Mihin kan­sal­lis­puis­tos­sa pitäisi päästä läs­ki­pyö­räl­lä? –ret­kei­li­jöi­den nä­ke­myk­siä Hossan käy­tös­tä ke­rä­tään nyt

Hossan vesireitit kaipaavat päivittämistä. meloja Julma-Ölkyllä. Hossan kansallispuistoon rakennetaan muun muassa esteettömyyttä. Suunnitelmaa voivat kommentoida kaikki jo nyt luonnosvaiheessa.
Hossan vesireitit kaipaavat päivittämistä. meloja Julma-Ölkyllä.
Hossan vesireitit kaipaavat päivittämistä. meloja Julma-Ölkyllä.
Kuva: Eeva Mäkinen

Hossan kansallispuiston käyttäjillä on mahdollisuus kertoa näkemyksiään puiston tulevaisuudesta.

Suunnitelmaa on valmisteltu yhteistyössä muun muassa alueen luontomatkailuyrittäjien kanssa.

Metsähallitus haluaa kuulla Hossan kansallispuiston käyttäjien näkemyksiä muun muassa siitä mitä kohteita Hossan kansallispuistossa tulisi rakentaa esteettömäksi, miten pyöräily ja kävely asettuvat samoille reittilinjaukselle ja mikä vanhentuneista taukopaikoista olisi kiireellisin korjattava.

Hossan kansallispuiston hoito- ja käyttösuunnitelmaa esitellään ja siitä keskustellaan avoimessa yleisötilaisuudessa Hossassa keskiviikkona.

Puiston tulevaisuuden suunnitelmat etenivät kesän aikana luonnosvaiheeseen, jota yleisö voi nyt kommentoida. Suunnitelma on valmistunut viranomaisten ja alueen toimijoiden yhteistyönä.

Suunnitelmaluonnosta tehdessä on keskusteltu muun muassa luontomatkailusta yrittämisen näkökulmasta, melontareitit, moottorikelkkailu ja eri aktiviteettien yhteensovittamisesta. Hossan kansallispuistossa elävät rinnakkain matkailu- ja virkistyskäyttö, kalastus ja metsästys.

Kansallispuiston käytöstä ja kehittämisestä keskusteluun nousevat ainakin reitistöt, ennakoi erikoissuunnittelija Pentti Hamunen.

– Niin sanottujen monikäyttöreittien tavoite on saada samoille reittilinjauksille useampi käyttömuoto: kävely, pyöräily,hiihto, koiravaljakot.

Reittien linjauksia on suunniteltu muun muassa niitä tarvitsevien yrittäjien kanssa.

– Isoja uusia reittejä ei ole tulossa vaan käyttö sovitellaan olemassa oleville reittikilometreille.

Hamunen toivoo, että yleisötilaisuus houkuttelee myös retkeilijöitä kertomaan näkemyksiään reiteistä, palveluista, esteettömyys ja niin edelleen.

– Päivitystä tarvitaan myös vesiretkeilyreitteihin ja näkemyksiä talvipyöräilyreiteistä.

Poronhoidon osalta ei Hamusen mukaan ole paljon keskusteltavaa.

– Poronhoito jatkuu entisellään poronhoitolain puitteissa.

Myös metsästys ja kalastus puiston alueella ovat esillä suunnitelmassa.

– Perustamislain yhteydessä ne kysymykset on linjattu aika tiukasti. Suunnitelmalla ei niihin asioihin paljon muutoksia pystytä tekemään.

Suojelun myötä hirvenmetsästys loppui ulkopaikkakuntalaisilta kokonaan, samoin niin sanottu lupametsästys, pienriistan metsästysoikeus paikkakuntalaisilla säilyi. Hamusen mukaan suojelun tuomiin muutoksiin on sopeuduttu.

Kalastusvesillä eletään siirtymäkautta. Virkistyskalastusvesiä palautuu vuoteen 2020 mennessä yleisen kalastusoikeuden piiriin.

Suunnitelman yhteydessä keskustelua on käyty myös maisemallisista arvoista sekä kulttuuriperintökohteiden suojelusta.

Hossan kansallispuiston hoito- ja käyttösuunnitelma lähtee lausuntokierrokselle loppuvuoden kuluessa. Suunnitelma tulee nähtäville Metsähallituksen Internet-sivuilla ja sitä voivat kaikki kommentoida. Suunnitelman vahvistaa Ympäristöministeriö.

Yleisötilaisuus Hossan luontokeskuksessa, Jatkonsalmentie 6, 21.11. klo 17 alkaen.

Päivitystä tarvitaan myös vesiretkeilyreitteihin ja näkemyksiä talvipyöräilyreiteistä.