Lukijalta

Lu­ki­jal­ta: Ru­tii­neis­sa on voimaa: Hyvän mielen pal­ve­lu­ase­mal­la on tar­jol­la ru­tii­ne­ja, so­siaa­lis­ta kans­sa­käy­mis­tä ja ruokaa

Rutiinit pitävät yllä turvallisuuden ja pysyvyyden tunnetta, minkä takia jonkinlaiset rutiinit olisi hyvä olla jokaisella. Kaikki voivat varmasti allekirjoittaa sen että hyvien yöunien, säännöllisen liikunnan sekä terveellisen ja ravitsevan ruuan myötä olo tuntuu paremmalta. Rutiinit voivat helpottaa heräämistä aamuisin ja iltaisin unen saamista. Myös joutenolon pitäisi kuulua rutiineihin – levolla on tärkeä merkitys hyvinvoinnille.

Usein rutiinit mielletään mekaaniseksi ja tylsäksi tekemiseksi, mutta niistä on hyötyä. Rutiineja ei tarvitse opetella päivittäin uudelleen, joten vaikkapa imuroinnin avulla on hyvä tyhjentää päätään. Siivouksen keskellä voit antaa ajatuksien laukata, kun tekeminen on muutoin automaattista. Näin rutiini mahdollistaa luovan ajattelun ja uudet ideat. Arkirytmi voi luoda myös turvallisuutta muuten epävarman ja kaaottisen elämän keskelle. Arjen rutiineista poikkeaminenkin on tärkeää. Pakkopullaisen viikkosiivouksen sijasta voikin joskus pötkötellä sohvalla ja nauttia joutenolosta.

Monen arkirutiineihin kuuluu Hyvän Mielen Palveluasemalla käyminen. Palveluasema tarjoaa päivittäin mielekästä tekemistä, kuten erilaisia tapahtumia ja kerhoja. Asemalla jäsenet pääsevät esimerkiksi pelaamaan bingoa ja bocciaa, kirjoittamaan, laulamaan karaokea ja tekemään käsitöitä. Näistä kerhotoiminnoista saa arkeen sisältöä ja jokaiselle löytyy varmasti jotakin mielekästä tekemistä. Palveluasemalla on myös hävikki- ja ylijäämäruuanjakoa sekä jäsenille lounasta, joten ravitsevaa ruokaakin on saatavilla. Kaikista tärkein on kuitenkin sosiaalinen kanssakäyminen ja vertaisuus: palveluasemalla ei tarvitse koskaan olla yksin.

Tuuli Kalliainen, järjestötyöntekijä Kuusamon Mielenterveyden Tuki ry