"Mi­nus­ta sillä viestii paljon it­sel­leen ja muille, jos ajat­te­lee­kin lasin olevan puo­lik­si täynnä" – Kirsi Niik­ko­nen hakee ko­ko­nais­val­tais­ta hy­vin­voin­tia po­si­tii­vi­suu­des­ta ja läs­nä­olos­ta

Kirsi Niikkonen puolilootus-asanassa. Asana tarkoittaa mukavaa, mutta vakaata asentoa. Niikkosen mukaan kyseessä on joogan perusasana ja tavoitteena on, että joogaaja jaksaisi olla pidemmänkin aikaa puolilootuksessa.
Kirsi Niikkonen puolilootus-asanassa. Asana tarkoittaa mukavaa, mutta vakaata asentoa. Niikkosen mukaan kyseessä on joogan perusasana ja tavoitteena on, että joogaaja jaksaisi olla pidemmänkin aikaa puolilootuksessa.
Kuva: Mikko Halvari

Kirsi Niikkonen on kuusamolainen urheiluhieroja sekä pilates, ilmajooga- ja hathajoogaohjaaja. Hänen mukaansa sekä jooga että pilates perustuvat ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

– Mitä paremmin tulet itsesi kanssa toimeen, sitä paremmin tulet toimeen myös muiden ihmisten, luonnon ja jopa maailmankaikkeuden kanssa. Avointa ihmistä on helpompi lähestyä kuin kyyristynyttä, ja joogassahan osa liikkeistä on avaavia, osa keskushermostoa rauhoittavia.

Hyvinvointiin vaikuttavat niin keho kuin mielikin. Hathajoogassa ne kytkeytyvät yhteen hengityksen kautta.

– Minullakin oli aluksi joogasta sellainen kuva, että se on vain pötköttelyä. Ensin siinä kiinnosti kehollinen puoli, mutta jooga tekee pikkuhiljaa myyrän työtä ja avaa salakavalasti mieltäkin. Nykyään minulle keskeisintä joogassa on se, että se rauhoittaa myös pään, Niikkonen kertoo.

Suurin haaste ihmisten hyvinvoinnille on Niikkosen mielestä jatkuva kiire ja siten myös stressi.

– Esimerkiksi lapsiperheissä kiireen tunne on usein jatkuva. On lapset, työ ja sitten vielä pitäisi jaksaa huolehtia itsestään. Minusta hyvinvoinnin kannalta tärkeää olisi nipistää itselleen päivittäin aikaa ainakin puolituntia, melko itsekkäästikin.

Niikkosen mukaan apu kiireen tunteeseen voi löytyä läsnäolosta ja positiivisuudesta.

– Kun meillä on kiire, mietimme usein joko mennyttä tai tulevaa. Ajattelemme esimerkiksi: "Miten oikein ehdin saada kaiken valmiiksi huomenna?". Stressi on sellainen oravanpyörä, joten kaikkien olisi hyvä opetella olemaan hetkessä läsnä eikä elää jo huomista.

Niikkosen mielestä ihmisten positiivisuus saisi myös Kuusamossa aikaan hyviä asioita.

– Me valitamme täällä pikkuisen liikaa. Sellainen perusnegatiivisuus ei tee hyvää. Minusta sillä viestii paljon itselleen ja muille, jos ajatteleekin lasin olevan puoliksi täynnä.

Niikkonen on omalla toiminnallaan pyrkinyt edistämään yhteisöllisyyttä Kuusamossa ja tuomaan esiin kaupungin kauniita ympäristöjä. Kirkkosaaren valaiseminen joululyhdyin alkoi vuonna 2014 Niikkosen ideasta.

– Tuolloin minusta tuntui, että Kuusamossa on superangstitila. Silloin Kirkkosaaressa ei ollut vielä valoja, ja sain aamuyöllä idean valaistuksen parantamisesta. Jos jokainen toisi yhden jäälyhdyn sekä kynttilän hyvän tahdon eleenä, se toisi valoa ja yhteisöllisyyttä.

Vuonna 2014 ja 2015 kuusamolaiset toivat Kirkkosaareen jäälyhtyjä runsaasti. Kun Kirkkosaareen tuli valot, lyhtyjen määrä väheni. Niikkonen kuitenkin heittelee edelleen uusia ideoita.

– Minusta täällä ei kannata perustaa kauheasti kauppoja, joissa kukaan ei kuitenkaan käy. Aina me itkemme vain rakennusten perään, mutta nimenomaan luontoon olisi hyvä panostaa. Eikä sitä aina tarvitse tehdä isolla rahalla. Olemme heitelleet esimerkiksi sellaista ideaa, että Kuusamoon tulisi tuulikellopuisto tai -metsä. Jokainen voisi tuoda sinne omannäköisensä tuulikellon.

Haastattelu on julkaistu Koillissanomissa kokonoaisuudessaan 26.6.2019. Lue se näköislehdestä.