Liuk­kai­ta latuja ja tiuk­ko­ja mutkia - Kuu­sa­mon hiih­to­suun­nis­tus­ki­sois­sa ko­ros­tui tark­kuus ja tai­tu­ruus: "Rata on todella hyvä"

Ratamestarina toiminut Santeri Aikio kuunteli hisukonkari Asko Määtän kehuja ja kommentteja kartasta. Hiihtosuunnistuskisojen lähtöpaikkojen tienoilla oli lauantaiaamupäivänä kuhinaa.
Ratamestarina toiminut Santeri Aikio kuunteli hisukonkari Asko Määtän kehuja ja kommentteja kartasta.
Ratamestarina toiminut Santeri Aikio kuunteli hisukonkari Asko Määtän kehuja ja kommentteja kartasta.
Kuva: Vappu Jaakkola

Kuusamon Erä-Veikkojen järjestämät kansalliset Ensilumen hisukisat toivat Kuusamoon viime viikonloppuna paljon hiihtosuunnistusväkeä. Kaksipäiväisissä kilpailuissa kisattiin Pohjois-Pohjanmaan aluemestaruuskilpailujen keski- ja pitkän matkan mitaleista. Kisaan ilmoittautuneita oli noin 200, ja lisäksi rataa kiersi kuntosuunnistajia harjoittelumielessä.

Osallistujilta rata sai lauantaina kehuja nollakelin jälkeisistä liukkaista olosuhteista huolimatta.

– Todella hyvä rata. Tämä muistutti minusta sellaista vanhan ajan hisua, jossa on paljon käännöksiä ja risteyksiä, tasatyöntöä ja hyvin tarkkaakin välillä, kehui Iisalmesta kisaamaan saapunut Ritva Partanen hiihtonsa jälkeen.

Kisa sai kiitosta myös konkarilta.

– Hyvin harvoin kisaan, niin kyllä oli lystiä, 80-luvulta saakka hiihtosuunnistusta harrastanut Asko Määttä totesi.

Posiolta kotoisin oleva, nykyisin Kouvolassa tekolumilatuja hiihtelevä Määttä julisti hiihtosuunnistuksen olevan elämäntapa.

– Kyllä siitä keskittymisestä nauttii. Suunnistus on mukavaa ja hiihto vielä mukavampaa, niin hiihtosuunnistuksen täytyy olla jo syntiä, hän nauroi.

76 kilometrin uraston teko Rääpyskankaan kilpailumaastoon aloitettiin jo joulukuun puolessa välissä.

Ensilumen hisukisat oli tarkoitus hiihtää Rääpyskankaan maastossa jo vuosi sitten itsenäisyyspäivän tienoilla, mutta luontoäiti päätti toisin. Tänä vuonna lumesta ei ollut pulaa.

Kisojen jälkeen urasto on käytettävissä harjoitteluun. Tällä viikolla Kuusamossa leireilevät Suomen nuorten ja aikuisten hiihtosuunnistusmaajoukkueet ja samalla järjestetään myös hiihtosuunnistuksen Suunta huipulle -leiri.

Lue juttu kokonaisuudessaan näköislehdestä tai printistä.