Luikon Erän väki sahasi hir­vel­le melkein sata metriä avantoa – katso vi­deo­pät­kät jäihin pu­don­neen hirven pe­las­tuk­ses­ta

Eräseuran jäsenet sahasivat jäähän railoa, jotta hirvi pääsisi avannostaan pois. Sinne eläin oli joutunut käveltyään heikoilla jäillä.
Eräseuran jäsenet sahasivat jäähän railoa, jotta hirvi pääsisi avannostaan pois. Sinne eläin oli joutunut käveltyään heikoilla jäillä.
Kuva: Satu Veteläinen
Video: Petri Markkanen

Kuusamojärven Raatesalmen kohdalla jouduttiin sunnuntaina eläimen pelastamisen kanssa tositilanteeseen, kun hirvi oli vajonnut jäihin.

Luikon Erä ry:n Timo Törmäsen mukaan tuttu hiihtäjä oli huomannut jäissä polskivan hirven. Törmänen otti yhteyttä pelastuslaitoksella työskentelevään tuttuunsa neuvonpitoa varten.

– Tulimme yhdessä tulokseen, että yritämme auttaa sitä itse, Törmänen kertoo.

Luikon Erä ryhtyi pelastuspuuhiin ja keräsi nopeasti kahdeksan henkeä hirveä auttamaan. Kävi ilmi, että hirvi ei pysty millään nousemaan syvästä vedestä omin avuin. Jää ei kanna ja ranta on liian kaukana.

– Se oli täysin uimasillaan eivätkä sen jalat yltäneet pohjaan.

Video: Petri Markkanen

Eräseura ryhtyi pelastuspuuhiin apuvälineinään veneen lisäksi köysinippu, lihasvoimat ja kolme moottorisahaa. Projekti alkoi puoliltapäivin ja kesti kolmisen tuntia. Hirvi oli koko tämän ajan veden varassa kymmenen metriä halkaisijaltaan olevassa avannossa.

– Sahasimme moottorisahoilla 80 metriä pitkän väylän melkein kortteisiin saakka rannalle, Törmänen kertoo pitkästä urakasta.

Jäästä sahattiin muutaman metrin pituisia lauttoja, jotka työnnettiin jään alle. Näin syntyi pitkä railo suoraan Raatesaareen. Hirvi ui rantaan ja ampaisi Porosaaren metsän suojiin.

Törmäselle ja muille pelastajille hirven avanto-operaatio oli ensimmäinen lajiaan – ja rankka sellainen.

– Tällainen tilanne kun tulee, niin totta kai pyritään pelastamaan hirvi. Kyllä tässä on lihakset aika lailla jumissa. Jalatkin kastuivat, kun muutaman kerran jää lohkesi alta.