Lumen su­la­mi­nen nostaa jokien pintoja ja vir­taa­mia Iijoen alueel­la

-
Kuva: Risto Pikkupeura

Lumen sulaminen nostaa jokien pintoja ja virtaamia Iijoen alueella ja alueelle ennustetaan keskimääräistä suurempaa tulvahuippua. Viime päivien kylmä sää on kuitenkin hidastanut vedenpintojen nousua ja kääntänyt ne paikoin jopa hetkellisesti laskuun, mikä on pienentänyt kevään tulvaa ja tehnyt siitä kaksihuippuisen, Suomen ympäristökeskus tiedottaa.

Ensimmäinen huippu on jo ohitettu, ja vesi on nyt nousussa kohti seuraava, toukukuun lopulle ennustettua huippuaan. Jongunjärvellä veden ennustetaan nousevan teille toukokuun lopulla. Pudasjärvellä vesi saattaa kastella vapaa-ajan rakennuksia.

Keski- ja Etelä-Pohjanmaa ovat lumettomia ja siellä jokien vedenpinnat ovat laskussa. Alueen säännöstellyt järvet ovat nousemassa kesäkorkeuksiinsa. Poikkeuksena on Lappajärvi, jonka pinta on edelleen laskussa sateisen talven jäljiltä. Sen pinnan ennustetaan laskevan vielä noin 10 senttimetriä kesäkuun alkuun mennessä. Pyhäjärvi on noin 20 senttimetriä ajankohdan keskimääräistä korkeammalla ja pysyy tavanomaista korkeammalla touko-kesäkuun. Pääosin järvet ovat lähellä ajankohdalle tyypillistä tasoaan, ympäristökeskus tiedottaa.