Milo kävi ensin pu­li­koi­mas­sa, sitten oli vuo­ros­sa et­sin­tä­har­joi­tus: "Hen­ki­löet­sin­töi­hin toi­vot­ta­vas­ti parin vuoden päästä"

Hanska löytyi! Milo-koiralla on päällään etsintäliivit, joita ei käytetä muualla kuin etsintäharjoituksissa, kertoo Milon omistaja Anniina Jasu, joka on ollut pelastuskoira- ja Vapepa-toiminnassa mukana kaksi ja puoli vuotta.
Hanska löytyi! Milo-koiralla on päällään etsintäliivit, joita ei käytetä muualla kuin etsintäharjoituksissa, kertoo Milon omistaja Anniina Jasu, joka on ollut pelastuskoira- ja Vapepa-toiminnassa mukana kaksi ja puoli vuotta.
Kuva: Petri Markkanen

Sekarotuinen Milo harjoittelee maastoetsintää Rukan Saaruan rinteen alapuolisessa metsässä. Kolmevuotiaalla koiralla on reilusti ylimääräistä energiaa, jota se purkaa juoksentelemalla ympäriinsä. Äkillinen molskahdus hyiseen tulvalätäkköön karistaa juoksemishalut hetkeksi, mutta kohta taas mennään.

Milon omistajat Anniina Jasu ja Ville Määttä ovat olleet koko lauantaipäivän Vapepan, Vapaaehtoisen pelastuspalvelun, etsintäharjoituksessa Rukalla. Nyt on vielä vuoro testata Milon etsintätaitoja. Määttä on jättänyt kohteen, hanskan, metsään. Milon on löydettävä se ja merkattava se etsijälle, Jasulle.

Milosta koulutetaan pelastuskoiraa. Etsintä näyttää olevan koiralle hauskaa leikkiä.

– Koiralle tämä on hyvä harrastus, ja ihmiselle myös. Tässä saa liikuntaa, ulkoilmaa ja pääsee auttamaan, Jasu kertoo Vapepa- ja pelastuskoiratoiminnan positiivista puolista.

Vapaaehtoisella pelastuspalvelulla on Kuusamossa mukana 20 hälytysryhmää, joihin kuuluu noin 120 vapaaehtoista. Maanlaajuisesti Vapepalla on yli 10 000 vapaaehtoista 1000 hälytysryhmässä.

Kymmenen vuotta toiminnassa mukana ollut kuusamolainen Jari Oikarainen kertoo, että käytännön toiminta on täsmällisesti organisoitua.

– Kenttätyö, oli kyseessä sitten pelastustehtävä, maastoetsintä tai muu virkavallan avustaminen, on aina viranomaisjohtoista, Oikarainen kertoo.

Vapepalla on paikkakuntakohtaisesti yksi päivystäjä, johon poliisi ottaa yhteyttä, kun sen omat resurssit eivät riitä esimerkiksi henkilöetsinnässä.

– Poliisi kertoo ennakkosoitossa, että tällainen etsintä on nyt menossa ja mahdollisesti tulemme tarvitsemaan näin ja näin paljon ihmisiä ja kalustoa, vanhempi konstaapeli Pekka Kurtti Kuusamon poliisiasemalta kertoo.

Lue juttu kokonaisuudessaan tiistain 14.5. näköislehdestä.