Mainos: Sieltä, missä tunnet elä­vä­si. Tutustu Koil­lis­sa­no­mat Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Lappiin uusi har­ras­ta­ja-teat­te­ri­ta­pah­tu­ma entisen Posion Teat­te­ri­he­li­nöi­den tilalle

Posiolla vuodesta 1996 joka toinen vuosi järjestetyt Teatterihelinät ovat jääneet historiaan. Kuva on viimeisistä, vuoden 2016 helinöistä.
Posiolla vuodesta 1996 joka toinen vuosi järjestetyt Teatterihelinät ovat jääneet historiaan. Kuva on viimeisistä, vuoden 2016 helinöistä.
Kuva: Erkki Ahola

Posion Teatterihelinät ovat jääneet pysyvästi historiaan. Kolme vuotta sitten järjestetyn viimeisen helinätapahtuman tulee jatkossa korvaamaan Kouta-tapahtuma, joka kiertää vuosittain Lapin kunnissa, ja myös Posiolla vuorollaan.

Kouta-tapahtuman järjestämisellä eri puolilla Lappia vältytään siltä, ettei katselmuksen järjestäminen samalla paikkakunnalla käy liian raskaaksi samalle teatteriporukalle. Teatterihelinöiden lisäksi pohjoisen tapahtumista on lopetettu myös Kittilässä viimeisen kerran viime vuonna järjestetyt Staalon Festit. Posiolla puolestaan vuodesta 1996 joka toinen vuosi järjestetyt Teatterihelinät järjestettiin viimeisen kerran keväällä 2016.

– Kouta-teatteriviikonloppu avaa uudenlaista harrastajateatteritapahtumaa luoden jonkinlaista jatkumoa Posion Teatterihelinöille, joka kokosi joka toinen vuosi Posiolle harrastajateatterilaisia esiintymään ja katsastamaan Lapin ja Koillismaan harrastajien teatteriesityksiä. Samalla se tarjosi mahdollisuuden koulutukseen ja keskusteluun teatterialan ammattilaisten kanssa, Kouta-tapahtumakonseptin vetäjä ja yhteyshenkilö, Kansalaisfoorumin kehittämispäällikkö Timo Tervo kertoo.

– Uudeksi muotoiltu Kouta-tapahtuma järjestetään joka vuosi. Syksyisin järjestetään joko koulutuspainotteinen tapahtuma tai harrastajien teatteriesityksiä katsastava tapaaminen.

Laatuaan ensimmäinen Kouta-tapahtuma järjestetään ensi syksynä Tervolassa.

– Tervolaan on tulossa mittava tapahtuma, jonka järjestäminen vaatii erilaisten yritysten, järjestöjen ja yksityisten talkoolaisten työpanosta, Tervo toteaa.

– Tervolan Kouta-teatteritapahtuman järjestelyvastuu on Tervolan kunnan vapaa-aikatoimella, Tervolan Nuorisoseuralla ja Kansalaisfoorumilla. Tapahtuman vahvana yhteistyökumppanina toimii Suomen Harrastajateatteriliitto.

Tervon mukaan Koutaan odotetaan harrastajateatterilaisia ympäri Pohjois- Suomea. Hän uskoo tapahtuman tuovan syyskuun viikonlopuksi melkoista vipinää Tervolan kylänraitille.

Esitysten pääpaikkoina ovat Tervolan Nuorisoseuran tilat sekä Lapinniemen koulun juhlasali.

– Tervolan teatteritapahtumassa pyritään huomioimaan erityisesti tervolalaisuus esimerkiksi siten, että kaikissa esityksissä näkyisi jossain muodossa lehmä, ämpäri ja kurki, Tervo sanoo.

”Laatuaan ensimmäinen Kouta-tapahtuma järjestetään ensi syksynä Tervolassa.

Kouta -tapahtuma tulee kiertämään vuosittain eri kunnissa