Meeri Kou­ta­nie­mi tanssii sun­nun­tai­na te­le­vi­sios­sa: "Tanssi on minulle in­to­hi­mo. Il­mai­sun voimaa am­men­nan Kuu­sa­mon luon­nos­ta"

Meeri Koutaniemi ammentaa voimaa luonnosta myös kisatessaan Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa.
Meeri Koutaniemi ammentaa voimaa luonnosta myös kisatessaan Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa.
Kuva: Evelin Kask

3,5 viikkoa tanssitreeniä takana – päivittäin 4-5 tuntia. Meeri Koutaniemen ja Matti Puron yhteinen tanssitarina on vasta alkutaipaleella, mutta yhteinen aaltopituus tanssiparin välillä on löytynyt välittömästi.

Koutaniemen heittäytymiskyky ja ennakkoluulottomuus yhdistettynä Puron ammattitaitoon ja peräänantamattomuuteen takaavat, että tulosta syntyy ja yhteinen sävel tanssiaskeleisiin löytyy.

Kuusamolaislähtöinen valokuvaaja, journalisti ja dokumentaristi Meeri Koutaniemi on mukana alkavalla Tanssii tähtien kanssa -kaudella.

Television livelähetykset alkavat sunnuntaina ja silloin nähdään tanssiparit parketilla ensimmäistä kertaa.

Tanssi on Koutaniemelle intohimo, jonka saloihin hän pääsee ohjelman ansiosta nyt hyppäämään vihdoinkin täysillä.

– Tanssi on kulkenut elämässäni mukana aivan pienestä pitäen. Se on minulle ilon ja vapauden lähde. Ilmaisun voimaa ammennan Kuusamon luonnosta eli koti-Kuusamo on mukana tässäkin kisassa.

Kansainvälinen kuvaajaura on vienyt mahdollisuuden säännölliseen treenaamiseen, mutta tanssi on kulkenut hänen matkassaan aina. Se on Koutaniemelle myös terapiamuoto.

– Nyt luvassa on iso henkinen ja fyysinen matka. Tanssi on vienyt kehoni ja mieleni aina toiseen todellisuuteen.

Mukaan ohjelmaan häntä pyydettiin ensimmäistä kertaa jo kolme vuotta sitten. Kuitenkin vasta nyt elämän- ja työtilanne oli sellainen, että hänen oli mahdollista järjestää arki siten, että ohjelmaan mukaan lähtö oli mahdollista.

Meeri saa tanssiparikseen jo useammalla tanssikilpailun kaudella mukana olleen Matti Puron.

– Matti on äärettömän taitava. Miten joku voikin tehdä liikkeet ja ilmaisun niin taidokkaasti – se inspiroi minua suunnattomasti, Koutaniemi kertoo.

Samaan aikaan Puro on ankara opettaja eikä päästä oppilastaan helpolla.

– Suurimpana työvälineenä on toisto, toisto ja toisto. Yksi onnistunut suoritus ei vielä riitä, vaan siitä on tultava rutiinia.

Harjoitusten alkaessa Meerille annettiin pari numeroa liian pienet tanssikengät.

– Ihmettelin sitä tietysti, mutta minulle vakuutettiin kenkien olevan juuri sopivat ja tulevan venymään kovassa harjoittelussa. Ja niinhän siinä kävi pienen sisäänajon jälkeen. Tanssikenkien tulee olla erittäin napakat, etteivät ne hölsky jalassa. Päänupin lisäksi treeni on kaikista rankinta juuri jalkaterille.

Tanssissa käsitellään tunnetiloja laajalla skaalalla aina ilosta yllätyksiin ja raivosta turhautumiseen.

Harjoituksissa tanssiparilla on ollut hauskaa. Huumori pitää harjoittelun kasassa.

– Meillä molemmilla on pilke silmäkulmassa ja ollaan leikkimielisiä.

Ensimmäisenä tanssinaan Koutaniemellä ja Purolla on cha cha.

– Tanssin vauhdikkuus on tuonut minulle eniten haasteita, kun jokaiselle iskulle on uusi liike. Niin vain keho on siihen rytmiin vähitellen tottunut.

Suoraa lähetystä nainen odottaa jännityksellä.

– Kihelmöi, kutkuttaa ja olen todella innostunut. Tähän ohjelmaan olen lähtenyt mukaan ilon ja nautinnon takia. Teen ja elän tanssia täysillä ja samalla luovun täydellisyyden tavoittelusta.

Koutaniemi kertoo, että oman perheen sisällä hänet tunnetaan toisaalta myös kilpailuhenkisenä.

– Luonnollisesti kilpailuviettikin on tässä mukana ja motivoi. Se ei kuitenkaan ole ensimmäinen asia mielessäni, Koutaniemi hymyilee.

Fakta

Tanssii tähtien kanssa

TKK-kisaajat ovat: Veronica Verho ja Jani Rasimus, Mika Poutala ja Ansku Bergström, Eini ja Sami Helenius, Olli Herman ja Katri Mäkinen, Jannika B ja Aleksi Seppänen, Timo Lavikainen ja Kia Lehmuskoski, Laura Lepistö ja Marko Keränen, Mikael Jungner ja Janica Saarni, Meeri Koutaniemi ja Matti Puro sekä Christoffer Strandberg ja Jutta Helenius.

Tuomareina ovat aiempien vuosien tapaan Jukka Haapalainen, Helena Ahti-Hallberg ja Jorma Uotinen.

Livelähetykset alkavat sunnuntaina 29.9. MTV3-kanavalla kello 19.30.