Lukijalta

Lu­ki­jal­ta: Kek­ri­juh­la Pää­jär­vel­lä – on­nit­te­lu­ja, mais­tu­vat ka­lit­kat ja ar­voi­tuk­sia

Paikallinen kuoro Katja Kuranovan säestämänä esiintyi viimeisenä. Myös yleisö osallistui käsin esitykseen. Merkille pantavaa on, että kuorossa laulaa kaksi miestäkin.
Paikallinen kuoro Katja Kuranovan säestämänä esiintyi viimeisenä. Myös yleisö osallistui käsin esitykseen. Merkille pantavaa on, että kuorossa laulaa kaksi miestäkin.
Kuva: Juha Kaartinen

Sunnuntaina 3.11. vietettiin Pääjärven Vienan pirtissä erinomainen Kekrijuhla. Karjalan Sivistysseuralaiset olivat järjestäneet hienon lähes kolme tuntia kestäneen juhlan entiseen suomalaisten ruokalaan isommalle puolelle. Juhlijoita oli kaikkiaan noin 50. Mukana olivat naapuriseuralaiset Sohjanankoskelta ja Kiestingistä. Myös viiden miehen kuusamolainen ryhmä nautti monipuolisesta ohjelmasta ja runsaista syömisistä.

Tie Pääjärvelle oli henkilöautollakin ajettavassa kunnossa, vaikka paikallinen tiekarhu näyttätyi vasta lumisateen tauottua illan suussa kylän pääteille auraajaksi.

Kiestingin ja Sohjanankosken kuorot esiintyivät juhlan alkuosassa monin kokoonpanoin ja saivat raikuvat aplodit. Kuorot lauloivat suurimman osan lauluista Vienan Karjalaksi. Puheet ja juonnot Anna Vlasova piti sekä vienaksi että venäjäksi. Osanottajat saivat tietää kuvakavalkadin esityksenä vuoden aikana yli 20 eri tilaisuudesta, joita Vienan pirtissä oli pidetty. Ihmetellä piti, miten paljon kursseja, kieliopastumisia, pelejä, pakinailtoja, juhlia ja kaikkia muuta paikalla oli saatu aikaan vähällä rahalla ja paljolla talkootyöllä.

Kyykkäpelikenttä sisäpihalla saatiin aurattua niin lähellä juhlaa, että nyt peli jäi tuleviin juhliin. Yöllä oli satanut Pääjärvellä yli 10 senttiä lunta.

Pohjois-Vienaseura Oulusta ja Kuusamo-Vienaseura toivat omat terveisensä juhlaan. He eritoten onnittelivat puheenjohtaja Anna Vlasovaa, joka vastikään täytti 70 vuotta.

Myös kaikki täysvuosia vuoden aikana täyttäneet seuralaiset saivat hienot onnittelulaulut ja lahjat. Koko sali väkeä yhtyi onnitteluihin. Jokainen juhlittu sai hänelle juuri kirjoitetun onnittelukortin, jossa korostettiin hänen eriomaisia puoliaan.

Runsaan tarjoilun mahdollisti se, että vienalaiset jäsenet olivat panneet parastaan, ja toivat mitä parempia ruokia ja leivonnaisia nyyttikestiperiaatten mukaisesti pöytiin. Kerralla ne eivät edes mahtuneet pöytiin, vaan teetarjoilun yhteydessä uusia tarjottavia kannettiin pöytiin. Maistuvat kalitkat (perunaiset karjalanpiirakat) olivat mitä parhaita. Siikaista kalakukkoa pidettiin erinomaisena. Haudutettua teetä moni otti myös toisen ison kupillisen.

Entiseen tapaan arvoituksia ja kaskuja oli venäjäksi. Juhla rahoitettiin isolla arpajaisilla. Toistasataa arpaa meni kilvaten kaupaksi, vaikka hinta oli 30 ruplaa kappale. Suomalaiset taisivat antaa euroina viisikertaisen hinnan. Toivottavasti Pääjärven seuralle jäi myös ylimääräistä rahaa Vienan pirtin korkeisiin lämmityskuluihin.

Tie Pääjärvelle oli henkilöautollakin ajettavassa kunnossa, vaikka paikallinen tiekarhu näyttätyi vasta lumisateen tauottua illan suussa kylän pääteille auraajaksi. Voi olla, että Kuusamoon johtavaa tietä ei ihan heti keretä aurata.

Juha Kaartinen