Liisa Laine eli tur­val­li­sen lap­suu­den Kuu­sa­mon Ke­ron­ky­läl­lä – Nyt hän työs­ken­te­lee ura­kes­kei­ses­sä Phi­la­delp­hias­sa tut­ki­ja­toh­to­ri­na ja kaipaa yh­teis­kun­nan tur­va­verk­koa: "Nai­se­na olen jou­tu­nut osoit­ta­maan omaa osaa­mis­ta­ni ja am­bi­tio­ta­ni enem­män"

Liisa Laineen taloustieteen väitöskirjan tarkastustilaisuus oli huhtikuun lopussa Jyväskylän yliopistossa. Mukana oli myös aviomies Miika Rokkanen ja tytär Elma.
Liisa Laineen taloustieteen väitöskirjan tarkastustilaisuus oli huhtikuun lopussa Jyväskylän yliopistossa. Mukana oli myös aviomies Miika Rokkanen ja tytär Elma.
Kuva: Liisa Laineen albumi

Kello on kahdeksan aamulla Philadelphiassa. Liisa Laineen perhe vietti vielä eilen vapaapäivää Suomen reissun ja pitkän lennon jälkeen. Nyt perhe on palaamassa arkeen.

2,5-vuotiaan Elman tepsutus johtaa aamussa äitinsä luokse.

– Hei, hei. Tulen sitten hakemaan. Pidä hauskaa, äiti huikkaa.

Laineen aviomies Miikka Rokkanen vie Elman päiväkotiin, ja Laine pääsee pureutumaan yliopiston tutkijatohtorin työhönsä.

Vielä joitain päiviä sitten perhe kuunteli Kuusamossa Keronkylän metsien hiljaisuutta, poikkesi järvenrannalla sijaitsevan Liisan lapsuudenkodin luota pilkille ja teki lumiukkoja lumipeitteestä häipyvässä maassa.

Suomen reissun pääkohde oli Jyväskylän yliopisto ja Laineen taloustieteen väitöskirjan tarkastustilaisuus.

Kuusamolaislähtöinen Liisa Laine työskentelee nyt seitsemättä vuotta Yhdysvalloissa. Mikä minusta tulee isona? Se on kysymys, johon Liisa Laine ei ole oikein missään vaiheessa tiennyt vastausta.

– Kun ei sitä kohtaa voinut ystäväkirjassa tyhjäksikään jättää, kirjoitin useimmiten opettajan ammatin. Luulen sen johtuvan siitä, että tykkäsin olla koulussa ja minusta oli mahtavaa, kun opettajat tiesivät aina kaikesta kaiken.

Ei ehkä ollut itsestäänselvyys, että levyseppähitsaajan ja hammaslaborantin tytär lähtee akateemiselle uralle. Toisaalta juuri kotoa Laine kertoo saaneensa kiinnostuksen yhteiskunnallisiin asioihin.

– Meillä on aina keskusteltu tosi paljon uutisista ja politiikasta. Se oli ehdottomasti rikkaus. Lisäksi vanhempani ovat olleet tosi kannustavia.

Äitiys, naiseus ja akateeminen ura. Laine on onnistunut yhdistämään asiat, jotka saattavat sulkea toisiltaan ovia. Miten Laine on onnistunut siinä ja miten hän kokee sukupuolen vaikuttaneen hänen uraansa?

– Sanoisin, että naisena olen joutunut enemmän osoittamaan omaa osaamistani ja ambitiotani, Laine pohtii.

– Ehkä mies saa olla kunnianhimoinen, mutta naisen kohdalla kunnianhimo nähdään vain negatiivisena asiana, hän jatkaa.

Juttu on julkaistu kokonaisuudessaan torstain 9.5. Koillissanomissa. Lue juttu näköislehdestä.

Fakta

Liisa Laine

37-vuotias Liisa Laine (ent. Väisänen) on kuusamolaislähtöinen kauppatieteiden tohtori, joka työskentelee Philadelphiassa University of Pennsylvanian yliopistossa tutkijatohtorin toimessa.

Hän lähti Kuusamosta kirjoitettuaan ylioppilaaksi vuonna 2001. Laine valmistui luonnontieteiden kandidaatiksi (matematiikka) ja kauppatieteiden maisteriksi (taloustiede) Jyväskylän yliopistosta vuonna 2010.

Yhdysvalloissa Laine on työskennellyt vierailevana tutkijana University of Washingtonissa Seattlessa (lukuvuodet 2017-2018), Columbia Universityssä New Yorkissa (lukuvuodet 2015-2017) ja Boston Universityssä Bostonissa (lukuvuodet 2012-2015).

Hän on myös työskennellyt muun muassa Suomen Pankissa ja Euroopan keskuspankissa.

Muutama viikko sitten julkaistiin hänen taloustieteen väitöskirjansa otsikolla ”Essays on the Economics of Health Care Markets”.

Perheeseen kuluu aviomies Miikka Rokkanen, joka työskentelee Amazonilla ekonomistina, ja 2,5-vuotias tytär.