Mainos

Milloin lainan ot­ta­mi­nen on oikea rat­kai­su - 3 vinkkiä

-
-

Lainarahan ottaminen on monille ihmisille kuin kuuma peruna: Heti sen haltuun saatuaan, se polttaa käsissä niin tulisesti että siitä pitää päästä eroon välittömästi. Tämä tarkoittaa monissa tapauksissa sitä, että valtavan pohdinnan seurauksena hankittu lainaraha käytetään ajattelemattomasti lyhyen aikavälin tarpeen tyydytykseen.

Ihmiset usein haluavat kovin hankkia jotain omaa elämänlaatua piristäviä asioita sen sijaan, että osattaisiin ajatella kauaskantoisemmin pidemmän aikavälin tarpeita. Nämä pidemmän horisontin hankinnat ovat kaiken kukkuraksi monissa tapauksissa niitä oikeasti tarpeellisia hankintoja - toisin kuin äkkipikaistuksissa ostetut mieliteot. "Kykymme kestää odottamiseen liittyvää lyhyttä tilapäistä epämukavuutta on katoava luonnonvara, samoin kuin halumme ponnistella eri asioiden eteen”, kertoo Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä.

Lainarahan hankkimiselle on kuitenkin tässä maailmassa oma paikkansa. Joskus elämä näyttää oman yllätyksellisyytensä, johon me emme vain yksinkertaisesti kykene varautumaan ja suunnittelemaan. Tällöin on tärkeä löytyä jokin taloudellinen väline, jonka voi tarpeen tullen hyödyntää kyseisen ongelman paikkaamiseen. Lue lisää vinkkejä Lainat.fi - sivustolta markkinoiden kilpailukykyisimmän lainan löytämiseksi.

Käymmekin tässä artikkelissa läpi kolme erilaista seikkaa, jolloin lainan ottaminen on oikea ratkaisu.

Kodinkoneen yllättävä rikkoontuminen

Erilaisten kodinkoneiden hajoaminen on yksi tavallisimmista syistä kolmi- tai nelinumeroisen lainarahan hankkimiseksi. Tämän päivän kodeista löytyy nimittäin jopa kymmenkunta tarpeellista kodinkonetta päivittäisissä askareissa käytettäväksi. Tämän vuoksi ei ole sinänsä ollenkaan yllättävää, että jokin niistä silloin tällöin hajoaa käytössä. Harvoin tällaiseen ikävään tapaturmaan tulee kuitenkaan varauduttua taloudellisella puskurilla.

Yleisimpiin rikkoutuneisiin kodinkoneisiin kuuluvat mm. pölynimurit, jääkaapit ja pakastimet, hellat ja liedet sekä pesukoneet. Samaan kategoriaan voidaan myös laskea kodin viihde-elektroniikka televisioineen ja tietokoneineen älylaitteista puhumattakaan. Älylaitteiden uusiminen lienee olevan yksi lapsiperheiden suurimmista raharei’istä näinä aikoina, joiden vallankumouksesta lasten elämässä kirjoittaa myös valtakunnan suurin päivälehti Helsingin Sanomat.

Auton säännöllisen epäsäännöllinen korjaaminen

Auto(je)n korjaaminen on yksi tutuimmista työssä käyvien henkilöiden vitsauksista. Tämä johtuu suoranaisesti siitä, että autoa yksinkertaisesti käytetään päivittäisessä arjessa todella paljon. Tällöin rasitus nousee pidemmällä aikajaksolla niin merkittäväksi, että korjaamolla käyntejä tulee väkisinkin eteen. Tähän asiaan pätee sinällään samat teemat kodinkoneiden rikkoontumisen ohella, että tavallaan auton korjaamisen ei pitäisi tulla pitkässä juoksussa yllätyksenä - mutta sellaiseksi se usein mielletään.

Auton korjaaminen onkin yksi yleisimmistä syistä lainarahan hankkimiseen, sillä korjauksen hinta voi helposti nousta satoihin tai jopa tuhansiin euroihin. Tällaisten kulujen kuittaaminen ei monilta onnistu ilman ulkopuolisen rahan apua muiden säännöllisten - ja epäsäännöllisten - menojen puristuksessa. Autoalan Keskusliiton teknisen johtajan Jouko Sohlbergin mukaan mahdollisimman tarkka vian ilmoittaminen voi edesauttaa korjauksen ripeyttä ja sitä kautta myös kulujen pienenemistä.

Ikävät terveysmurheet ikääntyessä

Mitä ikääntyneemmäksi ihminen tulee, sitä todennäköisempää on erilaiset terveysongelmat. Terveys on meille ihmisille se kaikista tärkein asia elämässä, sillä ilman terveyttä meillä ei ole käytännössä juuri mitään - ja kaikki muut asiat muuttuvat samalla toissijaisiksi. Tämän vuoksi terveyteen liittyvät asiat ovat usein myös arvokkaita rahallisesti, sillä hoidoista ja lääkkeistä ei juurikaan kyetä tinkimään.

Terveyteen liittyvät haasteet tulevat kohdalle usein myös täysin yllättäen. Tämä on samalla se syy, miksi taloudellinen varautuminen on valitettavan monissa tapauksissa heikolla tolalla. Lainarahan ottaminen tuleekin kyseeseen lukuisissa perheissä terveysongelmien myötä. Tärkeintähän on kuitenkin saada ihminen kuntoon, jonka seurauksena myös työkykyisyys ja palkkarahan ansaitseminen on jälleen mahdollista.

Lopuksi

Kävimme siis tässä artikkelissa läpi sitä, milloin lainan ottaminen on oikea ratkaisu. Lainarahan hankkiminen tulee kysymykseen monilla ihmisillä liian usein silloin, kun todellinen tarve on hyvin epämääräinen ja tavoitteena on ainoastaan tyydyttää lyhyen aikavälin tarpeita oman tylsistymisen poistamiseksi.

Lainan ottaminen on kuitenkin oikea ratkaisu silloin, kun elämä tuo mukanaan yllätyksellisiä muutoksia esimerkiksi kodinkoneiden rikkoontumisen, auton korjaamisen tai ikävien terveydellisten ongelmien muodossa. Tällöin oma taloudellinen puskuri ei välttämättä ole aina riittävä erilaisten haasteiden korjaamiseen. Silloin lainan ottaminen voi olla ainoa ja oikea ratkaisu.