"Mi­nus­ta ter­vey­den­huol­to­ala ei voi toimia yri­tys­ten lo­gii­kal­la" – Ge­riat­ri Tarja Kont­ti­lal­le lää­ke­tie­de on myös tai­det­ta

Kuusamon terveyskeskuksen geriatri Tarja Konttila tekee paljon töitä vapaa-ajallakin. Se ei kuitenkaan häntä haittaa, sillä omien sanojensa mukaan potilaat tai hoitajat eivät koskaan ota häneen yhteyttä turhaan.
Kuusamon terveyskeskuksen geriatri Tarja Konttila tekee paljon töitä vapaa-ajallakin. Se ei kuitenkaan häntä haittaa, sillä omien sanojensa mukaan potilaat tai hoitajat eivät koskaan ota häneen yhteyttä turhaan.
Kuva: Sanna Karjalainen

Elämän ainutkertaisimpia tapahtumia ovat syntymä ja kuolema. Näistä jälkimmäisessä geriatri Tarja Konttila on potilaidensa mukana.

Vaikka kuoleman näkeminen päivittäin voi kuulostaa raskaalta, ei Konttila vaihtaisi tätäkään osaa työstään pois.

– Koska kuolema on niin erityinen ja ainutkertainen tapahtuma, on hyvin vaikuttavaa, että saan olla siinä elämän loppuvaiheessa ihmisten mukana. Se on aikamoinen juttu, Konttila sanoo.

Elämän loppuvaiheen hoitojen lisäksi Konttila työskentelee muistipoliklinikalla ja on kaikkien Kuusamon hoivakotien lääkäri. Ihmiset, joille Konttila on diagnosoinut muistisairauden, voivat olla kymmenen vuotta myöhemmin hänen saattohoitopotilaitaan.

– Monille on helpottavaa, että saattohoidossa lääkäri on jo tuttu. Saattohoidossa on keskityttävä erityisellä tavalla, muut kiireet täytyy unohtaa, Konttila toteaa.

Konttilan työskenteleminen julkisella puolella on hänen omien sanojensa mukaan kannanotto. Konttila käy kuitenkin lääkärikäynneillä sekä julkisissa että yksityisissä hoivakodeissa.

– Minusta terveydenhuoltoala ei voi toimia yritysten logiikalla. Esimerkiksi ikäihmisten hoito vaatii paljon henkilöresursseja, joita ei voi korvata millään muulla vaikka kuinka tavoittelisi voittoa, Konttila linjaa.

Kuusamon terveydenhuollon ongelmaksi Konttila nimeää hoidon huonon jatkuvuuden, joka johtuu lääkäreiden tiuhasta vaihtumisesta.

– Olisipa täällä enemmän pysyviä terveyskeskuslääkäreitä, joihin potilaat saisivat helposti yhteyden. Olisi potilaallekin helpompi, jos hänen ei joka kerta tarvitsisi kertoa kaikkia aiempia sairauksiaan. Eihän tänne hieman syrjemmäksi ketään tietenkään voi pakottaa jäämään töihin, Konttila pohtii.

Riittämättömyyden tunne on Konttilan mielestä lääkärin työn huonoin puoli.

– Työtä on paljon, mutta aina haluaisin vieläkin enemmän pystyä auttamaan potilaita.

Lääkärinä työskentelyn parhaita puolia Konttila löytää hetkessä monia.

– Minulle lääketiede on tiedettä ja taidetta. Ikäihmisten hoitaminen on mielenkiintoista ja diagnostiikka haastavaa. Tässä työssä oppii jatkuvasti kauheasti uutta. Potilaat ovat tietenkin älyttömän mukavia ja jo pienestä tyytyväisiä, mikä on palkitsevaa.

Haastattelu on julkaistu kokonaisuudessaan 12.6.2019. Lue se näköislehdestä.