Maa val­koi­sek­si myös Koil­lis­maal­la – Virtaus uhkaa kääntyä etelän puo­lel­le ja su­lat­taa lumet pois

<p>Maa tuli valkoiseksi Koillismaalla keskiviikkoa vasten yöllä.</p><p>Ilmavirtaus uhkaa kuitenkin kääntyä etelän puolelle ja sulattaa lumet pois.</p>
-
Kuva: Kaarina Ronkainen

Koillismaa sai valkoisen, hennon lumivaipan keskiviikkoa vasten yöllä. Kovin pitkään pimeitä päiviä valaisevasta lumesta ei päästä kuitenkaan riemuitsemaan, sillä sääennusteen mukaan lämpötilat pysyttelevät yölläkin plussan puolella, ja lumi uhkaa sulaa pois.

– Virtaus on kääntymässä etelän puolelle, ja lähipäivinä päästään 2-3 asteen lämpötiloihin. Yöllä ollaan nollan molemmin puolin, meteorologi Anja Häkkinen Ilmatieteen laitokselta kertoo.

–  Lokakuu on alkanut keskimääräistä kylmemmässä säässä, mutta säätyyppi on nyt muuttumassa. Sää lämpenee, kun pohjoisesta tulevan kylmän ilmavirtauksen sijaan luvassa on matalapaineita ja sateita lounaasta.

Koillismaa ja Kuusamo on tosin siinä rajamailla, että yltääkö etelän ilmavirtaus Koillismaan ylängölle asti. Lappi on pysyttelemässä alkuviikkoon asti kylmän ilmarintaman kourissa.

– Ruka on korkeammalla merenpinnasta, joten siellä on hieman lauhempaa, ehkä noin asteen verran lämpimämpää mitä muualla, Häkkinen sanoo.

– Yhden vuorokauden aikanakin sään olomuoto muuttuu niin, että aluksi voi sataa räntää, joka sitten muuttuu vetiseksi, heikoksi vesisateeksi.

 –Kymmenen päivän ennustettavuus on vielä huono. Tällä hetkellä näyttää siltä, että Koillismaalla ensi viikon lopulla (17.-18.10) vuorokauden korkein lämpötila kohoaisi neljään asteeseen.

Video: Erkki Ahola

Koululaisten syyslomat alkavat osassa maata 14. lokakuuta. Ensimmäiselle syyslomaviikolle maan etelä- ja keskiosaan ennustetaan hieman ajankohdan keskimääräistä lämpimämpää säätä. Pohjoisessa voi vielä olla hieman tavanomaista viileämpää.

Ilmatieteen laitoksen sääennustuksen mukaan matalapainesäätyyppi näyttää jatkuvan Suomessa lokakuun loppuun asti. Lämpötilat ovat tämän hetken ennusteen mukaan kuun loppupuoliskolla suuressa osassa maata keskimääräisiä tai hieman keskimääräistä lämpimämpiä.

Keskimäärin lokakuun puolivälissä etelän päivän korkeimmat lämpötilat ovat lähellä kymmentä astetta, maan keskiosassa 5–8 asteessa ja Pohjois-Suomessa 0–5 asteessa. Lokakuun loppuun mennessä pysyvä lumipeite on keskimäärin pohjoisessa Lapissa, paikoin keskisessä Lapissa.