"Luon­to-op­paan on oltava mul­ti­tas­kaa­ja" - Lin­tu­ku­vaus­kurs­sin kou­lut­ta­ja Olli Lam­min­sa­lo tietää, että op­paak­si ei opita het­kes­sä

Kotka ei kuvauskojulla vieraillut, mutta kuvan käpytikka tallentui sitäkin useamman kameraan.
Kotka ei kuvauskojulla vieraillut, mutta kuvan käpytikka tallentui sitäkin useamman kameraan.
Kuva: Marja Kares-Oksman

Lintuoppaaksi ei opita hetkessä, ja täydennyskoulutus on tarpeen jatkuvasti. Koillismaan luontomatkailun opaskoulutuksen kehittämishankkeessa tarjottiin ensimmäistä kertaa täydennyskoulutusta lintukuvaukseen.

- Lintuoppaan sesonki kestää huhtikuun lopulta kesäkuun loppuun. Lintukuvausoppaille sen sijaan riittää kuvattavaa läpi vuoden eikä kaikkia lintulajeja ja lintujen ääniä tarvitse tunnistaa, pohdiskelee lintukuvauskurssin kouluttaja Olli Lamminsalo.

– Luonto-oppaan on oltava multitaskaaja, joka osaa vähän kaikkea, on sosiaalinen, tuntee alueen luonnon, kulttuurin ja historian ja osaa kertoa tarinoita, jatkaa Lamminsalo.

Osa lintukuvausasiakkaista on kokeneita kuvaajia ja osa aloittelijoita tai kuvauspaikkoja tuntemattomia. Opas opettaa alkuun kuvauksen saloihin ja vie kuvauspaikoille tai kaupalliselle piilokojulle.

Lintukuvausoppaaksi aikovia Lamminsalo kannustaa aktiivisuuteen ja omatoimisuuteen.

- Suosittelen perustamaan talviruokintapisteen omalle maalle. Alkuun riittää, kun saa 5-10 lajia käymään. Lintujen käyttäytymisestä oppii lisää, tunnistustaidot kehittyvät ja lajimäärä kasvaa itsekseen. Kolmisenkymmentä lajia riittää alkuun. Lisäksi kannattaa lähteä Kuusamon Lintukerhon linturetkille tai käydä Kaamoskamera ry:n kuvailloissa, kannustaa Lamminsalo.

Lintukuvauskurssin kaikki kahdeksan paikkaa täyttyivät lähes heti. Joukossa oli matkailuhankkeissa työskenteleviä, eräoppaaksi opiskelevia, yrittäjiä ja luontoharrastajia.

Taivalkoskella matkailukoordinaattorina toimiva Anna Saarela kertoi halunneensa tulla tutummaksi oman kameransa kanssa.

- Opin paljon lisää. Kiinnostukseni ja innostukseni kuvaamiseen kasvoivat, hän iloitsi.

Eeva-Liisa Salmirinne oli kiitollinen saatuaan lainaan Kuusamo-opiston kameran. Hän on harrastanut lintujen tarkkailua jo pitkään omalle kotipihalleen rakentamallaan ruokintapaikalla.

- Valokuvausta en ole aiemmin paljon harrastanut, mutta kurssin aikana innostuin rakentamaan kuvauspaikan, kertoi Salmirinne.

Kurssin ohjelmassa oli yksi päivä teoriaa, puolitoista päivää valokuvausta kotkakojulla, Käylänkoskella ja Konttaisella. Lopuksi opiskelijat saivat palautetta kurssilla otetuista kuvista.

Heikki Suoraniemi toimii jo nyt lintukuvausoppaana ja työllistyy jatkossa monipuolisissa opastustehtävissä Rukalla lähes ympärivuotisesti.

- Tämä oli todella monipuolinen kurssi suhteutettuna käytettyyn aikaan, hän kehui.

Hyviä kuvauspaikkoja ovat mm. Käylänkoski, Kiveskoski, Suininkoski ja Myllykoski. Konttaisen parkkipaikka on takuuvarma kuukkelipaikka. Alueen lukuisat lintutornit tarjoavat mahdollisuuksia myös lentävien lintujen kuvaamiseen.