Luvassa on vielä pitkään per­hos­ten vä­ri­kyl­läis­tä lii­hot­te­lua syys­ke­sän kas­veis­sa – Oh­da­ke­per­ho­set vael­ta­vat Koil­lis­maal­le Vä­li­me­ren maista

Ohdakeperhoset ovat vaeltajia, jotka tekevät tuhansien kilometrien mittaisia vaelluksia yläilmoissa. Ne talvehtivat aikuisina Pohjois- Afrikassa. Mehiläiset ja perhoset hyötyvät kukkaistutuksista, mutta niille voi valmistaa myös perhosbaarin. Kuvassa kaksi ohdakeperhosta (yllä) ja Kuusamossakin talvehtiva nokkosperhonen Keltaiset nauhusten kukat tuoksuvat kauas ja houkuttelevat tehokkaasti perhosia mesiaterialle.
Ohdakeperhoset ovat vaeltajia, jotka tekevät tuhansien kilometrien mittaisia vaelluksia yläilmoissa. Ne talvehtivat aikuisina Pohjois- Afrikassa.
Ohdakeperhoset ovat vaeltajia, jotka tekevät tuhansien kilometrien mittaisia vaelluksia yläilmoissa. Ne talvehtivat aikuisina Pohjois- Afrikassa.
Kuva: Jyrki Mäkelä

Syyskesän lämpö suosii päiväperhosia ja tarjoaa nyt kukkaistutusten ihailijalle lisää väriterapiaa. Kullankeltaisina auringon kanssa kilvan hehkuvat nauhukset, auringontähti ja isohirvenjuuri imevät tehoimurin lailla voimakkaalla tuoksullaan värikkäitä päiväperhosia mesiaterialle.

Puutarhurien työ palkitaan ohdake-, nokkos-, neito-, herukka- ja amiraaliperhosten värikylläisellä liihottelulla syyskesän istutuksilla. Parimetristen, keltaisten pystykukintojen äärelle kannattaa nyt pysähtyä ja ihastelun lomassa opetella tunnistamaan täpläperhosten lajikirjoa. Kännykällä ne on helppo myös kuvata ja määrittää laji vaikka myöhemmin.

Perhoset ovat hyönteismaailman rakastetuimpia ja näyttävämpi kohteita. Etenkin päiväperhoset ovat kuin kesän airut, yhdessä tänne vaeltavien muuttolintujen kanssa. Värikkyydellään ja vaihtolämpöisten tavoillaan näyttäytyessään vain poutaisina ja aurinkoisina päivänä ne tuovat mieleen parhaimmat kesäpäivät. Siellä missä on vielä jäljellä niittyjä ja kukkaniittyjä, siellä näkee varmimmin myös päiväperhosia.

Päiväperhosilla on useimmiten kaksi sukupolvea. Aikuisina talvehtineet nokkos- ja neitoperhoset ilmestyvät näkyville jo toukokuussa ja munivat kesäkuussa nokkosen lehdille, joita toukat syövät, koteloituvat ja tuottavat nyt näyttäytyvän toisen sukupolven aikuiset Suomen luontoon.

Osa perhosista vaeltaa yhtä pitkiä matkoja kuin muuttolinnut. Koillismaalla nyt runsaina esiintyvät ohdakeperhoset ja tätä selvästi harvalukuisemmat amiraalit vaeltavat ja tuovat meille terveisiä Välimeren maista ja aina Pohjois- Afrikasta saakka. Suomessa tai edes Keski-Euroopan oloissa nämä vaeltajat eivät kykene talvehtimaan. Nyt esiintyvät ohdakeperhoset ja amiraalit ovat toisen tai kolmannen sukupolven aikuisia perhosia, jotka polveutuvat tuhansia kilometrejä etelämpänä talvehtineista, saman vuoden yksilöistä. Syksyllä ne nousevat yläilmoihin ja tuntematon osa niistä selviää takaisin kaukaisille talvehtimissijoilleen.

Perhosilla on tärkeä rooli monien kukkien pölyttäjinä kun niiden imukärsään, siipiin ja jalkoihin tarttuu hedekukintojen siitepölyä, jota ne kuljettavat emikukkiin hedelmöittäen ne. Palkinnoksi kukat tarjoavat perhosille energiapitoista mettä. Yhdessä mehiläisten, kimalaisten, kärpästen, kovakuoriaisten ja sääskien kanssa perhoset ovat hyönteismaailma tärkeimpiä pölyttäjiä ja elintärkeitä myös ihmisille.

Hyönteismyrkyt, ahojen, niittyjen ja hakamaiden niukkuus ja peltomaisemien yksipuolisuus ovat olleet myrkkyä suurelle joukolle hyönteisiä, myös perhosille. Peltojen ojanreunukset, metsämaiden reunukset, järvenranta-, kallio- ja muut ja luonnonniityt ovat elintärkeitä ympäristöjä perhosille. Lehmien ja lampaiden laidunmaat tarjoavat monille niittykasveille ja perhosille tärkeimmät turvapaikat.

Perhosille voi jättää pihamaasta osan kukkaniityksi, istuttaa niitä houkuttelevia kukkia tai jopa tarjota niille mieluisan perhosbaarin. Perhosbaaria varten sekoitetaan fariinisokeria ja olutta tai punaviiniä keskenään ja tarjotaan sitä sopivaan purkkiin annosteltuna. Päälle laitetaan pesusienen palanen, jonka läpi sokeripitoinen liemi haihtuu vähitellen ja houkuttelee perhosia ja monia muita hyönteislajeja ruokailemaan. Perhosbaaria voi pitää avoinna läpi koko kesän, asiakkaiden runsaus riippuu paitsi baarin tarjonnasta, myös kesän säistä ja sijainnista. Netti on täynnä ohjeita perhosbaarin perustamiseksi.

Kuusamolainen pitkänlinjan perhosharrastaja, perhojen sitoja ja kalamies Jouni Ronkainen kertoo, että ohdakeperhosia vaelsi Koillismaalle runsaasti jo alkukesästä. Amiraaleja on Kuusamossa nyt normaalimäärä. Ronkaisen mukaan myös loistokultasiipiä ja naurisperhosia voi vielä nähdä. Nyt yleisinä näkyvistä päiväperhosista vain nokkosperhoset onnistuvat talvehtimaan Koillismaalla.

Jyrki Mäkelä