Lukijalta

Lu­ki­jal­ta: Myl­ly­kos­ken ve­si­voi­ma­la

Onpa kalastuspomo ( neuvos) huomannut Suomen hallituksen eduskuntavaalien jälkeen vaihtuneen. Puna-vihreeältä hallitukselta hän uskoo avun löytyvän niin, että saisi hankituksi purkuluvan hyvin toimivalle laitokselle. Laitos, joka on toiminut erinomaisesti vuodesta toiseen, tuottaen puhdasta vesienergiaa ja omistajilleen myös tuloja, eikä toimi yhteiskunnan avustusten ja tukien varassa. Hissin hän nimeää ”sudeksi”, siinä hänelle lienee tapahtunut lipsahdus, sillä susihan kuuluu Suomessa korkeimpaan suojelu-”varjeluluokkaan”. Eihän sutta voi käyttää negatiivisessa mielessä huonon toiminnan mallina, ja toimiiko se hissi huonosti?

Lisäksi hissistä: Eihän hissi voi nostaa yhtään ainoaa taimenta ylös, jos taimenia ei yksinkertaisesti mistään hissille tule, ei ensimmäistäkään. Ei auta yhtään, vaikka ampuisitte padon ja hissin taivaan tuuliin, jos joessa ei ole nousuintoisia taimenia. Turha luulo! Kitkajoen ”haavihissit” tuntuvat myös tuottavan vesiperän. Ei taimenet tunnu osuvan nostomiesten haaveihinkaan. Poikastuotanto luonnollisesti ei näytä näillä Kuusamon jokipahasilla onnistuvan ollenkaan. Sitten tämä jokasyksyinen ”riesa” nämä paluumuuttajat eli koskelot. Parvet saattavat olla monisatapäisiä ja jos ne jäävät vaikka viikoiksi ”lohijokiloille” kalastelemaan, niin näiden kupuihin häviää kaiken kokoiset pienet kalat, taimenen poikaset, harrit siiat ym. Kupu täyteen ja matka kohti etelää.

Kirjoituksessa mainittiin Pääjärvellä tapahtuva verkkokalastus ja verkkokalastajat, joiden kerrottiin verkoillaan sulkevan lohijokien suut. Olen käynyt Pääjärvellä uistelemassa vuosikaudet enkä ole ajanut kuin kaksi kertaa verkkojataan.Olemme vetäneet Oulangan ja Kivakan alla olevalle kalastusalueen rajalle joka vuosi useita kertoja, eikä sielläkään verkkojatoja ole huomattu. Laitoksen särkemisajatuksen takaa näyttää pilkistävän se punavihreä ideologia. Kuusamon jokien vedet vapaana vuolaana virtaamaan itänaapurin vettä käyttävien voimalatosten turbiineihin ja edelleen sieltä maailman meriin.

Kuusamossa tämä vesivoiman valjastaminen energiatuotantoon lienee silloisten päättäjien lepsuilua. Paikallista ” messiasta” kuunneltiin. Luonto, luonto!

Esim. Kemijokivarren kunnat saavat sievoiset ”verotulot” voimalaitosyhtiöltä vuosittain. Entä Kuusamo?

Tapasin erään kalastusasioiden parissa pitkän työuran tehneen henkilön. Hän kertoi mielipiteensä ja kokemukseensa perustuen, että suurin poikashävikki tapahtuu siinä vaiheessa, kun näitä poikasia lasketaan järveen. Hänen mukaansa ”smoltti”kokoa pitäisi huomattavasti suurentaa. Ehkä!

Raimo Ihalainen