­hiih­toa Ru­kal­la, jou­lu­lau­lu­ja ja -myy­jäi­siä – katso tästä Koil­lis­maan menot

Päätoimittajalta: Muis­te­taan näin lä­hes­ty­vän joulun alla, että ku­lut­ta­mis­ta tär­keäm­pää on vä­lit­tä­mi­nen

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Lapin kun­ta­joh­ta­jat: Harvaan asutun alueen kul­je­tus­yrit­tä­jil­le saatava pi­ka­tu­kea

Lapin kuljetusyritykset ovat tiukoilla koulukuljetusten loppumisen vuoksi.
Lapin kuljetusyritykset ovat tiukoilla koulukuljetusten loppumisen vuoksi.
Kuva: VELI-JUKKA MUSTAJÄRVI

Harvaan asuttujen alueiden kuljetusyrittäjät tarvitsevat hallitukselta pikatukea toimintansa jatkumisen turvaamiseksi, toteaa Lapin kuntajohtajat.

–  Lapin kunnissa, jossa välimatkat ovat pitkiä ja asukkaat ikääntyneitä, taksiyrittäjät ja linja-autoliikennöitsijät ovat erityisen tärkeitä toimijoita kuntien palvelujen kannalta. Monessa kunnassa näitä yrittäjiä on jo nyt vähän ja on iso ja pitkäaikainen vahinko, jos yrittäjiä menee konkurssiin koronatilanteen vuoksi, kuntajohtajat toteavat kannanotossaan

Ahdinko on aiheutunut pitkälti vähentyvän matkustamisen ja loppuneiden koulukuljetusten vuoksi. Lapin kuntajohtajat vaatii, että Suomen hallitus suuntaa näille yrittäjille suoria tukitoimia. Tukitoimilla turvataan saavutettavuus myös pidemmällä tähtäimellä.

– Toimia on syytä tehdä heti, jottei kunnissa jouduta tekemään yksittäisiä päätöksiä. Tämä asettaa myös kuntien asukkaat eriarvoiseen tilanteeseen, sillä monissa kunnissa tähän paineeseen ei tässä taloudellisessa tilanteessa ole mahdollisuuksia vaikuttaa.