Juuri nyt: Posion käyt­töön ottama va­lio­kun­ta­mal­li li­sän­nyt avoi­muut­ta ja yh­teis­työ­tä – Kun­nan­joh­ta­ja: "Pää­tök­siin si­tou­du­taan po­ru­kal­la, tämä on de­mo­kra­tiaa par­haim­mil­laan"

Joko luit: Kun Antero Ve­te­läi­sen, 91, penkki va­ras­tet­tiin, ei mies jäänyt pyö­rit­te­le­mään peu­ka­loi­taan har­mis­tuk­sis­saan – hän teki tilalle kaksi uutta

Päätoimittajalta: Oma­pe­räi­syy­den ko­ros­ta­mi­nen on pienten kylien elin­eh­to – kyl­lä­hän sinäkin tiedät Puo­lan­gan pes­si­mis­min tai Sii­ka­lat­van sie­me­net?

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Missä olivat maan­vil­je­li­jät? - Po­ro­se­mi­naa­ris­sa kai­vat­tiin tuot­ta­ja­ta­hoa et­si­mään rat­kai­su­ja po­ro-on­gel­maan

Poroseminaari jalkautui Kuusamon torille perjantai-iltana.
Poroseminaari jalkautui Kuusamon torille perjantai-iltana.

Poro-ongelmiin Kuusamossa puuttuvan yhteistyöryhmän varapuheenjohtaja Tuomo Hänninen toivoi perjantaina, että myös maanviljelijät olisivat osallistuneet perjantain seminaariin.

– Kyllä tänne pitäisi saada myös tuottajajärjestöjen edustajat, jotta ratkaisuja voitaisiin saada, sanoi Hänninen Paloma -hankkeen loppuseminaarissa.

Kuusamossa kokeillun ja nyt päättyvän porovahtipuhelimen vilkkaimmaksi ajaksi havaittiin touko-syyskuu.

– Tulevaisuudessa mobiilisovellus voisi olla hyvä. Siihen kuitattaisiin, että ilmoitus on tullut ja ilmoittaja näkisi miten asia lähtee etenemään. Tämä vähentäisi töitä myös puhelimeen vastaajalta, sanoo hankkeen puhelimeen vastannut Juho Haveri-Heikkilä.

Puhelin suljetaan syyskuun viimeinen päivä.

Rovaniemellä vastaavaa puhelinta pyörittivät paliskunnat.

– Se on vaihtoehto, mutta sitten kyseessä ei ole neutraali taho, arvioi hankkeen Sirpa Rasmus jatkoa.

Heikki Mustaniemi pohti Kuusamon Paloma-hankkeen loppuseminaarissa, että mikähän nykyisin ihmisiin on mennyt, kun niin monella tuntuu olevan vain oma napa mielessä, kuten tässä poro-asiassakin.
Heikki Mustaniemi pohti Kuusamon Paloma-hankkeen loppuseminaarissa, että mikähän nykyisin ihmisiin on mennyt, kun niin monella tuntuu olevan vain oma napa mielessä, kuten tässä poro-asiassakin.
Kuva: Jani Väisänen

Oivangin paliskunnan poroisäntä Juha Kujala kertoi, että keskusteluyhteydet ja yhteishenki saatiin kesän aikana paranemaan merkittävästi myös alueen maanviljelijöihin.

– Puhutaan aikalailla ikiaikaisesta elinkeinosta Kuusamossa. Onpa hyvä, että käsittääkseni on saatu pidettyä porovahinkojen arvioimislautakunta työttömänä alueella, sanoi Kujala.

Porojen aikautuminen ihmisten pihoihin ja pelloille on Kujalan mukaan haaskakuvauspaikkojen ja petopolitiikan syy.

– Vasahävikki on 40-60 prosenttia. Onko haaskakuvausmatkailu valmistunut katastrofiin, kun tulee ensimmäinen ihmisuhri tämän takia? kysyy Kujala.

Lue lisää Koillissanomien näköislehdestä.