Maus­te­tyt­tö­jä Ou­lan­ka­joen var­res­sa, bäk­kä­ri­nä ret­ki­telt­ta – Vil­li­fes­ti­vaa­lit on elämys myös ar­tis­teil­le

Maustetytöt eli sisarukset Anna ja Kaisa Karjalainen esiintyvät Oulankajoen rannalla lauantaina kolmeen otteeseen. Ainutlaatuista festivaalikokemusta odotetaan innolla.
Maustetytöt eli sisarukset Anna ja Kaisa Karjalainen esiintyvät Oulankajoen rannalla lauantaina kolmeen otteeseen. Ainutlaatuista festivaalikokemusta odotetaan innolla.
Kuva: Aki Roukala

Sisarukset Anna ja Kaisa Karjalainen vetävät lauantaina vaelluskengät jalkaansa, suihkaisevat hyttysmyrkkyä ja suuntaavat ikivanhalle Oulankajoen reitille.

Ollaan Oulangan kansallispuistossa ja Maustetyttöinä paremmin tunnettu kaksikko vaeltaa Könkään keino -nimeä kantavan Kiutakönkään päiväreitin poluille.

Neljän kilometrin kävelyn jälkeen ollaan perillä Merenojan laavulla Oulankajoen rannassa. Siellä vuoden popilmiöksi nousseen yhtyeen on tarkoitus esiintyä retkeilevälle festivaaliyleisölle.

– Kaikenlainen luonnossa oleminen on parasta ajanvietettä, mitä tiedämme. Villifestareiden konsepti kuulostaa erityisen oudolta ja koska ollaan soitettu niin paljon keikkoja tänä kesänä, kaikki vaihtelu on plussaa. Keikkailu keskittyy muutenkin Etelä- ja Keski-Suomeen, joten ollaan aina erityisen mielissään pohjoisen keikoista, sisarukset sanovat.

Kuusamossa ensimmäistä kertaa järjestettävä Villifestivaali käynnistyy perjantaina.

Festivaalin avauskonsertissa esiintyy eturivin laulaja-lauluntekijöihin lukeutuva Yona yhdessä Lumos-jousikvartetin kanssa. Akustisen konsertin näyttämönä toimii Valtavaaranlampi Rukan läheisyydessä

Lauantaina festivaali levittäytyy kymmenen kilometrin patikointireitille Oulangan kansallispuistoon.

Ilmaisfestivaali tarjoaa kahden päivän aikana akustista musiikkia, yhteisötaidetta, kirjallisuutta, filosofiaa ja tanssia.

Idea festivaaliin lähti Ruka–Kuusamo matkailuyhdistykseltä.

– Heillä oli ajatus Oulangalla järjestettävästä monitaidefestivaalista, ottivat yhteyttä ja antoivat tapahtuman taiteellisen sisällön suunnittelun meille tehtäväksi, kertoo festivaalin tuottaja Sanna Roukala Kulttuuriyhdistys Päiväkodista.

Kaiken lähtökohtana on luonto ja metsä. Esiintyjiä mietittäessä on lähdetty siitä, ketkä ja minkä tyyliset artistit istuisivat konseptiin parhaiten.

– Bändit soittavat akustisesti. Joillakin on patterivahvistimet mukanaan, mutta pääosin luomuna mennään.

Lauantaina festivaalilla esiintyy vuoden musiikkitapaus Maustetytöt, havumetsäfolkkia esittävä Joose Keskitalo yhtyeineen, jouhikkomestari Pekko Käppi & K.H.H.L sekä multi-instrumentalisti Tatu Rönkkö.

Rönk­kö tun­ne­taan oma­pe­räi­ses­tä ja ko­keel­li­ses­ta ta­vas­taan käyt­tää soit­ti­mi­na ar­ki­sia esi­nei­tä, lyö­mä­soit­ti­mia ja elekt­ro­niik­kaa. Vil­lis­sä Rönk­kö hyö­dyn­tää soit­ti­mi­naan matkan varrelta luon­nos­ta poi­mi­mi­aan ma­te­ri­aa­le­ja.

Lisäksi esiintyvät myös kirjailija Miki Liukkonen, performanssiryhmä Korpikomppania sekä taiteilijaduo Ahtinen ja Koivisto.

Kor­pi­komp­pa­nia vie tans­sia eri­lai­siin ym­pä­ris­töi­hin. Ryhmän uusin teos saa en­sie­si­tyk­sen­sä lauantaina poroerotusaitauksessa.

Filosofi Akseli Huhtanen päivystää metsäfilosofina ja lapsiperheille sopivaa taideohjelmaa vetävät yhteisötaiteilija Sanna-Mari Prittinen sekä vapaa kirjoittaja Liisa Louhela.

Villin jatkoklubeilla Hanki Baarissa Rukalla esiintyvät Risto ja Maustetytöt. Festivaalin oheisohjelmaan kuuluu muun muassa metsäjoogaa.

Festivaalin lähtöpisteenä toimii Oulangan luontokeskus.

Kävijä voi seurata festivaaliohjelmaa esitys kerrallaan siirtymällä pisteeltä toiselle järjestyksessä tai vaeltaa festivaalireitillä oman aikataulun mukaan. Esitykset starttaavat porrastetusti noin tunnin välein ja lähtöjä on kolme. Kokonaiskesto kierrokselle esityksineen on noin kuusi tuntia.

Merenojan laavulla lauantaina kuultaneen myös Maustetyttöjen ensihitti Tein kai lottorivini väärin.

Il­miök­si nous­sut vaa­la­lais­läh­töi­nen Maus­te­ty­töt hur­maa la­ko­ni­sel­la tyy­lil­lään.

– Haluttiin Maustetytöt ehdottomasti mukaan, koska koettiin heidän musiikkinsa luontoon sopivaksi. Tytöt ovat itsekin retkihenkisiä ja istuvat hyvin metsän keskelle, Roukala sanoo.

Kuusamo ei ole entuudestaan erityisen tuttu kummallekaan sisaruksista, vaikka Kaisa onkin käynyt kiertämässä Karhunkierroksen muutama vuosi sitten.

– Kotimme on Kainuussa keskellä metsää Oulujärven rannalla, ja käymme siellä lomailemassa aina, kun

mahdollista. Luonto on tärkeä ja viimeksi, kun olimme käymässä kotona poimittiin vadelmia, käytiin uimassa suolammella ja soutamassa järvellä, sisarukset kertovat.

Kansan tietoon bändi nousi helmikuussa ensisinglellään. Toukokuussa heiltä ilmestyi toinen single Se oli SOS. Debyyttilevy ilmestyy lokakuussa.

– Vuosi on ollut kiireinen, mutta ei valiteta, koska saadaan nyt tehdä elääksemme asiaa, jota tehtäisiin joka tapauksessa. Suosio on todellakin tullut yllätyksenä.

Vaikutteita bändi on imenyt lapsuudessa kuulluista iskelmistä. Laulumelodioihin ja -harmonioihin on Beatlesin lisäksi vaikuttanut Simon & Garfunkel.

– Myös suomalaista vanhaa iskelmää, kuten Juicea, Baddingia, Irwinia ja Leevi and the Leavingsia on tullut kuunneltua lapsesta asti paljon. Jos vaikutteet kuuluvat teksteissä, niin hyvä.

10 kilometrin mittaiselle reitille levittäytyvän festivaalin järjestäminen asettaa tiettyjä haasteita.

– Roudauksessa on tietty tekemistä, kun artistit saatellaan reitin varrelle. Esiintyjien takahuoneina toimii retkiteltat ja eväskasseista löytyy myös hyttysmyrkkyä. Sateen sattuessa on katoksia ja laavuja käytössä. Myös artisteille festivaali on takuulla elämys, Roukala uskoo.

Villifestivaalin järjestää Ruka-Kuusamo matkailuyhdistys yhdessä Kulttuuriyhdistys Päiväkodin kanssa. Festivaali tekee yhteistyötä Metsähallituksen kanssa.

Festivaalibussi vie perille
Helena Matila

Pa­ras tapa liik­kua Vil­li­fes­ti­vaa­lil­le on fes­ti­vaa­li­bus­si.

Tapahtuman järjestäjät suosittelevat bussia niin ympäristö- kuin kapasiteettisyistäkin.

– Ou­lan­gan luon­to­kes­kuk­sen park­ki­pai­kat ovat erit­täin ra­jal­li­set eli vaivattomimmin perille pääsee yhteiskuljetuksella. Oman auton voi jä­ttää Ru­kan ky­län park­kia­lueil­le ja hyp­ätä ym­pä­ris­töys­tä­väl­li­seen kul­je­tus­rat­kai­suun, vinkkaa festivaalin tuottaja Sanna Roukala.

Fes­ti­vaa­li­bus­si ope­roi ­kak­si ker­taa aa­mul­la Ru­kal­ta Ou­lan­gan luon­to­kes­kuk­sen suun­taan, sekä kak­si ker­taa il­lal­la luon­to­kes­kuk­sel­ta Ru­kan suun­taan.

– Liput kannattaa ehdottomasti varata ennakkoon. Bus­si­ka­pa­si­teet­ti mää­ri­te­tään en­nak­ko­li­pun os­ta­neiden perusteella, jol­loin he ovat etuoi­keu­tet­tu­ja au­to­ja täy­tet­täes­sä. Jos lippuja ei ole varannut etukäteen bussiin mahtuu mukaan vain, jos tilaa vielä on. Li­säk­si en­nak­ko­li­pul­la sääs­tää sel­vää ra­haa.

Liput voi varata netistä Villifestivaalien kotisivulta.