Lukijalta
Mielipide

Lukijalta: Vanhat lehmät laitettiin Karjapohjolaan, mutta ihminen ei ole eläin

Koillissanomissa ma 13.1. oli toimittaja Erkki Aholan kirjoitus, jossa hän puolusti eutanasiaa.

Olen syntyisin maalaistalosta ja käsitän, että kun lehmä tulee vanhaksi ja raihnaiseksi, se laitetaan Karjapohjolaan (vieläköhän se firma lienee toiminnassa) tai teurastetaan itse.

Mutta ihminen ei ole eläin. Ihminen on Pyhän Jumalan kuvaksi luotu. Ihmisellä on ihmisen arvo äidin kohdusta hamaan viimeiseen hengenvetoon saakka. Pyhä Jumala on meille elämän antanut, eikä meillä ole lupa kajota siihen, ei alussa eikä lopussa eikä välilläkään. ”Älä tapa”, kuuluu yksi Pyhän Jumalan käskyistä.

En vähättele kärsimystä ja kipua. En. Mutta tappaminen ei ole hoitoa. Sen sijaan kivun lievitys on. Siihen tulee panostaa. Saattohoitoa tulee kehittää.

Sitäpaitsi, elämä ei pääty kuolemaan. Mistä tiedät, että sen tapetun ihmisen kipu ja kärsimys loppuu? Entäpä, jos se ajan rajan takana onkin vielä kauheampaa. Kyllä Pyhä Jumala aikanaan ottaa täältä jokaisen, ei tänne ole kukaan iankaikkiseksi jäänyt.

Meidän tehtävämme ei ole päättää kenenkään elämän pituudesta. Suokoon Pyhä Jumala voimia heille, jotka vanhoja ja sairaita hoitavat!

Anja HiltunenTaivalkoski