Löylyt ja palju kesken ki­sa­päi­vän – Ruka Nor­di­cia seu­raa­maan saa­pu­neet ke­mi­läi­set Anne ja Simo Pekka Sipola tes­ta­si­vat ki­sa­pai­kal­la oheis­tuot­tee­na ylei­söl­le tar­jol­la ollutta tyn­ny­ri­sau­naa ja paljua

Jo toisena vuotena peräkkäin Ruka Nordicia seuraamaan paikanpäälle saapuneet kemiläiset Anne ja Simo Pekka Sipola testasivat kisapaikalla oheistuotteena yleisölle tarjolla ollutta tynnyrisaunaa ja paljua. Kun kuulimme tästä, se tuntui niin eksoottiselta, että pakko oli päästä testaamaan. Aivan huippukokemus, voimme kyllä suositella, Anne ja Simo Pekka Sipola toteavat. Tynnyrisaunan rakentanut Pertti Kilpijärvi sanoi saunojia olleen jonoksi asti. Leppoisaa täällä on istuskella, ja katsella ikkunasta hiihtostadionille, Anne ja Simo Pekka Sipola naurahtavat.
Jo toisena vuotena peräkkäin Ruka Nordicia seuraamaan paikanpäälle saapuneet kemiläiset Anne ja Simo Pekka Sipola testasivat kisapaikalla oheistuotteena yleisölle tarjolla ollutta tynnyrisaunaa ja paljua.
Jo toisena vuotena peräkkäin Ruka Nordicia seuraamaan paikanpäälle saapuneet kemiläiset Anne ja Simo Pekka Sipola testasivat kisapaikalla oheistuotteena yleisölle tarjolla ollutta tynnyrisaunaa ja paljua.
Kuva: Mikko Halvari

Mahtavaa, tämä on hieno oheispalvelu Ruka Nordicin kisaviikonloppuun. Emme tällaista ole muualla ennen missään kokeneet, että saunan ikkunasta katselemme hiihtostadionille, jossa on menossa maailmanluokan kisat, kemiläiset Anne ja Simo Pekka Sipola naurahtavat tullessaan löylyistä vilvoittelemaan.

Jo toisena vuotena peräkkäin Ruka Nordicia paikanpäälle seuraamaan saapuneet Sipolat saivat tuttavaltaan vihiä VIP-Sudenpesän takana olevasta tynnyrisaunasta ja sen vieressä olevasta paljusta.

– Se tuntui niin eksoottiselta, että pakko oli päästä testaamaan. Aivan huippukokemus, voimme kyllä suositella, Anne Sipola toteaa.

– Meillä lämpiää kotona Kemissä pihasauna lähes joka ilta talvellakin. Tämä on kuitenkin erilainen kokemus saunoa tämmöisessä kisaympäristössä. Aivan uusi kokemus minulle oli tuo paljussa käynti, koskaan aiemmin en ole paljuun pulahtanut, Simo Pekka Sipola puolestaan naurahtaa.

Löylynlyönnin Sipolan pariskunta on sopinut kotioloissaan niin, että Simo Pekka heittelee vettä kiukaalle. Samalla tavalla he toimivat Ruka Nordicin tynnyrisaunassakin; Simo Pekka löi vettä kiukaalle, ja molemmat nauttivat sopivista löylyistä.

– Mitä tämä olisikaan illalla, kun tästä lauteilta voitaisiin seurata mäkihyppyä, ja heittää vaikka yksi kierros lisää, jos suomalaisilla mäkimiehillä onnistaa, Anne naurahtaa.

Sipolat kehuvat kilvan Ruka Nordicin kisahenkeä ja hienoa tunnelmaa.

– Tunnelman kokeminen paikan päällä, se meidät toi tänne toistamiseen. Aidon kisatunnelman kokee vain näin. Ei tunnelmaan pääse kiinni katselemalla televisiosta kisoja, he toteavat.

Tynnyrisaunan rakentanut kuusamolainen Koillis-Kimper Oy:n yrittäjä Pertti Kilpijärvi kertoo, että saunaan sopii yhtä aikaa seitsemän saunojaa. Saman verran kylpijöitä sopii myös paljuun.

-Sauna katsastettiin maanantaina (25.11.). Se on tieliikenteeseen sopiva. Eli sauna voidaan kiinnittää henkilöauton vetokoukkuun ja vetää periaatteessa minne tahansa luonnon keskelle. Siinä toimii akulla valot ja radio. Tarkoitus on hommata siihen vielä televisiokin väliseinään, niin vaikkapa kisoja voi katsella sitten saunan löylyistä, Kilpijärvi kertoo.

Erikoista tynnyrisaunassa ovat ikkunamateriaalit, jotka eivät mene huuruun, vaan pysyvät kuivina, joiden läpi ulos näkee koko ajan.

Lue juttu kokonaisuudessaan näköislehdestä tai printistä.

Ruka Nordiciin viihdettä urheilun sekaan
Erkki Ahola

Ainakaan kemiläiset Anne ja Simo Pekka Sipola eivät vastustaneet ollenkaan viihteen tuomista Ruka Nordiciin. Sipolat itse testasivat tynnyrisaunan ja paljun todeten niiden sopivan hyvin kisapaikan oheistuotteiksi. Tynnyrisauna ja palju melkein keskellä hiihtostadionia, hieno veto järjestäjiltä! Viihteen suuntaan kisoja ehkä kannattaakin kehittää. Erilaiset viihdykkeet voisivat aivan hyvin lisätä yleisömäärää. Itse urheilutapahtuma on jo niin huippuun viety, että siinä ei ehkä ole enää kehittämistä.

Siispä lisää viihdettä, ja mahdollisesti lisää myös yleisöä!

Viihteen tuominen kisojen yhteyteen tietysti myös maksaa. Olisiko pääsylippujen hintoja mahdollista hieman korottaa, jolla mahdollinen viihdeohjelma kustannettaisiin? Siinäpä hyvä kysymys? Toisaalta on oltava varovainen lippujen hintojen korottamisessa, ettei se käänny itseään eli järjestäjiä vastaan. Pahimmillaan siis liian korkeaksi koitut lippujen hinnat saattaisivat jättää yleisöä kotiin sohville katsomaan kisoja televisiosta.

Mutta niin kuin Sipolatkin tynnyrisaunajutussa toteavat: paikan päällä koettu tunnelma toi heidät jo toistamiseen Ruka Nordiciin. Näinhän se varmasti on. Kierrellessäni yleisön joukossa, tämän saman asian moni sanoi: tunnelman kokeminen paikan päällä, siinä se on, joka saa lähtemään.

Tunnelmaa voitaisiin vieläkin syventää sopivalla viihdeohjelmalla, mitä se sitten olisikaan?

erkki.ahola@koillissanomat.fi