Juuri nyt: Rukalla hen­ki­lö­kun­nan ulos­mars­si – hissit avoinna poik­keuk­sel­li­ses­ti ja yömäki peruttu

Onnettomuudet: Yksi ihminen louk­kaan­tui va­ra­voi­ma­ko­neen käyn­nis­tyk­sen yh­tey­des­sä Rukalla – akku hajosi le­vit­täen ak­ku­hap­poa ja savua ym­pä­ril­leen

Toimittajalta: Mitä Apol­lon­ka­dul­la ti­lat­tiin ja kenen toi­mes­ta?

Mainos: Koillissanomien joulutarjous: Koillissanomat Digi + Lehti 2 kk vain 35 euroa, tilaa tästä!

Lukijalta

Lu­ki­jal­ta: Olisi kult­tuu­ris­kan­daa­li, jos Pork­ka­tör­män las­ten­sai­raa­la myy­täi­siin – ko­ti­seu­tu­neu­vok­se­na vetoan päät­tä­jiin

Kuusamon kotiseutupäivien tervehdyspuheessa Kuusamo-seuran nykyinen puheenjohtaja, Taivalkosken kirkkoherra Tuomo Törmänen kiinnitti huomiota Kuusamon kaupungin suunnitelmiin myydä Porkkatörmän vanha lastensairaalarakennus. Hän piti sitä suurena vahinkona, mitä se totisesti olisikin. Se olisi iso menetys Kuusamon kotiseutukulttuurille. Voisi puhua lähestulkoon kulttuuriskandaalista.

Tuo rakennus on Kuuselan ja Tyynelän jälkeen kirkonkylän alueen vanhin rakennus. Se rakennettiin 1930-luvulla Punaisen Ristin lastensairaalaksi. Siihen aikaan Kuusamoon syntyi paljon lapsia puutteellisiin oloihin. Heitä vaivasivat monenlaiset sairaudet, ja lapsikuolleisuus oli huolestuttava. Sairaala ehti osoittautua jo hyvinkin tarpeelliseksi ennen kuin syttyi talvisota ja ajoi kuusamolaiset evakkoon.

Saksalaishävityksestä tämä rakennus selvisi tukevien kiviseiniensä ansiosta. Se oli yritetty räjäyttää, mutta räjäytys onnistui vain puolittain; katto lensi taivaan tuuliin. Kun tulimme evakosta keväällä 1945, Kuusamon aluesairaala alkoi aluksi toimia saksalaisilta jääneessä parakissa kirkon luona, mutta sitten kunnostettiin tämä Porkkatörmän kivirakennus aluesairaalan tarpeisiin. Kyllähän se ahtaanpuoleinen siihen tarkoitukseen oli, mutta aina kuitenkin parakkia parempi. Nykyiselle paikalle sairaalaa rakennettiin saman aikaan kuin kirkkoa eli 1950-luvun alkuvuosina, joten noin 1952 rakennus vapautui aluesairaalan käytöstä.

Tämän jälkeen rakennukseen sijoitettiin Koillis-Pohjanmaan lastenkoti, mistä käytöstä se vapautui 1970-luvulle tultaessa, jonka jälkeen se tuli Kuusamon kunnan hallintaan. Kun istuin 1980-luvulla kunnanhallituksessa kunnanvaltuuston 2. varapuheenjohtajan ominaisuudessa, silloinen apulaiskunnanjohtaja Lauri Muhonen kaavaili tästä kunnan omistukseen siirtyneestä rakennuksesta Kuusamon historiasta kertovaa museotaloa. Sen toisen kerroksen päätyhuoneeseen sijoitettiin Kuusamon poltetun kirkonkylän pienoismalli, jonka olivat vapaaehtoistyönä rakentaneet ”huru-ukoiksi” itseään kutsunut miesjoukko Erkki Hyvärisen johdolla. Tähän miesjoukkoon kuuluivat mm. ex kunnanjohtaja Lauri Tammi, Eino Kuosmanen ja Veikko Törmänen.

Naapurihuoneessa on Kalle Karvosen rakentama Juuson kartanon pienoismalli. Tämä vanha työväenliikkeen veteraanihan oli monipuolinen taiteilija, puuseppä ja teatterimies. Sen lisäksi hän oli räiskyvä poliitikko, joka vihasi yhtä armottomasti niin porvareita kuin kommunistejakin. Kun muut vanhemmuuteen pehmenevät, niin Kalle vain koveni.

Palaan tuohon Lauri Muhosen visioon. Hän kaavaili sinne Kuusamon historiasta kertovaa valokuva- ja taidekokoelmaa, sekä alakertaan kuusamolaista kirjallisuutta. Tähän rakennukseen hän kaavaili sijoitettavaksi kaiken sellaisen Kuusamon historiasta ja vanhasta kuusamolaisesta kulttuurista kertovaa esineistöä ja asiakirjoja, joita ei kylmillään olevaan kotiseutumuseoon voi sijoittaa. Kaavailipa hän vielä pienen kahvilan sijoittamista sinne.

Lauri Muhosen poismenon yhteydessä kunnan ja kaupungin johdosta taisi kadota ainoa virkamies, jolla oli aivan selvä käsitys ja visio kuusamolaisesta kulttuuritalosta. Kun aikoinaan suunniteltiin historiakeskusta Kuusamoon, niin sen ainoa oikea paikka historiallisesti olisi nimenomaan Porkkatörmä.

Siispä arvoisat Kuusamon kaupungin virka - ja luottamushenkilöt, älkää ihmeessä myykö Porkkatörmän rakennusta, vaan päinvastoin valitkaa toimikunta suunnittelemaan sen rakennuksen saneeraamista ja tulevaa käyttöä!

”Voisi puhua lähestulkoon kulttuuriskandaalista.