Miksi Kuu­sa­mon funk­kis­tyy­li­nen Teboil pu­re­taan? – Tut­ki­jan mukaan ra­ken­nus on huo­nos­sa kun­nos­sa ja ra­ken­nus­ta on muu­tet­tu liikaa al­ku­pe­räi­ses­tä

-
Kuva: Mikko Halvari

Kuusamon Teboilin huoltoasemarakennus puretaan (KS 11.6.2019). Uutinen on kirvoittanut keskustelua sosiaalisessa mediassa. Moni on ihmetellyt muun muassa sitä, miksi kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennus on saanut purkupäätöksen.

– Rakennuksen alkuperäistilaan oli tehty sen verran muutoksia ja jäljellä olevat alkuperäisrakenteet olivat niin huonokuntoisia, että vaurioista johtuen emme vastustaneet kohteen mahdollista purkamista, Pohjois-Pohjanmaan museon rakennustutkija Juhani Turpeinen antaa vastauksen kysymykseen.

Korjata vaiko ei, sitä moni pohti myös somekeskustelussa. Turpeisen mukaan se, pystytäänkö arvioitava rakennus korjaamaan vai ei, on aina vaikea kysymys. Monet rakennukset ovat korjattavissa, mutta joissain tapauksissa raja jossain vaiheessa ylittyy sen suhteen, mitä kannattaa korjata ja mitä ei – siitä huolimatta, että kyse olisi kulttuurillisesti merkittävästä rakennuksesta.

Pohjois-Pohjanmaan liiton maakunta-arkkitehti Kirsti Reskalenkon mukaan maakuntakaavaan arvokkaaksi merkittyä rakennusta ei voida purkaa ilman säilytysmahdollisuuksien tutkimista. Purkamisilmoituksen tai purkamiseen johtavan rakennuslupahakemuksen saatuaan kunnan rakennusvalvontaviranomaisen tulee tiedottaa siitä elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle, joka pyytää purkuilmoituksista Pohjois-Pohjanmaan museon lausunnon.

Juttu on julkaistu kokonaisuudessaan 12.6. Lue lisää näköislehdestä.