Lauan­tai­na ras­teil­le, pik­ni­kil­le ja kiviä maa­laa­maan

Tulevana viikonloppuna Kuusamossa riittää tekemistä. Lauantaina Koillisen kumppanit -hanke järjestää Sun&Fun -kesätapahtuman yhdessä eri yhdistysten ja hankkeiden kanssa. Sun&Fun:n yhteydessä Kuusamon kaupunki järjestää hyvinvointirastit.

Koillisen kumppanit järjestää tapahtuman yhdessä Kuusamon seudun Mobilistien kanssa, joilla on lauantaina veteraanikuorma-autojen näyttely Kuusamon liikuntakeskuksella.

Sun&Fun:iin on ilmoittautunut parikymmentä yhdistystä ja hanketta, jotka järjestävät toimintaa tapahtumaan osallistuville. Tapahtumapisteet ovat Teletappimäen, Kelanrannan ja Kirkkosaaren välisellä puistoalueella. Tapahtuma-aika on kello 12-16.

Tapahtumassa on esimerkiksi Kuusamon Pallo-Karhujen lämäritutka, Kuusamon Koskimelojien opastettua kajakkimelontaa sekä nuroisopalveluiden järjestämää puistojoogaa.

Lisäksi Taiteilijaseura Koillinen järjestää kivien maalausta ja Kaamoskamera pitää kuvanäyttelyn. Spr:n pisteellä saa ilmaisia lättyjä. Sun&Fun:ssa voi nähdä myös kaverikoiria ja pitää omaa piknikiä.

Poniratsastusta lukuun ottamatta kaikki tapahtumassa oleva ohjelma on ilmaista. Jotkut yhdistykset myyvät omia tuotteitaan.

Tämän lisäksi Kuusamon kaupungin organisoimia hyvinvointirasteja järjestää yhteensä viitisentoista eri yhdistystä ja yritystä.

Hyvinvointirastien lähtöpiste on Nilojoen sillan lähellä, liikuntahallin takana. Lähtöpaikalle voi mennä kello 12-15.15. Rastireitti kiertää Samostenperän rantareitin, joka on hieman alle kolmen kilometrin pituinen. Rasteilla on suunnistusliput.

Hyvinvointirastit ovat Kuusamon kaupungin hyvinvointikoordinaattori Pirkko Määtän idea, joka syntyi muutama vuosi sitten.

– Rastien tavoitteena on saada ihmiset miettimään, mitä voisivat tehdä oman hyvinvointinsa eteen. Reitti on kaunis ja jo sen kiertäminen sekä luonto voivat lisätä hyvinvointia. Toivottavasti reitin kiertäjille myös eri rastien järjestäjätahot tulisivat tutuiksi ja kynnys lähteä mukaan niiden toimintaan madaltuisi, Määttä sanoo.

Määttäkään ei tiedä tarkasti, mitä rasteilla tapahtuu.

– Rasteille voi lähteä porukalla tai yksin. Reitin kiertämiseen vievää aikaa ei katsota. Välillä voi poiketa vaikka Sun&Fun:n tapahtumapisteilläkin, Määttä kertoo.

Esimerkiksi vanhalla myllyllä on Kuusamon taidetuen rasti ja eräällä toisella rastilla on opastusta geokätköilyyn. Kaupunki arpoo kaikkien rastien kiertäjien kesken useita kymmeniä palkintoja.

Lue koko artikkeli näköislehdestä.