Lukijalta

Lu­ki­jal­ta: Flöjtin kai­vos­la­ki­kir­joi­tus KS 03.04.19

Mika Flöjtin teksti kaipaa täsmennyksiä. ”Kirjoitimme kaivoshankkeiden takia Kysymyksiä Talvivaarasta – uraani ja lupaprosessit.” Kirjan kirjoittivat Mika Flöjt ja Lasse Flöjt, kustantajana Books on DemandGmbH, Helsinki. Se on omakustantamo.

”Kirja toimi mm Jättiläinen elokuvan taustamateriaalina” Talvivaarasta on muitakin kirjoja kuten Talentumin kustantama, vapaan toimittaja ja tietokirjailija Marko Erolan ”Kirottu kaivos”.

Elokuvan käsikirjoittaja Pekko Pesonen kertoo haastatelleensa Talvivaara-yhtiön perustajaa sekä monia muista kaivoksen perustamisessa mukana olleita ja asianosaisia. Kumpaakaan kirjaa hän ei mainitse. (YLE 19.02.2018 päivitetty 18.03.2018)

”Kaivosasioissa olen osallistunut paikallisten oikeuksien ja luonnonpuolustamiseen…” No joo. Meteliä Flöjt on pitänyt. Hänellä ei kuitenkaan ole oikeustieteellistä koulutusta. Kyllä hän haki muutosta Belvedere Resources Finland Oy:n valtauskirja-asiassa Kouvervaarassa ensin Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelta ja sitten Korkeimmalta hallinto-oikeudelta. Flöjt oli silloin Kitkan viisaat ry:n puheenjohtaja ja asiamies oikeudessa. KHO hylkäsi Flöjtin valituksen ja Kitkan viisaiden oikeudenkäyntikulukorvauksen. Antopäivä: 28.6.2016, Taltionumero: 2829, Diaarinumero: 4030 ja 4043/1/14. Kitkan viisaat on sittemmin vaihtanut puheenjohtajansa.

KHO hylkäsi samassa yhteydessä myös Kuusamon kaupungin valituksen. Mutta kaupunki tekikin kaavapäätöksen estääkseen kaivostoiminnan kyseisellä alueella. Asia on edennyt Korkeimpaan hallinto-oikeuteen.. Se on esitelty 21.03.2019 diaarinumeroin 3326/1/18, ja päätös tullee parin kuukauden kuluessa. Ennakkopäätös on erittäin merkittävä koko Suomen kannalta.

”Kannatan kaivoslain muuttamista kansalaisaloite Kaivoslaki NYT sisällön mukaisesti.” No ei se ole Mika Flöjtin käsialaa. Aloitteen kaksi tekijää ovat Pro Heinävesiliikkeen puheenjohtaja Heinäveden Luonnonystävien sihteerinä sekä Lapin luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja. Lakiluonnoksen kirjoittamisessa heillä on ollut lakimiehiä asiantuntijoina. Mikäli kansalaisaloite saisi riittävästi kannatusta ja otettaisiin eduskunnan käsittelyyn, oikeusministeriö vielä muokkaisi lain toteuttamiskelpoiseen muotoonsa.

Kaivoslakiasia ei ole Flöjtin käsissä.

Heikki VäisänenKoillismaan vihreiden jäsen Kuusamo