Met­säs­tys­koi­ria on tree­nat­ta­va kuin huip­pu-ur­hei­li­joi­ta

Taivalkosken uusi eläinlääkäri Niina Oksman voi tehdä uudella vastaanotollaan muun muassa ultratutkimuksia ja perusleikkauksia.
Taivalkosken uusi eläinlääkäri Niina Oksman voi tehdä uudella vastaanotollaan muun muassa ultratutkimuksia ja perusleikkauksia.
Kuva: Mikko Halvari

Elokuussa Taivalkoskella aloittanut kunnan eläinlääkäri Niina Oksman on saanut uudet vastaanottotilat koulukeskukseen remontoiduista tiloista osoitteessa Opintie 3.

Hänen mukaansa taivalkoskelaiset peruspotilaat ovat koiria, kissoja, hevosia, lehmiä ja joskus myös poroja.

– Taivalkoskelaiset ovat kyllä enemmän koirakansaa, mutta kissoja on vain murto-osa.

Oksaman kertoo, että hänellä itsellään on kaksi hevosta ja kolme koiraa.

Pieniä eläimiä on määrällisesti enemmän ja ne vievät eniten työajasta. Ne hän hoitaa vastaanotolla, mutta isommat Oksman hoitamaan paikan päällä. Taivalkoski on kuuluisa maitopitäjä mutta niidenkin määrä vähenee kovaa vauhtia.

– Olen hyvin tyytyväinen näihin vastaanottotiloihin, täällä pystytään tekemään ultratutkimukset ja perusleikkaukset. Röntgeniin lähetetään Kuusamoon ja vaativampaa jatkohoitoa tarvitsevat Ouluun tai Kajaaniin.

Oksman on huolissaan metsästyskoirien tilasta Koillismaalla. Niitä pitäisi hänen mielestään treenata paljon myös metsästyskauden ulkopuolella.

– Metsästysaikana ne juoksevat helposti päivässä maratonin verran, eikä se ole ihan pikku juttu. Metsästyskoiria pitäisi treenata kuten huippu-urheilijoita. Silloin ne olisivat paremmassa metsästyskunnossa, mikä tietysti on metsästäjän etu.

Yhden punkin eläinlääkäri Oksman on tänä keväänä havainnut.

– Eivät ne vielä ole pohjoisen ongelma, mutta tilannettahan on joka tapauksessa seurattava. Mitä paksumpi turkki, sitä helpommin punkki turkkiin tarttuu.

Eläinlääkärit päivystävät viiden ringissä, johon osallistuvat yksi eläinlääkäri Taivalkoskelta ja Posiolta sekä kolme eläinlääkäriä Kuusamosta.

– Kyllähän tässä kilometrejä tahtoo kertyä mittariin.

Niina Oksman on kotoisin Kuopiosta ja opiskellut Helsingissä. Eläinlääkärin ammattiin hän syttyi TET-harjoittelijana ja harjoittelu eläinlääkärin luona oli viimeinen niitti päätöksenteossa.

– Ei tullut muuta ammattia edes mieleen. Onneksi pääsin, sillä eläinlääketieteelliseen pääsy ei todellakaan ole itsestään selvyys.

Ennen vakinaistamista Oksman hoito Taivalkoskella viransijaisuuksia ja viihtyy hyvin paikkakunnalla.

– Täällä on kaikkea, mitä tarvitsen ja jos ei ole, Kuusamo on lähellä.