Maa­her­ra J. Juhani Kor­te­sal­mi on kuollut

Kuusamolaissyntyinen entinen kansanedustaja, maaherra ja historioitsija J. Juhani Kortesalmi kuoli Helsingissä Pakilakodissa tiistain ja keskiviikon välisenä yönä.

Kortesalmea jäivät kaipaamaan puoliso, kaksi lasta ja neljä lastenlasta.

– Isällä oli muistisairaus, ja äidin jaksamisen vuoksi hän oli jonkin aikaa käynyt vuorotteluhoidossa Pakilakodissa, kertoo poika Joukamo Kortesalmi.

– Isän tahtona oli, että hänet haudataan Kuusamoon.

Jouko Juhani Kortesalmi eli tieteentekijänä ja valtakunnan politiikassa monivaiheisen elämän. Juuret ja kotiseutu pysyivät hänelle tärkeinä. Hän syntyi Lämsänkylällä vuonna 1933.

Kansanedustajana Kortesalmi oli vuodesta 1970 vuoteen 1989 ja presidentin valitsijamiehenä 1978 ja 1988. Hän edusti Suomen Maaseudun Puoluetta SMP:tä. Kansanedustajauran jälkeen hän oli Mikkelin läänin maaherra 1989–1997.

Kortesalmi tutki erityisesti talonpoikaiskulttuuria ja poronhoitoa. Hän väitteli tohtoriksi vuonna 1996 aiheenaan Pohjois-Vienan poronhoito.

Väitöskirjan ohella Kortesalmi kirjoitti muun muassa talonpoikaiselämää käsittelevän Kuusamon historian 2. osan, murretta sisältävän Kuusamon historian 3. osan sekä vuonna 2008 ilmestyneen teoksen Poronhoidon synty ja kehitys Suomessa, jonka pohjana oli väitöskirja.

Oulussa asuessaan Kortesalmi vaikutti muun muassa toimittajana, talonpoikaiskulttuurin dosenttina sekä monissa luottamustehtävissä.