Merkit ras­teil­ta ja roskat maasta – kort­te­li­ras­tit ja plog­ging-ta­pah­tu­ma me­nes­tys: "Päätin lähteä naut­ti­maan ul­ko­il­mas­ta ja samalla kerätä pus­sil­li­sen roskia"

Tero ja Senja Pesonen olivat korttelirasteilla pyörillä. Vuorossa oli Torangin koulun läheisyydessä oleva rasti.
Tero ja Senja Pesonen olivat korttelirasteilla pyörillä. Vuorossa oli Torangin koulun läheisyydessä oleva rasti.
Kuva: Petri Markkanen

Kuusamon suunnistuskausi lähti lauantaina käyntiin korttelirastien merkeissä sumuissa ja viileässä säässä. Korttelirastit on perinteinen kuusamolainen tapahtuma, jolla suunnistuskausi aloitetaan kiertämällä keskusta-alueelle sijoiteltuja rasteja.

Rastit oli ripoteltu ympäri keskustan aluetta ja suunnistajat saivat aloittaa miltä tahansa 20 rastilta. Yksi kauimmaisista rasteista, numero 10, sijaitsi Torangin koulun ja kiertoliittymän välillä. Sinne tiensä olivat löytäneet Tero Pesonen ja Senja Pesonen, 9. Isä ja tytär tulivat paikalle fättäreillä, eli läskipyörillä. Kyseessä oli parivaljakon ensimmäinen. Pyörät saivat liikkuvuudestaan kehuja.

– Näillä on yllättävän kevyt polkea, Tero Pesonen kehui menopelejä.

Kiireen tuntua ei Pesosilla kuitenkaan ollut, vaikka rasteja oli vielä 19 jäljellä.

– Kiire alkaa, jos sen itse tekee, Tero Pesonen tuumasi jatkaessaan seuraavalle rastille.

Rastitapahtuma oli kokonaisuudessaan yleisömenestys, johon osallistui Kuusamon Erä-Veikkojen suunnistusjaoston puheenjohtajan Seppo Linjakummun mukaan yli 150 ihmistä.

– Varmasti plogging sai ihmisiä liikkeelle.

Korttelirastien kanssa samaan aikaan järjestettiin Koillissanomien plogging- eli roskajuoksutapahtuma. Suunnistajista moni oli Seppo Linjakummun mukaan tietoinen ploggauksesta ja roskia kerättiinkin ahkerasti.

Lue juttu kokonaisuudessaan maanantain 13.5. näköislehdestä.