Lukijalta

Lu­ki­jal­ta: "E­tu­kä­teen las­kim­me leikkiä puun ha­laa­mi­ses­ta, mutta met­sä­joo­ga osoit­tau­tui­kin mai­net­taan pa­rem­mak­si" - elä­ke­läi­set läh­ti­vät vil­li­yrt­tien tielle

-
Kuva: Ritva karkama

Eläkeliitto on jakanut jo muutaman vuoden ajan Toimekasta toimintaa -järjestöavustustusta yhdistyksilleen vaihtoehtoisesti joko uuden toiminnan kehittämiseen, tietotekniikkataitojen vahvistamiseen tai eläkeläisten vaikuttamiseen ja osallisuuteen.

Eläkeliiton Kuusamon yhdistys päätti käyttää saamansa avustuksen luontotapahtumaan, joka sisälsi liikuntaa metsärasteilla ja metsäjoogaa sekä tutustumista villiyrttien maailmaan. Tarkoituksena on, että villiyrtit tulevat olemaan tulevaisuudessa esillä yhdistyksemme toiminnassa jollain tapaa. Vaikkapa sitten kun uusi kumppanuustalo valmistuu ja saamme käyttöön myös keittiön.

Luontotapahtuma osui sattumalta valtakunnalliseen puunhalausviikkoon, jolla halutaan kannustaa arvostamaan metsiä, puistoja ja luontopolkuja. Eläkeläisten puunhalaus sen sijaan kohdistui puun kiittämiseen sen virkistävästä voimasta metsäjoogan lopuksi. Metsästä ja sen vaikutuksesta parantavana voimana on alettu puhua julkisuudessa yhä enemmän 2010-luvulla. Luontopolkuja on tehty runsaasti ympäri maata.

Luontorastit sisälsivät luontoon liittyviä tehtäviä ja niiden arviointia. Välillä heiteltiin crespeetä ja suoritettiin tehtäviä, jotka vaativat hoksottimia ja koko ryhmän yhteistyötä. Ohjaajan mielestä tehtävissä näkyi eläkeläisten eletty elämä ongelmanratkaisua vaativissa tehtävissä.

Metsäjoogasta monilla saattoi olla hyvinkin ennakkoluuloja. Etukäteen laskimme leikkiä puun halaamisesta. Mutta metsäjooga osoittautuikin mainettaan paremmaksi.

Joogaa harrastamattomana luonnossa tehdyt joogaliikkeet tuntuivat hyvässä ohjauksessa mielekkäiltä. Kun siihen liitettiin vielä kerrotut terveysvaikutukset, kuten verenpaineen lasku, stressin väheneminen ja mielen hallinta ja kaikki tämä jopa 10 minuutissa. Paras paikka metsäjoogalle on mäntymetsä. Mänty erittää haihtuvia öljyjä, joiden parantava voima välittyy aivoihin. Metsäjooga on liikkeitä, aistiharjoituksia ja mielenhallintaa, kertoi ohjaaja.

Villiruoan suosio suomalaisena gourmet-ruokana on yhä enemmän esillä ja sen käyttö arkielämässä on lisääntynyt.

Villiruokamestarin, paistinkääntäjän ja keraamikon tittelit omaava Jarmo Pitkänen kertoi oman tarinansa kuinka hän päätyi villiruokakokiksi ja alan yrittäjäksi. Studioravintola Tundra tarjoaa turisteille villiruokaa ja esteettisiä elämyksiä omassa studiossa valmistetuista ruoka-astioista. Pitkänen käyttää pitkälti paikallisia luonnontuotteita ravintolassaan, kuten yrttejä, sieniä, marjoja ja jokaisesta kalasta kaiken mitä siitä syötävää löytyy.

Eläkeläisilläkin on mahdollisuus päästä kokkailemaan villiruokamestarin kanssa, kunhan keräävät ryhmän.

Kuutisenkymmentä osallistujaa sai kuulla kattavasti yrttialan toiminnasta ja toimijoista, Wild Food Kuusamo -brändistä ja Naturpoliksen roolista edistää villiyrttien kaupallista markkinointia ja tuotekehittelyä. Villiyrttialan edellytysten parantaminen tuo myös elinvoimaa paikkakunnalle.

Rauno Säkkinen, kalevalaisena jäsenkorjaajana ja villiyrttiyrittäjänä kertoi oman tarinansa päätymisestä alalle. Ammatin puolesta tuli tutuksi vanhan kansan perinteet käyttää yrttejä rohtoina ja lääkkeinä. Siitä sitten alkoivat kehittyä omat myyntituotteet.

Luonnonvaratuottajan koulutuksen saaneena hän myös kouluttaa ihmisiä keräämään villiyrttejä ja kannustaa eläkeläisiä kursseille. Samalla oppii tuntemaan yrttejä ja halutessaan voi tienata hieman ylimääräistä verotonta tuloa.

Lopuksi osallistujat pääsivät maistamaan Ritva Karkaman valmistamia kunnontuotteita. Maisteltiin, maiskuteltiin ja koetettiin arvailla, mitä tuotteet sisälsivät.

Tarjolla oli horsmankukkajuomaa, raparperijuomaa, raparperi- ja vadelmasiirappia. Yrttilevitteen ainekset Ritva keräsi vanhan kotipihan reunuksilta.

Haapakosken Raijan tekemät kehäkukkasämpylät ja ruisnapit maistuivat yrttilevitteen kera. Lisäksi Rauno Säkkinen esitteli ja myi yrttituotteitaan, erilaisia teesekoituksia, jalkakylpyjä ja uusimpina tuotteina marjajauheita. Rauno tarjosi myös pakuriteetä. Eläkeläisiä kannustettiin ostamaan ja kokeilemaan tuotteita. Netti on täynnä mitä erilaisimpia ohjeita yrttien käytöstä ja vaikutuksista ihmisten hyvinvointiin.

Eikä tässä kaikki. Posion eläkeläisten Hymyhuulet-näytelmäryhmä tuli atimoihin tapahtumaan ja Kuusamon yhdistyksen vieraaksi. He esittivät näytelmän Maitolaiturilla. Se oli pieni näytelmä, jossa oli humoristisia kohtaamisia. Kuultiinpa vielä Määttälän Martilta kanteleen soittoa. Ja Oivangin luontokeskuskin teki kaikin puolin parhaansa luontotapahtuman onnistumiseksi.

Tapahtuma oli osallistujien mielestä hyvä kokonaisuus. Oltiin luonnossa, mutta erilaisella tavalla. Saatiin valtavasti monipuolista tietoa yrteistä alan asiantuntijoilta. Ja yrttituotteetkin kävivät kaupaksi.

Luonto on aikamoinen yrttitarha ja lähimpänä se on kotipihalla ja kukkapenkissä.

Ritva KarkamaEläkeliiton Kuusamon yhdistys ry