Hiihdon Suomen Cup: Lumen levitys alkaa Tai­val­vaa­ral­la – Maas­to­hiih­don Suomen Cupiin aikaa tasan kuu­kau­si

Mainos: Tutustu Koil­lis­sa­no­miin - nyt lehti + digi 2 kk 29 €! Tilaa tästä.

Lukijalta

Lu­ki­jal­ta: Kuu­sa­mos­sa on kaik­kien huo­noim­mat tie­to­lii­ken­ne­yh­tey­det koko maa­kun­nas­sa

1-2.11. Oulussa pidetyssä Suomen seutuverkkojen syysseminaarissa oli paljon ja varsinkin tulevaisuuden asiaa, mutta en kerro noista tulevaisuuden visioista, koska Kuusamossa ei ole rakennettu niiden tarvitsemaa verkkoakaan.

Pohjois-Pohjanmaan liiton esityksen karttakuvasta näki kuinka huonosti Kuusamo on huolehtinut tietoliikennetarpeistaan. Esityksessä kerrottiin, että Kuusamossa on kaikkein huonoimmat tietoliikenneyhteydet koko maakunnassa. Tästä kun juttelin tauolla liiton edustajan kanssa, niin kertoi, että Kuusamo on kehittänyt sähköisiä palvelujaan, mutta ei ole mobiilipäätöksen jälkeen ollut millään tavalla kiinnostunut oikean tiedon hankkimisesta kuituverkon rakentamiseksi.

Nokia oli 2011 arvioinut vuonna 2020 siirrettävän kapasiteetin määrää/ käyttäjä ja se ylittyi jo tänä vuonna. Toisin sanoen kasvu on valtava ja nyt asiantuntijoiden arvio oli, että 2025 tarvitaa 100 Megaa, 2030 1 Giga, 2035 6 Gigaa ja 2040 40 Gigaa!

5G esityksessä hyvin selvästi tuotiin esille kasvava tiedonsiirtonopeus jopa 10 Gigaa kasvavan kaistan ansiosta, mutta kun nopeutta tuova kaista on 60GHz alueella, niin se kantaa vain muutamasta kymmenestä metristä muutamaan sataan metriin jos on suora esteetön näköyhteys. Jopa puiden lehdetkin on riittävä este puhumattakaan, että tulisi sisälle seinän läpi. Puhuttiin sisätila ”laajakaistana”. Ei mitään tekemistä harvaan asuttujen alueiden laajakaistaratkaisuissa.

Esim. Joensuussa tänä vuonna opiskelija- asuntusäätiölle Joensuun Ellille valmistuneissa uusissa kerrostaloissa ei minkäänlaista kännykkäpeittoa. No onneksi on kuidut jokaiseen huoneistoon.

Lakeuden kuitu (Liminka, Lumijoki ja Tyrnävä) esitteli noin 750 kilometrin hankesuunnitelmansa ja kaiken mitä tuon eteenpäin viemiseksi on tehty. Kuntien päättävät elimet ottavat seuraavaksi kantaa tuohon ja ainakin yksi kunnanjohtajista on kovasti aktiivisesti ollut viemässä asiaa eteenpäin jo tuossa esivalmisteluvaiheessa. Milloinkahan edes joku viranhaltija Kuusamossa kun kukaan ei ollut seminaarissakaan?

Onneksi Tapio Lämsä on jaksanut pitää asiaa esillä ja kaupunki joutuu ainakin jonkinlaisen kannan aloitteeseen ottamaan!

Ilkka Tammi

”Esityksessä kerrottiin, että Kuusamossa on kaikkein huonoimmat tietoliikenneyhteydet koko maakunnassa.