Lukijalta

Lu­ki­jal­ta: Kes­kus­ta­lai­set kau­pun­gin­val­tuu­te­tut ker­to­vat: Tästä syystä ää­nes­tim­me Ruka Stadium -hank­keen esi­so­pi­mus­ta vastaan

Maanantain valtuuston kokouksessa käsittelimme Ruka Stadium valmennuskeskuksen vuokraamisen esisopimusta. Stadium Ruka valmennuskeskus -hankkeesta on keskusteltu kevään ja kesän ajan eri toimielimissä. Valmennuskeskuksen sijoittuminen Rukan stadionin alueelle parantaisi urheilutapahtumien ja muiden tilaisuuksien järjestelyolosuhteita helpottaen järjestäjien työtä. Pohjois-Kuusamon koululaiset voisivat hyödyntää valmennuskeskuksen tiloja oppitunneillaan. Näemme valmennuskeskuksen rakentamisen Rukalle tarpeellisena ajatellen urheiluakatemian opiskelijoita ja muita urheilua harrastavia kuusamolaisia.

Ruka Stadium kokonaisuuteen on liitetty valmennuskeskustilojen lisäksi katsomo, huoneistoja, parkkihalli, monitoimihalli, ravintola ja muita yleisiä tiloja. Tämä kokonaisuus on laajuudeltaan noin kolme kertaa keskustassa olevan jäähallin kokoinen eli vajaa 5000m2. Toteutuessaan kokonaisuus palvelisi urheiluakatemian lumilajien harrastajia sekä mahdollistaisi esimerkiksi naisvoimistelijoiden treenaamisen Rukalla. Lisäksi kokonaisuus mahdollistaisi ulkomaisten ja kotimaisten urheilijoiden leirien järjestämisen Rukalla entistä paremmin. Valmennuskeskus olisi myös merkittävä vetovoimatekijä tulevaisuudessa Kuusamon matkailun näkökulmasta.

Hankkeen suunnitelmissa on kulkenut mukana taloudelliset laskelmat kiinteistön vuokrasta ja muista menoista sekä laskelmat mahdollisista tuloista joita kertyisi leirien järjestämisestä, vuokratuloista, matkailutulon kerrannaisvaikutuksista sekä ennusteet toisen asteen opiskelijamäärien kasvusta Kuusamossa. Suunnitelman mukaan kaupunki vuokraisi kokonaisuudesta käyttöönsä valmennuskeskuksen, monitoimihallin ja yleisiä tiloja ensimmäisiksi 10 vuodeksi ja sen jälkeen pelkän valmennuskeskuksen. Ensimmäisten 10 vuoden laskennallinen vuokra on 59 500 € / kk alv. 0%. Vuokran lisäksi kaupunki maksaa neliöiden mukaan määriteltyä kuukausittaista hoitokulumaksua joka sisältää muun muassa siivouksen ja kiinteistöhuollon. Laskennalliset hoitokulut on 37 500 € / kk. Kokonaisinvestoinnin on arvioitu 10 vuodessa olevan n. 7,1 milj. €.

Kaupunki on satsannut merkittävästi Rukalle ja tulee varmasti jatkossakin satsaamaan. Rukan kehittyminen on tärkeää Kuusamon näkökulmasta ja tukee Kuusamon elinvoimaisuutta. Kaupunki on myös panostanut liikuntapaikkarakentamiseen niin keskustassa kuin Rukalla. Keskustan alueella on valmistumassa frisbeegolfrata ja noin vuosi sitten valmistui liikuntahallin remontti ja uusi monitoimihalli. Kaupunki on osallistunut Rukan rinteiden kehittämiseen, kumpareikkojen, pipen ja FIS-rinteen kautta. Hiljattain vahvistui Itä-Rukan kaava, joka antoi suunnan Itä-Rukan kehittämiselle ja uusi hotellihanke lähti heti sinne rakentumaan. Kaavoituksesta saaduilla neljän miljoonan euron maankäyttökorvauksilla kaupunki rakentaa Rukan alueen infraa eli katuja, reitistöjä ja muita toimintoja tukevia hankkeita. Suunnitelmissa on parantaa valaistusta ja kehittää rinteitä tulevaisuudessakin.

On nähtävissä, että valtion talous kiristyy ja leikkauksia on edessä, tämä heijastuu myös kuntiin. Tällä vaalikaudella olemme tarkastelleet koulujen kuntoa ja oppilasennustetta. Tulevaisuudessa joudumme tekemään kipeitäkin ratkaisuja koulujen jatkon osalta. Hankkeen suunnittelua on syytä jatkaa ja tarkastella vaihtoehtoja rauhassa. Urheiluun halutaan satsata tulevaisuudessa ja valmennuskeskushankkeet kiinnostavat myös kunnissa, mutta Kuusamon vahvuus on Vuokatti-Ruka akatemian status sekä Rukan rinteet ja lumivarmuus. Haluamme turvata kuusamolaisten peruspalvelut, emmekä ole valmiita niistä karsimaan ja on vaikea hyväksyä näin suurta kokonaisuutta. Tässä valossa asiaa monelta kannalta harkittuamme äänestimme Ruka Stadium esisopimuksen hyväksymistä vastaan.

Marja Tornbergkaupunginvaltuutettu Keskusta
Hannu Poussukaupunginvaltuutettu Keskusta
Mervi Tornberg-Karjalainenkaupunginvaltuutettu Keskusta